Partidul Democrat a obtinut 29,23 % din voturile exprimate pentru alegerile parlamentare, potrivit datelor partiale prezentate de Biroul Electoral Central. PSD a obtinut 21,65 %, PNL - 13,15 %, PLD -8,3%, UDMR - 5,84% PNG - 4,92%, Laszlo Tokes - 3,76 % si PRM - 4,12%, PC - 2,86%, PIN 2,64%, PNTCD - 1,44%. Vor intra in Parlamentul European PD, PSD, PNL, PLD, UDMR si candidatul independent Laszlo Tokes, iar PRM si PNG sint surprizele negative. Potrivit datelor centralizate la ora 8:00, prezenta la referendumul pentru uninominal a fost de 25,52%, ceea ce inseamna ca scrutinul nu poate fi validat. Dintre acestia, s-au pronuntat in favoarea votului uninominal 81,99 % dintre alegatori, in timp ce 15,68% nu sunt de acord cu acesta. 2,32% din buletinele de vot au fost anulate.

Sondaje efectuate la iesirea de la urne

Partidul Democrat a obtinut 31,7 % din voturile exprimate pentru alegerile parlamentare, potrivit ultimelor date ale unui sondaj al CSOP. PSD a obtinut 20,8%, PNL - 15,2%, PLD - 6,9%, UDMR - 6,2%, PNG - 4,2%, Laszlo Tokes - 3,7% si PRM - 3,4%. Vor intra in Parlamentul European PD, PSD, PNL, PLD, UDMR si candidatul independent Laszlo Tokes, iar PRM si PNG sint surprizele negative.

Un alt sondaj la iesirea de la urne, realizat de Compania de Cercetare Sociologica si Branding (CCSB) si difuzat de Antena 3, da urmatoarele rezultate: PD - 32,7%, PSD - 21,4% din voturi, PNL - 14,6%, PLD - 6,6%, UDMR - 6,3%, PC - 4,2%, PNG - 4,2%, PRM - 3,6%, Laszlo Tokes - 3,3%, PIN - 1,4%, PNTCD - 0,9%.

Vadim isi anunta demisia din Parlamentul Roman

Imediat dupa anuntarea rezultatelor, liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor, si-a anuntat demisia din Parlamentul Romaniei, acuzand fraudarea alegerilor. El le-a cerut acelasi lucru tuturor parlamentarilor PRM, anuntand ca cineva vrea sa ramana parlamentar e liber sa o faca.

Cum se impart locurile in Parlamentul European

Daca rezultatele exit-poll-ului CSOP vor fi validate de numaratoarea oficiala a voturilor, PD va avea 11 europarlamentari, PSD si PD cite 7 locuri, iar PLD si UDMR cate 2 reprezentanti in PE. Un alt loc va fi ocupat de candidatul independent Laszlo Tokes.

Esec la referendumul pentru uninominal

Biroul Electoral Central a anuntat ca datele centralizate pana la ora 5:00, indica o participare la referendum de 25,37%. Au votat NU 15,53%, iar 82,18 % dintre cetatenii cu drept de vot au spus DA la referendum. Scrutinul nu poate fi validat din cauza slabei participari la vot. Pentru validarea unui referendum este nevoie de o participare de 50% plus unul dintre cetatenii inscrisi pe listele electorale.

Reamintim ca referendumul a fost convocat de presedintele Traian Basescu si avea ca obiect schimbarea sistemului de vot pentru alegerile generale.

Reactii ale liderilor politici dupa anuntarea rezultatelor:

Emil Boc: "Partidul Democrat a castigat alegerile pentru Parlamentul European. Astazi, PD a obtinut cel mai bun rezultat din istoria sa politica. Asta a fost posibil entru ca ceea ce am promis, am facut. Am obtinut mai mult decat Alianta DA in 2004. Suntem cei mai puternici din Romania si cei mai tari din Europa."

Mircea Geoana: "Nu suntem o democratie europeana din punct de vedere al modului in care s-a desfasurat dublul scrutin de astazi. Un guvern slab si un presedinte avid de putere a compromis acest prim exercitiu democratic al Romaniei in Uniunea Europeana. Romanii din strainatate s-au dezimplicat pentru ca statul roman nu a reusit sa le apere interesele. PSD a realizat un scor bun la aceste alegeri, partidul nostru si-a pastrat electoratul.Multumesc milioanelor de romani care au votat astazi.

Tariceanu: "Este o zi istorica. Dupa succesul aderarii, prioritatea Romaniei este promovarea oamenilor, a valorii in Uniunea Europeana.