Decizia CC prin care este declarata neconstitutionala Ordonanta prin care Tudor Chiuariu a desfiintat Comisia prezidentiala, precum si articolul din Legea raspunderii ministeriale potrivit caruia functiona vechea comisie, lasa decizia de a da unda verde pentru urmarirea penala a unui ministru exclusiv la indemina presedintelui. Din momentul publicarii hotaririi CC in Monitorul Oficial, orice fel de comisie de la Palatul Cotroceni este desfiintata, iar puterea de a aviz pentru declansarea de catre procurori a urmaririi penale pentru fostii si actualii ministri, revine potrivit Constitutiei, doar lui Traian Basescu. Mai mult, prin declararea ca neconstitutional a articolului 16 din Legea raspunderii ministeriale, nu doar prim ministrul, procurorul general si procurorul general al DNA pot cere presedintelui sa dea aviz pentru urmarirea penala a fostilor si actualilor ministri, ci orice persoana care detine probe suficiente.

Curtea Constitutionala a raspuns pozitiv contestatiei facute de Avocatul Poporului, care a sustinut ca Ordonanta lui Chiuariu prin care se desfiinta Comisia de la Cotroceni este neconstitutionala deoarece in componenta ei intra judecatori, inclacindu-se astfel statutul acestora. Avocatul Poporului a clamat faptul ca judecatorii nu au ce cauta intr-o comisie administrativa, incalcindu-se atit separatia puterilor in stat, cit si statutul judecatorilor a caror prima atributie este sa judece si sa dea sentinte.

In plus, in contestatia facuta de Avocatul Poporului se aprecia ca presedintele nu are nevoie de o comisie pentru a da liber procurorilor sa-i urmareasca penal pe ministri.

Prin declararea ca neconstitutionala a Ordonantei Chiuariu si a articolului 16 din Legea raspunderii minsteriale, orice fel de comisie de la Cotroceni este desfiintata pina in momentul in care Guvernul sau parlamentul nu emit un alt act normativ pus in acord cu decizia CC. In acest interval, presedintele Basescu nu mai este obligat sa respecte procedura de convocare a Comisiei de la Cotroceni careia trebuia sa-i ceara vizul pentru urmarirea penala a ministrilor. Practic, seful statului poate solicita din acest moment inceperea urmaririi penale pentru toti actualii si fostii ministri care au dosar la DNA sau Parchetul General: Tudor Chiuariu, ministrul Justitiei, Paul Pacuraru, ministrul Muncii, Adrian Nastase, Decebal Traian Remes, Miron Mitrea, Zsolt Nagy si Codrut Seres.

Totodata, seful statului poate cere suspendarera din functie a ministrilor Chiuariu si Pacuraru imediat dupa inceperea urmaririi penale.

Adrian Neacsu, presedintele SOJust, una dintre asociatiile de magistrati care au contestat Ordonanta Chiuariu, sustine ca decizia CC este si o victorie a societatii civile, ca este " o reparatie in favoarea unui statut clar al judecatorilor, fiind prima oara cind asociatiile magistratilor au actionat ca un corp comun". "Nu se poate vorbi de un vid legislativ, pentru ca ramine valabil articolul 109 din Constitutie", a declarat Neacsu pentru HotNews.

Juristii afirma insa ca trebuie asteptata motivatia CC, deoarece acolo se va preciza probabil clar daca se considera ca presedintele nu mai are nevoie de o comisie pentru a-si da avizul pentru urmarirea penala a ministrilor si infiintarea in viitor a oricarei comisii de acest timp se va lovi de obiectii de neconstitutionalitate.

Pina in acest moment, guvernul a refuzat sa faca vreun comentariu pe tema deciziei Curtii Constitutionale.