Senatorii juristi au votat in unanimitate luni sa modifice proiectul de lege aprobare a OUG 13/2017, abrogata prin OUG 14/2017, in proiect de lege de respingere a acesteia, la propunerea Ministerului Justitiei, si au votat un raport favorabil pentru acesta. Urmeaza ca proiectul de respingere sa fie supus votului plenului Senatului, luni dupa-amiaza.

Comisia Juridica din SenatFoto: Hotnews

UPDATE 15.05 Comisia juridica din Camera Deputatilor a decis sa faca o sedinta marti dimineata pentru acest proiect de lege care sa intre apoi in plenul Camerei, camera decizionala, marti dupa-amiaza. Acest lucru inseamna ca respingerea OUG 13 va fi finala marti dupa-amiaza, in aceeasi zi cu OUG 14 de abrogare.

Secretarul de stat in minister, Sofia Mariana Mot, a declarat ca "am apreciat ca va fi mai clar in sensul adoptarii unei legi de respingere a OUG".

Astfel, proiectul de lege de respingere a OUG 13 va intra la vot in plenul Senatului luni dupa-amiaza.

Semnalul a fost dat joi pe Facebook de presedintele PSD Liviu Dragnea, care a declarat ca PSD va vota legea de respingere a OUG 13 "pentru a nu mai ramane loc de nicio interpretare". Precizarea acestuia a venit dupa ce atat PNL cat si USR au cerut trecerea prin procedura de urgenta a unei legi de respingere a OUG 13.

Amendamentul de modificare a titlului proiectului a fost formulat de senatorul USR George Dirca si a fost votat de toti membrii comisiei.

Ulterior, a fost votat si un amendament formulat de Serban Nicolae (PSD) prin care se modifca si textul proiectului in sensul respingerii OUG 13. Acesta va contine un articol unic care prevede ca se respinge ordonanta.

Senatul este prima camera sesizata, Camera Deputatilor este decizionala.

In final, Comisia Juridica a adoptat un raport de admitere pentru proiectul de lege de respingere a OUG 13./2017 de modificare a Codului penal si de Procedura Penala.

Senatorul USR George Dirca a mai propus doua amendamente, insa ambele au picat la vot in comisie. Primul se referea la introducerea in proiectul de lege a unui articol care sa precizeze ca OUG 13 a fost abrogata prin OUG 14. Acesta a fost sustinut si de cei de la PNL, insa a fost respins prin votul celor de la PSD-ALDE-UDMR.

Al doilea se referea la introducerea unui alt articol care prevedea precizarea ca Art. 1 din OUG 13 nu a produs efecte de la publicarea in Monitorul Oficial pana la abrogare. Acest articol nu a fost sustinut nici de cei de la PNL nici de cei de la PSD si a fost de asemenea respins.

"Ideea ca reglementam incercand sa anticipam cereri formulate de avocati nu este un argument temeinic. Nu este necesar articolul pe care il propuneti" a afirmat Nicolae.

"Orice adaugare si orice amendament prin care s-ar adauga un text care sa clarifice sau sa preintampine eventuale efecte nu ar face decat sa creeze specualtii, sa dea loc la interpretari. noi sustinem legea privind respingerea OUG 13 pur si simplu", a precizat si secretarul de stat in MJ.