UPDATE Cererea de reexaminare a "Legii Dragnea", care elimina 102 taxe, respinsa de Camera Deputatilor

de Alina Neagu, Iulia Rosca     HotNews.ro
Miercuri, 28 decembrie 2016, 10:36 Actualitate | Politic


Camera Deputatilor
Foto: Hotnews
Proiectul de lege privind eliminarea a 102 taxe nefiscale, retrimis de presedintele Klaus Iohannis in Parlament, a trecut miercuri in procedura de urgenta de Camera Deputatilor, forul decizional care a respins cererea de reexaminare a sefului statului. Au fost 174 voturi in favoarea respingerii cererii si 85 impotriva.

Astfel, urmeaza sa se elimine taxele Radio-TV, motivul pentru care presedintele a retrimis legea.

Cererea de reexaminare a legii a primit raport de respingere de la Comisia de Buget, Finante, cu amendamentul ca legea va intra in vigoare de la ziua 1 a lunii dupa ce este publicata in Monitorul Oficial.

Plenul Senatului a respins marti, cu 82 de voturi, cererea de reexaminare a legii privind eliminarea a 102 taxe, impotriva solicitarii presedintelui Klaus Iohannis votand senatorii PSD, ALDE, UDMR. In favoarea reexaminarii au votat senatori PNL, USR si PMP - 36 de voturi.
 
Presedintele Klaus Iohannis a retrimis vinerea trecuta Parlamentului, pentru reexaminare, Legea privind eliminarea a 102 taxe nefiscale, initiata de PSD.

Seful statului a afirmat ca "pentru a fi eficienta, reducerea in sine a taxelor trebuie sa fie insotita de o imbunatatire a procedurilor administrative si a disciplinei bugetare."

De asemenea, presedintele a cerut o dezbatere reala in Legislativ in privinta finantarii televiziunii si radioului public si a afirmat ca legea retrimisa spre reexaminare poate genera noi probleme, ce se adauga celor deja existente in cazul acestor institutii.


Textul cererii de reexaminare transmisa de Klaus Iohannis:

"Legea privind eliminarea unor taxe si tarife, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative vizeaza eliminarea unor taxe stabilite in sarcina persoanelor fizice si juridice pentru anumite acte realizate sau servicii prestate de autoritati si institutii publice.

Politicile fiscal-bugetare ale statului, precum si concretizarea acestora reprezinta atributele autoritatii legislative si executive si nu fac obiectul controlului de constitutionalitate. Din aceasta perspectiva, desi Legea privind eliminarea unor taxe si tarife, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative a fost declarata constitutionala in raport de criticile formulate, apreciem ca se impune o reanalizare a acesteia de catre Parlament sub aspectul efectelor resimtite de cetateni.

Simplificarea procedurilor in raporturile dintre cetateni si autoritati, precum si diminuarea poverii fiscale prin eliminarea unor taxe si tarife sunt deziderate impartasite la nivelul societatii. Realizarea acestora implica, in mod necesar, adoptarea de masuri legislative coerente, eficiente, predictibile si, in acelasi timp, responsabile. Tocmai de aceea, pentru a fi eficienta, reducerea in sine a taxelor trebuie sa fie insotita de o imbunatatire a procedurilor administrative si a disciplinei bugetare.

Inlocuirea unei plati directe cu una indirecta, precum si absenta unor masuri legislative conexe, de natura sa conduca la realizarea unor servicii publice de calitate, ar putea face ca simpla eliminare a taxelor prevazute de legea transmisa la promulgare sa conduca, pe langa efectul deplasarii poverii fiscale de la beneficiarii acestor servicii catre toti contribuabilii, persoane fizice si juridice, si la consecinta accentuarii disfunctionalitatilor serviciilor publice.

Astfel, problemele cu care se confrunta cele doua servicii publice de radio si televiziune sunt vechi si sistemice si ele se datoreaza, in principal, cadrului legislativ in temeiul caruia acestea functioneaza. In sine, dezbaterea referitoare la eliminarea celor doua taxe si acoperirea cheltuielilor de functionare a celor doua servicii publice de radio si televiziune de la buget nu se poate rezuma doar la simpla intrebare daca este sau nu necesara o taxa pentru sustinerea acestora.

Modul de finantare a celor doua servicii publice de radio si de televiziune este in directa legatura cu functionarea acestora, iar argumentul cel mai elocvent in acest sens este chiar interesul pe care aceasta masura legislativa l-a suscitat in spatiul public. Din aceasta perspectiva, consideram ca stabilirea surselor de finantare a serviciilor publice de radio si televiziune sunt aspecte ce trebuie sa faca obiectul unor dezbateri autentice in forul legislativ, care trebuie sa identifice acele solutii optime de natura sa asigure realizarea rolului constitutional al acestora. De aceea, o analiza si, implicit o decizie asupra surselor de finantare a acestor servicii poate fi facuta numai in cadrul unei abordari mai largi care sa vizeze o reforma autentica a modului de functionare a serviciilor publice de radio si televiziune, de care beneficiaza cetatenii care, indiferent de modalitatea aleasa de legiuitor, contribuie la sustinerea acestora, fie direct, fie indirect.

Interventia legislativa asupra art. 40 si 41 din Legea nr. 41/1994 poate genera noi probleme, ce se adauga celor deja existente. Astfel, reducerea surselor proprii de finantare in detrimentul cresterii ponderii sursei publice pentru acoperirea cheltuielilor de functionare si dezvoltare poate conduce la noi probleme legate inclusiv de statutul salariatilor si modalitatea de salarizare a acestora ori poate pune chiar pune in discutie independenta editoriala.

Totodata, in contextul bugetar actual, modificarea adusa art. 41 in sensul ca prin legea bugetara anuala se aproba fondurile de la bugetul de stat alocate Societatii Romane de Radiodifuziune si Societatii Romane de Televiziune apare ca inaplicabila. Astfel, tinand cont ca legea transmisa la promulgare intra in vigoare la 3 zile de la publicare, semnalam ca in bugetul anului 2016 nu sunt cuprinse alocarile necesare, iar pentru anul 2017 bugetul nu se afla inca in procedura parlamentara. Prin urmare, intr-o asemenea situatie tranzitorie, prin intrarea in vigoare a legii aflate la promulgare cele doua servicii publice de radio si televiziune s-ar putea confrunta cu dificultati suplimentare.

Fata de argumentele expuse mai sus si avand in vedere competenta legislativa exclusiva a Parlamentului, va solicitam reexaminarea Legii privind eliminarea unor taxe si tarife, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative."


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram..*.


7788 vizualizari

 • -13 (17 voturi)    
  joihanis s-a opus ca magarul la deal (Miercuri, 28 decembrie 2016, 10:56)

  tropotaru [utilizator]

  taxele tot vor fi anulate iar presedintele tarii ramane drept cel care s-a opus acestei legi.
  Rusine iiihhaaa-nis, pui mic de uselist ce esti.
  • +2 (8 voturi)    
   Johannis nu s-a opus acesti legi (Miercuri, 28 decembrie 2016, 12:06)

   Gryphus [utilizator] i-a raspuns lui tropotaru

   Johannis s-a opus doar la eliminarea a vreo 2 taxe din totalul de 102.
  • -1 (7 voturi)    
   Nu ești prea deștept. (Miercuri, 28 decembrie 2016, 12:43)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui tropotaru

   Măgarul se opune la deal dacă prostul îl pune să facă ce nu poate.Eu nu vreau premier musulman.
  • 0 (8 voturi)    
   ce stie tropotaru (Miercuri, 28 decembrie 2016, 12:48)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui tropotaru

   stie tot popreanu care a votat P$D...ai grija proletare...Draqnea e un fel de Tzipras de Romania !
  • 0 (2 voturi)    
   a vrut doar să arate (Miercuri, 28 decembrie 2016, 15:27)

   Radu_Luci [utilizator] i-a raspuns lui tropotaru

   că cel mult trei sferturi dintre puturoșii pe care i-ai votat pe 11 decembrie vin la lucru. alea trei sferturi reprezintă un maxim. mai mulți or să fie doar când o să fie vorba de votat privilegii în plus pentru ei, pensii speciale mai mari pentru ei și alte majorări de indemnizații pe care o să le plătești și tu.
 • +12 (18 voturi)    
  Pun pariu (Miercuri, 28 decembrie 2016, 11:26)

  Rarara [utilizator]

  ...ca dupa eliminarea celor 102 taxe vor apararea pe rand altele care sa le acopere... in mai putin de 2 ani. PSD-ul este cel mai pervers dintre toate partidele.
  • +3 (7 voturi)    
   vor dispare taxele de la toti (Miercuri, 28 decembrie 2016, 14:20)

   Ed___ [utilizator] i-a raspuns lui Rarara

   vor dispare taxele de la toti / toate firmele si vor apare doar unele pentru anumite "paturi economice"


   AIA DE VOTATI PSD, ATI UITAT CA PONTA A PUS TAXA PE STALP ???

   Se uita repede ce face ciuma rosie pesedista !!


   PS: de astia ALDE, ex-PC, solutia imorala hai ca mai inteleg, dar UDMR ???
   chiar s-au inhaitat la ciolan UDMR ca le era foame de bani !

   Nu scapa niciodata UDMR de pus umaru la daramat tara !

   oricum UDMR este un PSD unguresc, unde saracii nu au nici-o sansa a unui PNL sau USR unguresc

   mi-e greata tare de acest UDMR

   erau vremuri in care erau cei mai vestici ca gandire, dar cand vine vorba de ciolan cu PSD ...
 • 0 (8 voturi)    
  alo presa.. intrebati de ce este urgenta (Miercuri, 28 decembrie 2016, 11:31)

  georgebb [utilizator]

  Voi ce faceti ? Raportatati doar ce scriu unii pe facebook ??? Mergeti in fata lor si intrebati de ce este urgenta asta.. WTF, isi bat joc de noi si voi ziceti merci ca aveti ce sa scrieti in ziar ?!??!?
  • -3 (5 voturi)    
   Oricum nu intra in vigoare de la 1 ianuarie (Miercuri, 28 decembrie 2016, 12:07)

   Gryphus [utilizator] i-a raspuns lui georgebb

   va fi contestata la ccr
   • +1 (3 voturi)    
    a fost deja contestata la ccr :)) (Miercuri, 28 decembrie 2016, 13:36)

    Bocu' lu'Ioha [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

    pe ce lume traiesti? :))
  • +4 (4 voturi)    
   presa (Miercuri, 28 decembrie 2016, 12:22)

   nahir [utilizator] i-a raspuns lui georgebb

   zice ce face si ce zice, printre altii, si dragnea.
   adu-ti aminte cand dragnea i-a dat replica lui johanis spunand ca va treca legea intoarsa in parlament, in regim de urgenta fara a o mai discuta, asa cum ii cerea presedintele.
   dragnea isi arata muschii. din nou.
  • +2 (4 voturi)    
   pai n-ai citit? pentru a fi "prinsa" in buget (Miercuri, 28 decembrie 2016, 12:39)

   Bocu' lu'Ioha [utilizator] i-a raspuns lui georgebb

   parlamentul se grabeste cu legea pentru ca guvernul sa o prinda in bugetul pe anul viitor, mi se pare un motiv intemeiat
 • +5 (5 voturi)    
  Legea asta de eliminare a 102 taxe (Miercuri, 28 decembrie 2016, 11:51)

  Colebil Clinton [utilizator]

  s-ar putea sa elimine si presu' de sub picioare, unora...
 • +5 (5 voturi)    
  102? (Miercuri, 28 decembrie 2016, 11:51)

  demaGOGU [utilizator]

  revin cu intrebarea: care sunt aceste o suta ...doua (sic!) taxe care vor fi eliminate de la 1 ianuarie?
  • +4 (6 voturi)    
   Dragnea le pune. (Miercuri, 28 decembrie 2016, 12:48)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   Și tot el le anulează și proștii aplaudă.În privința anulării taxei radiotv,toate datoriile se preiau la bugetul de stat.Ei au furat noi plătim.
 • -4 (6 voturi)    
  Deja nu mai inteleg pe USR, PNL, PMP ... (Miercuri, 28 decembrie 2016, 12:09)

  Marionette [utilizator]

  De ce atata opozitie? Lasati-i sa dea cu oistea-n gard! Aia cu bani vor avea in continuare, votantii PSD vor avea viata amara!
  • 0 (0 voturi)    
   Lasati-i sa dea cu oistea-n gard! (Miercuri, 28 decembrie 2016, 15:19)

   Incomod3 [utilizator] i-a raspuns lui Marionette

   Mda, dar ăstia-s pe gard ��
 • +1 (1 vot)    
  Nu vad care e problema cu taxele pt radio si tv (Joi, 29 decembrie 2016, 5:05)

  Lucian Ilea [utilizator]

  Toate televiziunile au reclame din care traiesc
  la fel face si TVR-ul vostru scump si drag
  asa cum traiesc aia pot sa traiasca si astialalti


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by