Premierul Dacian Ciolos i-a raspuns joi seara fostului prim-ministru Victor Ponta, afirmand ca invitatiile la ceremonia de inaugurare a scutului antiracheta de la Deveselu au fost facute de Ambasada SUA la Bucuresti si nu de prim-ministru, relateaza Agerpres. Anterior, Ponta isi exprimase nemultumirea ca fosti ministrii ai Apararii si ai Afacerilor Externe nu au fost invitati la eveniment si ii ceruse premierului Dacian Ciolos sa isi ceara scuze "pentru aceasta gafa impardonabila".

HotNews.roFoto: Hotnews

"Am vazut acuzele complet gratuite pe care mi le aduce Victor Ponta. (...). Doresc sa precizez ca invitatiile la ceremonie precum si continutul acesteia au avut ca actor principal Ambasada SUA (SUA fiind detinatorul acestei facilitati de aparare de la Deveselu), desigur in consultare cu Ministerul Apararii si cu celelalte institutii guvernamentale cu atributii in domeniu. In consecinta, gazda evenimentului nu am fost eu asa incat invitarea participantilor nu cadea in sarcina mea ca prim-ministru. Imi pare rau ca neinvitarea la eveniment a cauzat nemultumiri unora, probabil indreptatite, dar acuzatiile tale, Victor, cu tot respectul, mi se par deplasate. Am cerut Ministerului Apararii sa clarifice conditiile organizarii ceremoniei, ca sa nu existe ambiguitati", a scris Ciolos pe Facebook.

Premierul a adaugat ca el personal nu are niciun merit in acest proiect "asumat de SUA, cu sprijinul Romaniei", si ca s-a aflat la ceremonie pentru ca detine "vremelnic" functia de premier.

"Sa fim clari: este un proiect asumat de SUA, cu sprijinul Romaniei, care va beneficia alaturi de celelalte state aliate din zona de acest sistem de aparare. La realizarea lui si-au adus contributia incepand cu 2008, in multe cazuri determinanta, mai multi lideri politici cu functii in stat, militari, experti care merita cu totii felicitari si multumiri pentru acest proiect, esential pentru securitatea Romaniei. Cunosc personal meritul mai multora dintre acestia, dar nu indraznesc sa-i mentionez eu pentru a nu face greseala de a supara pe cineva prin omisiune. Personal nu am niciun merit in acest proiect, iar prezenta mea azi la Deveselu a fost determinata de functia pe care, vremelnic, o ocup in stat", adaugat Ciolos.

Victor Ponta i-a transmis joi lui Dacian Ciolos ca asteapta "scuzele cuvenite" de la acesta pentru ca nu i-a vazut la ceremonia de la Deveselu pe cei care "chiar au avut o contributie" la realizarea scutului antiracheta.

"Este prima data cand nu e cazul sa il mai iert pe Dacian Ciolos, pentru ca in acest caz mitocania este prea evidenta (si credeam ca nu il caracterizeaza)! Avand in vedere faptul ca el, personal, si Guvernul sau nu au absolut niciun merit legat de proiectul de la Deveselu, dar si faptul ca aliatii NATO si cei americani stiu foarte bine cu cine au luat decizii si cu cine au lucrat din 2011 pana acum, era absolut normal sa invite la momentul de inaugurare pe cei care chiar au o contributie la asta! Si sper ca domnul Ciolos nu sufera de boala numita 'Iohannita' - adica sa iti asumi ce fac altii doar pentru ca tu esti total incapabil sa faci ceva! Daca pe Basescu, pe Gabi Oprea si pe mine nu ii da voie Iohannis sa ne invite (dupa ce a fost prins ca a furat o casa, nici eu nu vreau sa ma afisez cu el, ca ma compromit), cel putin pe Mircea Dusa, Titus Corlatean si Bogdan Aurescu era de bun simt sa ii vad la ceremonie! Dacian, astept cu incredere ca pentru aceasta gafa total impardonabila sa iti prezinti scuzele cuvenite! Sa nu ma dezamagesti, te rog!", a scris Ponta pe reteaua de socializare.

Sistemul de aparare antiracheta Aegis Ashore de la Deveselu a fost inaugurat, joi, in prezenta secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, a premierului Dacian Ciolos si a altor inalti oficiali.