Sanctiunile UE la adresa Rusiei urmeaza sa fie prelungite cu inca 6 luni, incepand cu 31 ianuarie 2017, decizia fiind agreata, joi, la reuniunea Consiliului European de iarna de la Bruxelles, "avand in vedere lipsa de progrese in implementarea prevederilor acordurilor de la Minsk". Prezent la reuniune, presedintele Klaus Iohannis a pledat pentru valorificarea oportunitatilor curente de consolidare a raspunsului la provocarile de securitate, prin adancirea cooperarii NATO-UE si implementarea deplina a setului de masuri concrete de punere in aplicare a Declaratiei NATO-UE adoptate la Summitul de la Varsovia.

HotNews.roFoto: Hotnews

Potrivit unui comunicat al Administratiei Prezidentiale, Consiliul European a discutat posibilitatile de consolidare a actiunii Uniunii Europene in domeniul securitatii si apararii. Liderii statelor membre UE au fost de acord ca sunt necesare eforturi suplimentare pentru sporirea securitatii Uniunii si pentru avansarea politicii europene in domeniul securitatii si apararii.

In acest context, "pozitia Romaniei, reiterata in cadrul acestor discutii, este in favoarea asigurarii deplinei complementaritati a cooperarii la nivel UE cu actiunile de la nivel NATO, astfel incat sa se evite dublarea eforturilor si costurilor actiunilor in domeniul apararii", se arata in comunicatul Administratiei Prezidentiale.

Redam integral comunicatul Administratiei Prezidentiale, dupa participarea presedintelui Klaus Iohannis la Consiliul European:

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis a participat joi, 15 decembrie a.c., la reuniunea Consiliului European de iarna, desfasurata la Bruxelles, Regatul Belgiei. Pe agenda de discutii au figurat subiecte precum: gestionarea migratiei, aspecte de securitate interna si externa, inclusiv dimensiunea de aparare, evolutii economice si relatiile externe ale Uniunii Europene.

De asemenea, in marja Consiliului European, sefii de stat sau de guvern s-au reunit in format UE 27 pe tema pregatirii negocierilor viitoare cu Marea Britanie, ulterior momentului notificarii formale a articolului 50 din Tratatul Uniunii.

Discutiile privind migratia au vizat indeosebi dimensiunea externa a acesteia, dintr-o dubla perspectiva, respectiv a cooperarii cu statele de origine si de tranzit, si a evaluarii progreselor in implementarea cadrelor de cooperare pe migratie cu statele terte.

Decizia a fost de sustinere in continuare a implementarii acordurilor de cooperare cu statele africane carora li se aplica deja si de examinare a posibilitatii extinderii acestor acorduri si la alte state de origine si de tranzit ale migrantilor.

Un aspect relevant in cadrul discutiilor, sustinut inclusiv de catre Presedintele Romaniei, a fost cel legat de necesitatea mentinerii in atentie a evolutiilor privind fluxurile migratorii pe ruta Mediteranei de Est si a sprijinului pentru statele aflate pe ruta Balcanica, astfel incat sa fie evitata reactivarea acesteia.

Consiliul European a discutat, totodata, si posibilitatile de consolidare a actiunii Uniunii Europene in domeniul securitatii si apararii. Liderii statelor membre UE au fost de acord ca sunt necesare eforturi suplimentare pentru sporirea securitatii Uniunii si pentru avansarea politicii europene in domeniul securitatii si apararii.

In acest context, Presedintele Klaus Iohannis a mentionat ca este importanta valorificarea oportunitatilor curente de consolidare a raspunsului la provocarile de securitate, prin adancirea cooperarii NATO-UE si implementarea deplina a setului de masuri concrete de punere in aplicare a Declaratiei NATO-UE adoptate la Summitul de la Varsovia.

Pozitia Romaniei, reiterata in cadrul acestor discutii, este in favoarea asigurarii deplinei complementaritati a cooperarii la nivel UE cu actiunile de la nivel NATO, astfel incat sa se evite dublarea eforturilor si costurilor actiunilor in domeniul apararii.

In cadrul reuniunii au fost abordate si evolutiile economice la nivel european. Obiectivele promovate de tara noastra au vizat importanta punerii in aplicare a strategiilor Pietei Interne, inclusiv a Strategiei pentru Piata Unica Digitala.

Presedintele Romaniei a sustinut reflectarea in concluziile Consiliului European a obiectivelor legate de definitivarea Uniunii Energiei, cu respectarea dreptului statelor membre de a-si stabili mixul energetic.

Textul concluziilor a preluat propunerile unui grup de state membre, inclusiv Romania, de includere a politicii industriale intre obiectivele strategice ale Uniunii pentru perioada urmatoare, avand in vedere rolul acesteia in consolidarea cresterii economice la nivelul intregii Uniuni.

Discutiile pe tema relatiilor externe ale Uniunii s-au axat in special pe Ucraina, Siria, Federatia Rusa.

In ceea ce priveste Ucraina, au fost adoptate concluzii ale Consiliului European care reafirma angajamentul tuturor statelor membre in favoarea aplicarii depline, cat mai curand, a Acordului de Asociere si Acordului de Liber Schimb Aprofundat si Cuprinzator dintre UE-Ucraina.

De asemenea, a fost adoptata si o Decizie care defineste intelegerea comuna ("Common understanding") a anumitor aspecte ale Acordului. In conditiile in care un stat membru nu a incheiat procedura de ratificare, prin adoptarea acestei decizii au fost create conditiile finalizarii ratificarii Acordului de catre toate statele membre UE si intrarii lui in vigoare.

Solutia adoptata nu va presupune modificarea Acordurilor sau reluarea procesului de ratificare in statele membre UE, aspecte sustinute si de Romania. Totodata, solutia nu altereaza obiectivul esential al Acordului, respectiv acela de consolidare a relatiilor dintre Uniunea Europeana si Ucraina.

In cadrul discutiilor privind evolutiile din Siria, liderii statelor membre UE au condamnat ferm continuarea asediului orasului Alep. Presedintele Klaus Iohannis si ceilalti lideri europeni au reiterat importanta unei solutii politice incluzive care sa puna capat tragediilor din Siria, inclusiv prin implicarea actorilor regionali in proces.

In ceea ce priveste Federatia Rusa, s-a agreat prelungirea sanctiunilor UE la adresa acesteia cu sase luni, incepand cu 31 ianuarie 2017, avand in vedere lipsa de progrese in implementarea prevederilor acordurilor de la Minsk.

Discutiile in format UE 27 pe tema Brexit s-au concluzionat cu adoptarea unei declaratii care prezinta pasii procedurali de pregatire in format UE 27 pentru demararea viitoarelor negocieri cu Marea Britanie.