Vlad Alexandrescu, nominalizat pentru functia de ministru al Culturii, a primit luni aviz favorabil de la Comisiile de Cultura din cele doua camere ale Parlamentului. In timpul audierilor, Vlad Alexandrescu a declarat ca a devenit o urgenta elaborarea si trimiterea catre Parlament a Codului Patrimoniului, un pachet legislativ ce ar urma sa ofere mai multa protectie cladirilor de patrimoniu. Printre prioritatile ministrului se mai numara: realizarea unei noi sali de spectacole in Bucuresti, reducerea birocratiei, astfel incat aplicatiile pentru finantarea proiectelor culturale sa fie cat mai simple si consolidarea cladirilor de patrimoniu care prezinta risc seismic.

Vlad AlexandrescuFoto: Hotnews

Declaratii Vlad Alexandrescu in timpul audierilor:

- am acceptat aceasta propunere acum doua zile. Inca nu am apucat sa vizitez ministerul. Atunci voi putea lua mai atent contact cu problemele de acolo.

- in programul de guvernare am introdus o restanta din ultimele mandate: codul patrimoniului. Elaborarea si trimiterea catre Parlament a codului devine o urgenta si o sa va rog sa ne sprijiniti in acest sens fiindca, dupa dezbaterea publica, va ajunge la d-voastra.

- este nevoie de un nou concept de finantare la nivelul creatorilor de cultura. Formele de obtinere a finantarii sunt foarte birocratice. Are si avantaje, din punct de vedere al profesionalismului, dar si un dezavantaj, crearea de specialitati, cei care nu reusesc din primele incercari renunta. Aplicatia pentru proiectele culturale sa fie cat mai simpla. Acest lucru nu se poate fara o echipa interministeriala, care va propune modificari in legislatie.

- lansarea si proiectarea unei noi sali de concerte in Bucuresti. Cred ca aceasta este o prioritate. Nu va putea fi finantat doar cu finantare romaneasca. Trebuie accesate fonduri europene.

- includerea pe axe bugetare prioritare consolidarea unor cladiri de patrimoniu cu risc seismic ridicat care adapostesc institutii de cultura.

- drept de veto in Comisia Nationala a Monumentelor Istorice pentru monumente si zone protejate. Acum avizul lor este consultativ.

Dupa prezentarea programului, Vlad Alexandrescu a spus cateva cuvinte despre tragedia din Club Colectiv: "Vreau sa spun ceva ce nu s-a spus despre tragedia din Club Colectiv. Oamenii aceia faceau un act de cultura. Era o trupa de rock care isi lansa un album nou. Lansarea se petrecea intr-un spatiu urban industrial, intr-un cartier din Bucuresti. Acolo se facea cultura. Acest lucru trebuie sa ne atraga atentia: cultura este cea care poate reface increderea intre societate si guvernanti si poate ca acest lucru s-a intamplat intre o administratie locala cu anumite semne de intrebare si niste patroni care doreau sa faca bani. Acesta este punctul zero, a pierdut un procent de finantare din PIB si a ajuns in punctul cel mai de jos", a declarat acesta.

Raspunsuri la intrebarile venite din Comisie:

  • Despre subfinantarea culturii si bugetul de 0,08 % din PIB: O sa imi dau demisia daca nu resusesc sa schimb cursul lucrurilor. Am lucruri mai bune de facut decat sa veghez lucruri care nu se mai pot indrepta.
  • Timbrul Cultural: nu cunosc tot dosarul, probabil il cunoasteti mai bine decat mine. Va cer un ragaz sa ma pun la punct.
  • Despre muzeul comunismului: Este un proiect asumat de guvernarea Ponta. A exista o lege propusa aici, dar a cazut la vot. Cred ca muzeul comunismului este o prioritate, cred ca exista un loc in Bucuresti unde se poate face. Ca sa nu se transforme intr-o realizare nefericita, trebuie sa gandim cum va arata acest muzeu.
  • Despre Teatrul Bazilescu, aflat in paragina: Colaborarea cu administratia este esentiala. Vreau sa vad dosarul, iar daca MCC nu are bani sa revitalizeze acest teatru, iar sectorul 1 este cel mai bogat, cea mai buna idee este sa le dam teatrul  sa il revitalizeze, in loc sa dea banii pe arbusti si gardulete.
  • Despre lista monumentelor istorice: Sunt multe monumente care nu mai exista. Trebuie actualizata.
  • Despre oamenii numiti pe criterii politice in minister: Exista o evaluare anuala a ministerului si institutiilor din subordine. Suntem prea saraci ca sa nu fim competitivi. Daca unele institutii nu sunt competitive, trebuie sa schimbam managementul. Este vorba de eficienta, nu de criterii politice.

Georgica Severin, membru al Comisiei de Cultura de la Senat, a declarat ca CV-ul lui Vlad Alexandrescu sau este mai gros decat programul de guvernare.