Presedintele Klaus Iohannis a avut, marti, consultari la Palatul Cotroceni cu reprezentantii PSD, PNL si UDMR pe tema legilor securitatii nationale. Seful statului le-a transmis liderilor celor 3 partide ca Guvernul lucreaza deja la un pachet de 3 legi - legea privind antiterorismul, legea privind securitatea cibernetica si legea privind cartelele preplatite - iar partidele ar putea avea reprezentanti care sa participe la procesul de elaborare a acestor legi. Reprezentantii partidelor s-au declarat de acord cu modificarea legislatiei, punand conditia respectarii echilibrului intre siguranta nationala si dreptul la viata privata al cetatenilor. De asemenea, ei au subliniat necesitatea existentei unui control parlamentar real asupra serviciilor de informatii. Miercuri sunt asteptati la consultari cu presedintele Klaus Iohannis reprezentantii UNPR, ALDE si ai grupului parlamentar al minoritatilor.

-----------------------------

Ora 12.44: Delegatia UDMR a iesit de la consultari. Kelemen Hunor: "Trebuie sa gasim un echilibru si libertatile fundamentale nu trebuie sacrificate pe altarul securitatii. Romania are un rol strategic in ceea ce priveste zona noastra si nu numai. Avem datoria de a gasi variante ca drepturile si libertatile fundamentale sa nu fie sacrificate. Sunt convins ca niste discutii pe termen lung si nu o graba foarte accentuata vor insemna un echilibru din acest punct de vedere. La cartelele prepay trebuie sa se gasesaca o solutie ca datele personale sa ramana in siguranta."

"Probabil ca nu in acest an, nu in aceasta legislatura, dar intr-o perspectiva nu prea lunga, trebuie rezolvata aceasta problema. Trebuie sa plecam de la nevoia de securitate si de a proteja, in acelasi timp, drepturile si libertatile fundamentale", a adaugat liderul UDMR.

Kelemen Hunor a subliniat ca "In acest moment, doar SRI si SIE se afla sub control parlamentar. Cat de bune este acest control, se poate discuta. Legile au fost date acum multi ani. Eu zic ca trebuie gasite solutii pentru un control parlamentar si un control civil real. A fost o perioada in care am avut securitate, dar nu am avut libertate. Unii au uitat. Nu trebuie sa existe servicii care nu au control parlamentar. Sunt servicii pentru care nu exista control parlamentar, nu exista niciun control."

Ora 12.00: Delegatia UDMR a intrat la consultari.

Ora 11.30: Delegatia PNL a iesit de la consultari. Alina Gorghiu: "PNL a agreat sa participam, alaturi de reprezentantii celorlalte partide, in comisia care va elabora aceste legi. Ne dorim un echilibru intre respectarea dreptului la viata privata al cetatenilor si siguranta nationala." Vasile Blaga: "Presedintele a propus, si noi am fost de acord, o comisie de lucru pe aceste 3 legi."

Ora 11.00:Delegatia PNL a intrat la consultari.

Ora 10.35: Delegatia PSD a iesit de la consultari. Liviu Dragnea a declarat ca s-a discutat despre legea antiterorismului, legea privind securitatea cibernetica si legea privind cartelele preplatite. "Aceste 3 proiecte de legi sunt in lucru la Guvern, urmand sa fie transmise la Parlament, unde sa fie in dezbatere. Vrem sa fim proactivi, in asa fel incat doi colegi de-ai nostri sunt dispusi sa participe la procesul de elaborare a acestor legi in Guvern. Poate reusim sa adoptam aceste 3 proiecte de legi in actuala sesiune."

Liderul PSD a mai precizat ca in ceea ce priveste legea securitatii nationale, statutul cadrului militar, legea pentru SIE, SRI, "s-a propus sa se constituie un grup de lucru, initiativa pe care o sustinem. Sa vedem daca vor putea fi elaborate pana la sesiunea din toamna."

Liviu Dragnea a mai spus ca "In ceea ce priveste cartelele prepay: pentru noi este foarte important ca cetatetanii sa aiba protejate datele personale. Chiar daca cetatenii isi dau datele atunci cand cumpara o cartela prepay, trebuie sa ne asiguram ca nu oricine poate avea acces la aceste date, doar in baza unui mandat de la judecator."

Ora 10.01: Delegatia PSD, condusa de Liviu Dragnea, a intrat la consultari cu seful statului.

Din delegatia PSD mai fac parte si Valeriu Zgonea, presedintele Camerei Deputatilor, Mihai Tudose, Sorin Grindeanu, fost ministru al comunicatiilor.

Delegatia liberalilor va fi primita la Palatul Cotroceni pentru discutii pe team pachetului de legi la ora 11.00. Copresedintele PNL, Alina Gorghiu, a anuntat, vineri, la Sibiu, ca delegatia va fi compusa din cinci membri, asa cum s-a solicitat, ca va condusa de cei doi copresedinti si ca vor participa secretarul general, Ilie Bolojan, prim-vicepresedintele Catalin Predoiu si purtatorul de cuvant, Ionut Stroe.

"Cadrul legislativ pe problema securitatii este unul depasit. Vorbim de legi din anii '90 care si-au atins perioada de valabilitate si care trebuie actualizate pentru ca sunt dinaintea intrarii Romaniei in diferite structuri cum ar fi UE, NATO si ne confruntam in 2016 cu provocari noi la nivel regional si international, cu amenintari noi. Din acest motiv, o discutie pe aceasta tema este mai mult decat necesara. Vom merge la acest dialog cu bune intentii, vom discuta despre principii pentru ca nu avem un pachet de legi care sa ne fi parvenit in acest moment", a declarat Alina Gorghiu.

Liderul liberal a mai spus ca "va exista un echilibru clar intre nevoia de respectare a drepturilor si libertarilor cetatenilor si nevoia de aparare a ideii de siguranta."

La ora 12.00 presedintele Klaus Iohannis va discuta cu delegatia UDMR. Presedintele partidului, Kelemen Hunor, a spus joi ca sustine ideea prezenrii unui act de identitate la cumararea unei cartele prepay, dar considera ca nu se poate "sacrifica pe altarul securitatii" tot ceea ce inseamna drepturile si libertatile fundamentale.

"Eu cred ca in orice situatie, aceasta disputa securitate versus libertate nu trebuie sa ne duca in directia in care libertatea sau drepturile fundamentale vor fi sacrificate. Siguranta este importanta pentru fiecare cetatean, pentru fiecare comunitate, pentru fiecare tara, mai ales cand exita amenintari de genul celor cu care se loveste Europa, dar nu putem sacrifica pe altarul securitatii tot ceea ce inseamna drepturile si libertatile fundamentale. Trebuie gasita o solutie prin care se poate asigura securitatea fiecarui cetatean si a comunitatii", a spus Kelemen Hunor.

Klaus Iohannis a explicat miercuri seara, intr-un interviu la TVR, ca norocul si profesionalismul serviciilor au ferit Romania de evenimente teroriste pana in prezent, dar ca legile trebuie aduse la zi sau legislatia mai veche inlocuita ''cu una mai buna pe alocuri''.

El a insistat asupra faptului ca statul trebuie sa apere si sa garanteze drepturile si libertatile civile in aceeasi masura in care trebuie sa asigure un climat de siguranta.

Klaus Iohannis a declarat, la bilantul Serviciului Roman de Informatii, ca lipsa unei legislatii coerente privind securitatea cibernetica si nationala ramane o tema sensibila, iar reforma nu poate intarzia.