O serie de ONG-uri si sindicate au criticat declaratiile lui Traian Basescu la adresa Asociatiei ProDemocratia, acuzand "dispretul fata de statul de drept" al presedintelui.

Organizatiile semnatare ale protestului si-au exprimat "dezacordul total" fata de declaratiile presedintelui Romaniei referitoare la decizia Curtii Constitutionale de a respinge doua articole din proiectul Codului Electoral.

Semnatarii protestului considera ca Basescu a facut "declaratii jignitoare atat la adresa presedintelui Asociatiei Pro Democratia, cat si la adresa presedintelui Camerei Deputatilor", iar "acest tip de declaratii, din pacate, nu au fost singulare in viata publica a domnului Basescu".

Seful statului a facut "o serie de afirmatii extrem de grave la adresa Asociatiei Pro Democratia si a presedintelui acesteia, domnul Cristian Pirvulescu. Intre altele, Asociatia Pro Democratia este acuzata de premeditarea boicotului propriului proiect de lege, domnul Cristian Pirvulescu este declarat mincinos si este sugerata subordonarea sa intereselor premierului Tariceanu in virtutea faptului ca sotia domniei sale este salariat al Guvernului", se spune in comunicat.

"Fata de aceste afirmatii ne simtim datori sa precizam ca Asociatia Pro Democratia a initiat reforma procesului electoral inca din 1995, cand domnul Pirvulescu nu era membru al asociatiei. Proiectul de lege pentru votul uninominal mixt are, asadar, o vechime de peste 10 ani", spun semnatarii protestului.

"Daca putem fi de acord cu o abordare critica, care se adreseaza, pe fond, proiectului – perfectibil si nu dificil de pus de acord cu recenta decizie a Curtii Constitutionale - de lege pentru votul uninominal, atacul la persoana administrat presedintelui APD nu este decat un instrument propagandistic inspirat de practicile vechii securitati", se spune in documentul semnat, printre altii, de Academia de Advocacy, Agentia de Monitorizare a Presei, Centrul pentru Jurnalism Independent, CNS “Cartel ALFA” si Grupul pentru Dialog Social.