Presedintele Klaus Iohannis a declarat astazi la ONU ca Romania "saluta cu entuziasm" acordul intre SUA si Iran privind dosarul nuclear iranian. "Acest fapt demonstrează că nimic nu este imposibil dacă există voință politică autentică și dacă lideri vizionari se angajează în acțiuni ambițioase", a mai spus Iohannis cu referire la controversatul acord promovat de presedintele american Barack Obama si care a intampinat o mare rezistenta in Congresul american.

In contextul declaratiilor despre acordul SUA-Iran, Klaus Iohannis a mai spus in discursul sau de la NATO ca apreciaza "rolul definit de pricepere și sârguință al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică".

In discursul sau, presedintele Iohannis a cerut Natiunilor Unite "să fie mai puțin tolerante în privința conflictelor prelungite din regiunea Transnistria a Republicii Moldova, Georgia și Nagorno-Karabah", si a atins si razboiul dus de Rusia in estul Ucrainei. Fara a mentiona numele Federatiei Ruse, presedintele Iohannis a spus ca "lipsa de acțiune în astfel de situații dă naștere impresiei eronate că obținerile ilegale de teritoriu, în detrimentul statelor suverane și independente, sunt posibile și tolerate. Este cazul situației din Ucraina, în privința căreia Națiunile Unite și Consiliul de Securitate, în special, nu au luat măsurile de acțiune care sunt preconizate în conformitate cu Carta ONU. Îndemnăm toate statele membre ale Consiliului de Securitate să acționeze responsabil și să decidă în interesul păcii și al securității internaționale și în conformitate cu dreptul internațional în soluționarea situației din Ucraina".

Presedintele Klaus Iohannis a sustinut un discurs la ONU in cadrul dezbaterilor generale ale celei de-a 70-a sesiuni a Adunarii Generale. Inainte de interventia sa in plenul Adunarii Generale, Iohannis a avut o intrevedere cu secretarul general al ONU, Ban Ki-moon. Reamintim ca presedintele Klaus Iohannis s-a intalnit luni la Casa Alba cu vicepresedintele american, Joe Biden. Intalnirea a durat peste o ora.