Curtea Constitutionala a Romaniei dezbate, la 18 noiembrie 2015, sesizarea de neconstitutionalitate depusa de 50 de deputati si 31 de senatori cu privire la legea votului prin corespondenta, potrivit Agerpres.

La 5 noiembrie 2015, mai multi deputati si senatori ai ALDE, UDMR, UNPR si PSD au depus la Curtea Constitutionala o contestatie la legea privind votului prin corespondenta, trimisa la promulgare Presedintelui Romaniei, la 4 noiembrie 2015.

O prima critica din sesizarea de neconstitutionalitate este aceea ca legea votului prin corespondenta este in contradictie cu caracterul direct al votului, "care presupune prezenta efectiva a cetateanului in fata urnelor, in vederea exercitarii dreptului la vot, fara intermediul unui procedeu indirect sau al unei persoane interpuse".

O alta problema sesizata in cererea adresata Curtii Constitutionale este aceea ca "votul prin corespondenta, asa cum este reglementat pentru cetatenii romani domiciliati in afara teritoriului national, instituie in drept si in fapt un privilegiu pentru o categorie anume de cetateni, ceea ce este explicit interzis de art. 16(1) din Constitutie, care prevede ca cetatenii sunt egali in fata legii si a autoritatilor publice, fara privilegii si fara discriminari".

Contestatarii mai atrag atentia asupra faptului ca formula votului prin corespondenta ridica mari probleme privind posibila fraudare, invocand in acest sens incalcarea Codului bunelor practici in materie electorala al Comisiei de la Venetia, scrie Agerpres.