Proiect PNL: Romanii care refuza sa participe la programele de preventie ar putea fi obligati sa suporte costurile tratamentelor

de V.M.     HotNews.ro
Sâmbătă, 6 februarie 2016, 15:22 Actualitate | Politic

 documente
(08 Feb 2016) PDF, 327KB
Deputatii liberali Alina Gorghiu, Eugen Nicolaescu, Lucia Varga, Horia Cristian au depus la Parlament un proiect de lege privind activitatea de preventie in sanatate, care prevede ca romanii care refuza sa participe la programele de preventie pot fi obligati sa suporte, partial sau total, costurile tratamentelor bolilor, informeaza Agerpres.

Potrivit proiectului de lege care se afla in dezbatere publica pana la 1 martie, preventia se desfasoara in baza unei politici si a unei strategii pe termen mediu si lung, materializate sub forma unui program national de preventie multianual, care are subprograme anuale.

Politica, strategia si programul se aproba de Guvern, la propunerea Agentiei Nationale de Preventie in Sanatate, o entitate care se infiinteaza prin aceasta lege, care urmeaza sa se ocupe de acest domeniu, sub conducerea Ministerului Sanatatii. Finantarea acestor programe ar urma sa se faca de la bugetul de stat, iar sumele alocate nu pot fi mai mici decat 10% din fondurile publice alocate sistemului national de sanatate.

Proiectul de lege prevede ca toti cetatenii romani, precum si rezidentii legali au dreptul de a beneficia de programele, masurile si actiunile de preventie, indiferent de calitatea lor de asigurat. Toti beneficiarii programelor care contribuie activ la mentinerea sanatatii lor pot beneficia de stimulente financiare din partea Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, stimulente ce vor fi transferate intr-un cont personal de economii. Persoanele care doresc sa beneficieze de aceste stimulente financiare trebuie sa indeplineasca cumulativ doua conditii: sa prezinte o stare buna de sanatate sau, dupa caz, sa demonstreze ca respecta intocmai recomandarile medicului si sa demonstreze practicarea activa a unui sport, prin participarea la competitii sportive.

Orice cetatean are dreptul de a refuza participarea la programele de preventie, dar, in acest caz, spune proiectul de lege, poate suporta, partial sau in totalitate, costurile tratamentului.

"Sau, altfel spus, (poate - n.r.) sa refuze vaccinarea sau participarea la programele de diagnostic precoce, dar, totodata, prin contractul-cadru se poate impune asiguratilor sa suporte partial sau total costurile tratamentelor bolilor care ar fi putut fi prevenite. Astfel, asiguratii pot sa suporte costurile unor tratamente care altfel ar fi fost in totalitate gratuite. De exemplu, o pacienta cu cancer mamar depistat in stadiul 3 care a refuzat participarea la programele de depistare prin mamografie poate fi obligata sa suporte o contributie la costurile curative in cuantum de 10% sau 20%, dar fara a depasi anumite limite care se stabilesc prin contractul-cadru sau un pacient cu hipertensiune arteriala care a refuzat sa se prezinte la controlul medical, solicitat de medic, poate fi obligat sa suporte nu doar 50% din costul tratamentului, ci 50% din toate costurile de diagnostic si tratament, inclusiv concediile de boala determinate. Intentia noastra este aceea de a crea initial un mecanism de bonificatii care sa fie coroborat, in prima etapa, cu actiuni sustinute de informare a beneficiarilor despre masurile de preventie. Intr-o etapa ulterioara, probabil intr-un termen rezonabil de 5 ani, sa fie implementate si aplicate masurile penalizatoare", spun initiatorii in expunerea de motive a proiectului de lege.


Citeste mai multe despre   
Articol sustinut de Superbrands

AmCham  - 25 de ani de impact in Romania, prin sustinerea consultarii intre mediul public si privat, pentru dezvoltarea Romaniei

Camera de Comert Americana in Romania (AmCham Romania) este de 25 de ani intre cele mai reprezentative asociatii ale comunitatii de afaceri din Romania, fiind recunoscuta drept un promotor al dialogului public-privat pe teme ce privesc mediul de afaceri, politicile publice cu impact asupra economiei, competitivitatea Romaniei sau dinamica relatiilor comerciale intre SUA si Romania.

4295 vizualizari

 • +17 (23 voturi)    
  Politicienii care ... (Sâmbătă, 6 februarie 2016, 15:40)

  NicolaeA [utilizator]

  Mint in campanii electorale, in interviuri, in iesiri publice, sa suporte consecintele:sa le fie taiata limba !
  Mama voastra de nenorociti !
  • +4 (4 voturi)    
   nu suntem in evul mediu (Sâmbătă, 6 februarie 2016, 19:31)

   Gelu007 [utilizator] i-a raspuns lui NicolaeA

   Nu, eu propun sa li se confiste orice forma de venit insusita pe perioada si datorita mandatului, asta ii va face sa se gandeasca de 2 ori inainte sa promita.
 • +19 (25 voturi)    
  Deci imi iei banii (Sâmbătă, 6 februarie 2016, 15:55)

  ac [utilizator]

  Asta unu. Doi, imi mai ei alti bani pentru programele de preventie. Gratuite nu-s, cred.
  Si apoi NU imi dai banii MEI cu care am contribuit pentru ca nu respect conditii puse de STAT pe banii MEI. Imi pare rau, dar asta nu e contract. Poate nu e clar: banii mei. Daca asta e forma voastra de organizare, ma duc la altul cu care pot negocia.
  • 0 (8 voturi)    
   Nu-i chiar asa! (Sâmbătă, 6 februarie 2016, 22:39)

   Prea_Tarziu [utilizator] i-a raspuns lui ac

   Iti iau bani tie pentru 10 din familia ta care nu mai fac nimic. Nivelul de contributie e dezastruos. Caut solutia cea mai ieftina care-i preventia. Tu nu o vrei ca ai citit ca e trendy sa nu o faci desi nivelul tau de competenta e zero taiat in opt, tu fiind un muzician. Nefacand preventia, surpriza, wow, te imbolnavesti si tu si cei 10 ai tai care nu fac nimic dar asculta in gura ta! Acum tu vrei sa te tratez si pe tine si pe ceilalti cand as putea preveni imbolnavirea a 10.000 de cu capul pe umeri in locul tau si a celorlalti 10? Nu prietene, viata e aspra, selectia naturala sa lucreze, vrei sa traiesti decarteaza banul cash, eu ti-am oferit sansa sa previi! Prostia si fudulia de prostie se platesc!
    #showComment()
  • +1 (5 voturi)    
   Asha e peste tot (Sâmbătă, 6 februarie 2016, 22:56)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui ac

   In Germania ai analize obligatorii anuale, pe care daca nu le faci, pierzi asigurarea medicala. ideea e ca e mult mai ieftin sa previi decit sa tratezi in faze avansate de boala.
    #showComment() #showComment()
 • +8 (14 voturi)    
  atoatestiutorii din parlament (Sâmbătă, 6 februarie 2016, 16:13)

  IancuJianu [utilizator]

  au mai bifat pe agenda personala o lege nascuta moarta.
  numai idiotenii...
  • +11 (13 voturi)    
   "nascuta moarta"? Ar fi bine. (Sâmbătă, 6 februarie 2016, 17:21)

   ty [utilizator] i-a raspuns lui IancuJianu

   Actiune pompieristica de campanie electorala. Orice porcarie e buna daca poate sa fraiereasca naivi sa-i voteze.
   Dupa al lor presedinte Legea privind reforma în domeniul sănătății a fost modificata de 114 ori. Nu face Alinuta o strategei pe vreo cativa ani de studiere a domeniului sanatatii? Poate gaseste o solutie mai cuprinzatoare.
 • +5 (11 voturi)    
  Ideea este buna, dar incompleta (Sâmbătă, 6 februarie 2016, 16:23)

  bigbrother [utilizator]

  Ma bucur ca se gandeste cineva la partea de prevenire, dar informatiile prezentate (cel putin din ce am citit in acest articol) sunt incomplete. Si asta pentru ca:

  - prevenirea tine cont de educatie si informatie. Cu alte cuvinte, cineva trebuie sa-mi spuna ca nu e bine sa fac asta, deci ar trebui ca informatia sa se regaseasca in scoli (mai ales), la locul de munca, internet si oriunde oamenii au acces, iar informatia sa fie veridica si aplicabila.

  - stare buna de sanatate? Ce inseamna asta, daca pot merge pe picioarele mele, ca ma pot duce la munca, ca pot iesi la o bere? Daca sunt mai sanatos decat vecinul e ok, nu platesc? Expresia este foarte vaga si poate da nastere la x interpretari.

  - sa participe la competitii: adica nu pot face sport fara sa fiu in echipa nationala sau fotografiat la maraton, caz in care se presupune ca nu fac sport? Si daca fac sport jucand fotbal cu prietenii si imi rup un picior, se considera starea mea de sanatate inainte sau dupa ce mi-am rupt piciorul facand sport?

  - chestia cu indeplinitul cumulativ: adica nu pot fi intr-o stare de sanatate buna decat daca fac sport? Sunt zeci de alte moduri in care se poate avea o stare de sanatate buna, incepand de la facut curat in casa pana la dat cu coasa pe miriste. Una nu exclude pe cealalata.

  - ce se intampla cu cei care sunt deja bolnavi, se considera ca nu au prevenit si vor trebui sa plateasca sau va exista un punct 0 si de atunci incepe totul?

  - ce se intampla cu cei care fac tratamente care dau acele probleme de sanatate ca efect secundar?

  - cat de complicat va fi tot acest proces? Va fi iar un heirupism romanesc (a se citi furt) ca multe altele in domeniul sanatatii fara a fi gandit pana la capat, cum s-a intamplat cu aceste carduri de sanatate?

  Mult succes!
  • 0 (14 voturi)    
   Corect (Sâmbătă, 6 februarie 2016, 17:13)

   AdrianBorza [utilizator] i-a raspuns lui bigbrother

   Unele detalii trebuie clarificate si imbunatite pentru a iesi ceva util si aplicabil. De pilda penalizarea pentru lipsa de la screening trebuie sa inceapa la minim 6 luni de cand incepe un program coerent, informat si gratuit de screening cu specificatii clare pentru clasele de risc (varsta, sex, antecedente in familie) si intervalul de testare, deci doar daca lipsesti de la investigatii dupa ce ele sunt disponibile se poate pune problema coplatei.

   Dar procentul de 10-20% suportat de pacient mi se pare chiar prea mic - daca exista screening gratuit, nu vrei sa il faci si te imbolnavesti atunci platesti integral tratamentul pentru ca e decizia ta sa risti si sa pierzi.
    #showComment()
  • +7 (9 voturi)    
   ... si din motive gresite. (Sâmbătă, 6 februarie 2016, 17:39)

   Valentin9999 [anonim] i-a raspuns lui bigbrother

   Sanatatea este la pamant.
   Ca sa acopere o parte din gaurile de buget, asta e solutia lor sa scoata si mai multi bani de la oameni.

   In esenta, vor ca oamenii iresponsabili cu propria sanatate sa fie buni de plata.
   Ironic ca politicienii sa zica altora de responsabilitate.
  • -1 (5 voturi)    
   Nu, ideea nu e buna (Sâmbătă, 6 februarie 2016, 18:52)

   ac [utilizator] i-a raspuns lui bigbrother

   Nu imi refuzi asigurarea pe banii mei. Nu e transplant pentru care trebuie sa te califici.
  • +3 (3 voturi)    
   bineînțeles, este un heirupism (Sâmbătă, 6 februarie 2016, 19:33)

   verdeata [utilizator] i-a raspuns lui bigbrother

   nu ne-a obișnuit Nicolăescu cu prostii dintr-astea? Ați uitat că a dat o groază de bani ca să facă, prin seturide analize, dignosticul națiunii? Ce s-a ales din acea cheltuială, din acele analize (câte s-or fi făcut)? Praful, nu-i așa?
   Aveși, așadar, dreptate să uneți toate întrebările de mai sus. Dar politicienii enumerați nu și le pun. Este doar o demonstrație despre cum vrea PNL să se sinucidă politic.
 • +13 (19 voturi)    
  si in caz contrar? (Sâmbătă, 6 februarie 2016, 17:06)

  abflori [anonim]

  Daca cineva participa la tot programul de preventie si brusc descopera un cancer mamar de gradul III DOCTORII INCOMPETENTI, CARE LUCREAZA CU APARATE DEPASITE, VOR PLATII DAUNE BOLNAVULUI???
  Oricum acesti politicieni delireaza. In tara asta nu sunt capabili sa gaseasca un oncolog in Vaslui. Nu le este rusine (de fapt asta stiam) sa abereze in halul asta???
 • 0 (6 voturi)    
  Precizare necesara... (Sâmbătă, 6 februarie 2016, 17:31)

  taticutu [utilizator]

  Proiectul de lege pare bun, insa nu tine cont de un principiu ,chiar constitutional : fiecare individ este responsabil de sanatatea sa, nu se pot impune niste reguli. Altfel s-ar emite legi ca nu ai voie sa fumezi, nu ai voie sa bei , nu ai voie sa mananci prea mult porc, nu ai voie...,etc, etc.
  • +2 (2 voturi)    
   principii si responsabilitati (Duminică, 7 februarie 2016, 9:42)

   grongobar [utilizator] i-a raspuns lui taticutu

   bineinteles ca fiecare individ e responsabil de sanatatea sa dar pe banii lui.in momentul in care nu mai poti accesa banul comun,ala la care dai 100 de lei pe luna dar consumi 5000 atunci responsabilizarea e perceputa altfel.civilizatia inseamna adoptarea unui set de reguli pentru binele societatii,care restrange din pseudodrepturile individuale.e exact ca si faptul ca nu ne facem nevoile in piata publica desi ne trece,traversam (aia civilizati) strada pe la trecerea de pietoni,nu facem galagie dupa ora 22 etc. iar toate masurile civilizatorii din istorie au fost impuse cu forta si au fost privite initial ca pierderea unor "drepturi" de o parte a populatiei.
 • +8 (12 voturi)    
  idioti (Sâmbătă, 6 februarie 2016, 18:20)

  eugeniu2001 [utilizator]

  din 4 in 4 ani vin cu idei noi

  acum fara preventie la copii se fac analize gartis dupa 2-3 luni si daca nu ii dai medicamentele la timp mor sau se complica

  nesimtiti

  si la adulti duraza f mult pana iti fac pe bani nostrii ...
 • +4 (4 voturi)    
  Vai de voi asazisii PNL (Sâmbătă, 6 februarie 2016, 19:35)

  Gelu007 [utilizator]

  Si uite asa va dati voi singuri cu tesla'n ... , cu initiative de genul asta. Astfel iar ies PSD la alegeri si noi oamenii de rand mai tragem ponoasele o perioada de timp. Bravo, cu asa genii in partide, mai degraba plec din tara.
  • 0 (2 voturi)    
   un penelist este un P$D ist (Duminică, 7 februarie 2016, 10:42)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui Gelu007

   mai prost, putem banui ca Alina Gospodina fraternizeaza cu Lord Of Teleorman
 • +1 (1 vot)    
  Pai si acuma nu-i la fel? (Sâmbătă, 6 februarie 2016, 19:57)

  obvious [utilizator]

  Pe hartie totul e gratuit dar daca esti diagnosticat cu boala, urmeaza "programare peste cateva luni", asteptare sa "vina medicamente pt ca momentan lipsesc". Spaga la doctor (daca vrei sa traiesti).
  Daca ai nevoie de tomografie, cat trebuie sa astepti SAU platesti din buzunar (din nou, daca vrei sa traiesti).
  Sa continui ?
 • +1 (1 vot)    
  Hai la vot ! (Sâmbătă, 6 februarie 2016, 20:36)

  obvious [utilizator]

  Nicolaescu ala este o catastrofa! Dupa analizele "gratuite" de 170 milioane de Euro, care s-au dovedit un esec, ( laboratoare dovedite ca efectiv "printau" pe banda rulanta rezultate), acum vine cu alta idee "geniala".
  Ia-le banii oamenilor prin impozite dupa care ia-le dreptul la tratament.
  Premiere prin puncte pt cei care participa la competitii sportive? Adica unii vor fi mai egali, prin lege, decat ceilalti.
  PNL-ul chiar vrea cu tot dinadinsul sa piarda alegerile.
 • +2 (2 voturi)    
  ... (Sâmbătă, 6 februarie 2016, 22:52)

  Yo_yo [utilizator]

  apara Doamne si fereste de tampiti... multe idei mai au astia... na belea ca trebuie sa ma legitimez si la club sportiv. maicamea care abia merge ce trebuie sa faca? si pana la piata se deplaseaza greu. sahul e considerat sport? dar tabinetul?
 • +1 (3 voturi)    
  d-ul sau d-na MCV (Sâmbătă, 6 februarie 2016, 23:37)

  kkciosuldelahamangia [utilizator]

  poate ne lamureste de unde scot asa zisii liberali idei tampite de stanga.
  • 0 (0 voturi)    
   Asta de unde-ai mai scos-o? (Duminică, 7 februarie 2016, 22:41)

   Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui kkciosuldelahamangia

   Anume, ca ideea de responsabilitate individuala e de stanga?

   De stanga e ce se face acuma: nu conteaza ca bei, fumezi si mananci numa' porcarii, cand te imbolnavesti ai parte de exact acelasi tratament ca unu' care duce o viata foarte sanatoasa si se intampla sa se imbolnaveasca.
 • -3 (7 voturi)    
  Sa na vaitam! (Duminică, 7 februarie 2016, 9:34)

  q1953 [utilizator]

  S-a documentat vreunul dintre cei care ati scris aici cu privire la continutul proiectului?
  Sunt sigur ca nu!
  Ideea este foarte buna!
  Si sunt convins ca daca s-ar aproba, rezultatele se vor vedea dupa cel putin 5 ani.
  Dar asa suntem noi: nu e bine cum este acum, dar nici nu vrem sa schimbam ceva, stim numai sa ne vaitam!
  • 0 (0 voturi)    
   Mai ai incredere in politicieni nostri? (Duminică, 7 februarie 2016, 10:51)

   ty [utilizator] i-a raspuns lui q1953

   Zbiara toata ziua de grija celor cu salarii si pensii mici si sfarsesc cu triplari de indemnizatii si pensii speciale.
   Poate ai alte exemple din bogata lor activitate?
 • -1 (1 vot)    
  Sa inceapa preventia! (Duminică, 7 februarie 2016, 9:44)

  Floralida [utilizator]

  Ideea prevenirii unor boli suna nobil! Daca este vorba sa inceapa vreo actiune de preventie , sa inceapa cu distinsii nostri parlamentari! Pentru ei este prea tarziu. Se stie cat de bolnava este clasa politica! Sa plateasca ei pentru asta!
 • -1 (3 voturi)    
  Deci niste tepari din PNL sau alt partid au cateva (Duminică, 7 februarie 2016, 10:22)

  BobMuller [utilizator]

  milioane de vaccinuri la indemana si acum vor sa creeze o piata pentru ele.

  E doar o alta teapa cu statul.


Abonare la comentarii cu RSSBuchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Marţi