Ceremonia de investire a noului ministru al Comunicatiilor, Karoly Borbely, i-a adus miercuri fata in fata pe premierul Tariceanu si presedintele Basescu. Cunoscute fiind neintelegerile dintre cei doi, nu mica le-a fost mirarea jurnalistilor care au remarcat faptul ca presedintele Basescu a initiat un dialog cu premierul. Presedintele si-a amintit ca joi va pleca impreuna cu premierul la Lisabona. Asa ca i-a spus acestuia: „domnule prim-ministru, ne vedem maine la 7.40. Plecam”. Premierul i-a replicat: „Cam tarziu”. Zambind presedintele a recunoscut: „Da, cam târziu”.

Discutia a inceput cu urmatorul mesaj, adresat ministrului Borbely: „Aveti o misiune grea, veniti dupa un ministru bun. Va doresc sa-i continuati traditia ministrului Winkler, altfel, inca o data, mult succes!”. A urmat apoi o alta miscare supriza: i l-a laudat lui Tariceanu pe Ciolos, ministrul Agriculturii. „Transmiteti-i felicitari! A miscat lucrurile la Agricultura. Va doresc numai bine, la revedere”, a spus Basescu, transmite Antena3.

Presedintele Basescu participa, joi, la Lisabona, la semnarea Tratatului de Reforma al Uniunii Europene, si vineri, la Bruxelles, la lucrarile Consiliului European de iarna, reuniune dedicata unor teme precum energia, migratia sau viitorul provinciei Kosovo.

In cadrul reuniunii din 14 decembrie de la Bruxelles, liderii europeni vor aborda, printre altele, aspecte privind implementarea noului ciclu al Strategiei Lisabona si al Planului de actiune in domeniul energiei, vor pune bazele unei politici maritime integrate si vor defini pasii pentru elaborarea unei politici europene integrate si coerente in domeniul migratiei.

Consiliul European va adopta, vineri, o Declaratie a UE privind globalizarea, care urmareste sa defineasca modul in care statele membre pot sa raspunda acestui fenomen. Totodata, principalul punct al agendei externe abordate la lucrari il reprezinta Kosovo.

De asemenea, presedintele Traian Basescu va participa la 14 decembrie a.c., in calitate de invitat, la lucrarile Summit-ului Partidului Popular European.

La aceste inalte reuniuni, presedintele Basescu si premierul Tariceanu vor calatori in aceeasi aeronava, invitatia fiind facuta de seful statului.

In 2006, la Consiliul European de iarna, cei doi oficiali romani au calatorit separat, presa romana interpretand acest fapt, drept un semn de rau augur, al racelii si separarii intre cele doua institutii ale statului intr-un moment esential pentru Romania, intrarea in UE.