Zambete largi, vin fiert si discursuri mobilizatoare - asa a primit conducerea PSD exit-poll-urile realizate de CSOP si CCSB, desi acestea prognozeaza cel mai mic procent obtinut vreodata de partid intr-un scrutin national. Marea majoritate a liderilor PSD si-au facut aparitia la sediul central abia spre sfarsitul perioadei de votare, cand centralizarile partiale ale celor doua institute de sondare aratau ca partidul nu va obtine mai putin de 20%.

Desi initial se anuntase ca intreaga echipa de conducere va asista in fata sediului la anuntarea rezultatelor exit-poll-urilor, liderii PSD au ales sa ramana in birouri pana dupa ce cele Antena 3 si Realitatea TV au facut publice procentele.

Pe scena rosie amenajata in fata sediului central din Kiseleff s-au aflat doar aproape 30 de membri ai organizatiei de tineret, imbracati in hainele de campanie, zambind in fata camerelor si a blitzurilor.

La cateva minute bune dupa anuntarea estimarilor, a aparut conducerea PSD, in frunte cu Mircea Geoana, Liviu Dragnea, Titus Corlatean, Marian Vanghelie, Rovana Plumb si Ioan Mircea Pascu. In scurt timp scena a devenit arhiplina, pe ea urcand printre altii si Ioan Rus, Victor Ponta de mana cu Daciana Sarbu, Adrian Severin, Florin Iordache, Ana Birchall, Gabriel Oprea, Valeriu Zgonea, Nicolae Banicioiu, Ilie Sarbu, Dan Mircea Popescu, Ecaterina Andronescu si chiar si vreo doi copii.

Pe un frig patrunzator, Geoana si-a tinut discursul transmis la televiziuni privind zambitor la steagurile rosii fluturate de tinerii pesedisti. La vreo zece metri de scena, intr-o zona mai intunecoasa, statea purtatorul de cuvant al partidului, Cristian Diaconescu.

La finalul discursului lui Geoana, cei de pe scena s-au grabit spre intrarea in sediu, zgribuliti, unii rezistand stoic 20 de minute in sacou sau pulovar, doar pentru a arata piese vestimentare colorate in rosu.

Invitatia la vin fiert lansata de Geoana a fost ascultata de tinerii din asistenta, conducerea partidului retragandu-se dupa cateva scurte interviuri acordate presei, cu zambetul pe buze.

Bucuria PSD este surpinzatoare, avand in vedere ca pana acum, la toate scrutinele organizate la nivel national, partidul a obtinut peste 35% din voturile celor care s-au prezentat la vot, dar este de inteles avand in vedere ca, dupa esecul referendumului pentru demiterea lui Traian Basescu, sondajele de opinie il creditau chiar si cu 13-14%.

Abia in toamna institutele de sondare au inceput sa anunte rezultate de 17-19%, in timp ce doua sondaje comandate de PSD au supralicitat, estimand 25-26%.