Seful Cancelariei prezidentiale, Dan Mihalache, a fost avizat pozitiv luni in Comisiile reunite de politica externa pentru postul de ambasador in Marea Britanie, cu 22 de voturi "pentru" si trei "impotriva", transmite Mediafax.

Dan MihalacheFoto: Agerpres

"Ma incearca o oarecare emotie sa ma aflu in aceasta sala", a spus Dan Mihalache la inceputul audierilor.

El le-a explicat parlamentarilor din Comisiile reunite ca mandatul sau la Londra se va axa pe trei directii: aprofundarea componentei economice a Parteneriatului Strategic, comunitatea de romani din Marea Britanie si pozitionarea fata de referendumul pe tema iesirii din Uniunea Europeana.

Mihalache a spus ca Parteneriatul Strategic functioneaza "excelent" pe dimensiunea politica, cea de strategie militara si cea care tine de serviciile de informatii. De asemenea, Romania si Marea Britanie au pozitii comune din acest punct de vedere si in ceea ce priveste vecinatatea estica, iar componenta politica ramane esentiala, a subliniat el.

"Putem in acest mandat sa updatam zona de Parteneriat strategic din perspectiva economica. 2015 a fost un an bun din punctul de vedere al relatiilor bilaterale, schimburile comerciale au crescut, este un spatiu de extindere pe care un ambasador in Marea Britanie trebuie sa-l valorifice", a mai precizat Mihalache la audieri.

De asemenea, consilierul prezidential a subliniat ca o "tema de mandat importanta" este comunitatea de romani care traiesc in Marea Britanie - 170.000 de persoane inregistrate, insa numarul acestora este mult mai mare.

"Dupa 11 ianuarie 2014 a fost o crestere a comunitatii pe fondul schimbarii fluxurilor de migratie din Spania si Italia catre Marea Britanie", a adaugat el. Totodata, o parte importanta a mandatului sau va consta in imbunatatirea serviciilor consulare, in special prin operationalizarea Consulatului din Manchester, care constituie o prioritate pentru ca se va ridica presiunea care exista in momentul de fata asupra serviciilor consulare de la Londra, a mai spus Mihalache, subliniind ca este necesar sprijinul ministerului de Externe.

Dan Mihalache a mai adaugat ca o treia componenta importanta a mandatului sau va fi urmarirea pozitioarii fata de "cel mai controversat eveniment din Regatul Unit", adica referendumul pe tema iesirii Marii Britanii din Uniunea Europeana. "Este dificil sa facem evaluari, vom trai o epoca interesanta", a conchis Mihalache.

Dan Mihalache (Londra) a fost numit consilier prezidential in decembrie 2014, anterior, in perioada mai-noiembrie 2012, fiind secretar general adjunct al Guvernului, dar a fost demis de premierul de atunci, Victor Ponta, din cauza unor declaratii controversate.

Fost consilier al lui Adrian Nastase si a lui Crin Antonescu, secretar general adjunct al Guvernului Ponta, Dan Mihalache este un personaj controversat, el ajungand in centrul unui scandal cu implicatii diplomatice ca urmare a declaratiei ca daca parteneriatul strategic cu SUA depinde de Agentia Nationala de Integritate - care a stabilit ca in perioada 10 mai - 8 iunie 2012 a fost in incompatibilitate - atunci "mai bine fara", pentru ca il ''lasa rece''.

Dan Mihalache a facut parte din delegatia care l-a insotit pe presedintele Klaus Iohannis in Serbia, la jumatatea lunii iulie 2015. Ulterior in presa au aparut fotografii in care Dan Mihalache apare dormind in timpul intalnirii cu delegatia sarba, mai scrie Mediafax.