Klaus Iohannis a declarat joi, intr-o conferinta de presa, ca s-a bucurat sa afle de sustinerea Monicai Macovei si a declarat ca toate elementele prin care Macovei ii conditioneaza sprijinul se regasesc si in programul sau prezidential, afirmand ca poate sa confirme acest lucru si intr-un document semnat.

"Am luat act, recunosc, cu bucurie, de afirmatiile doamnei Monica Macovei prin care spune ca doreste sa ma sprijine in situatia in care eu imi asum o serie de puncte. Foarte bine, sunt bucuros sa reafirm ca toate aceste lucruri se gasesc in programul meu prezidential si unele dintre ele au fost reafirmate chiar astazi de mine: independenta justitiei, statul de drept, faptul ca nu voi gratia corupti. Cred ca prin asta am dat un raspuns rezonabil doamnei Macovei. Pot sa reconfirm, cu mare placere, aceste lucruri si intr-un document scris. Sunt aceleasi lucruri pe care mi le doresc si eu pentru Romania, pentru o societate dreapta", a spus Iohannis la Cluj-Napoca.

UPDATE Monica Macovei a reactionat prompt la raspunsul lui Klaus Iohannis privind cerintele sale si anuntat ca il va vota in turul al doilea.

"Ma bucur ca domnul Iohannis a declarat ca accepta Acordul pentru salvarea statului de drept si a democratiei in Romania pe care i l-am propus ieri. Astept cu interes si semnatura domnului Iohannis pe cele 10 principii si proiecte pe care oamenii, prin votul lor, mi le-au cerut sa le promovez si sa le sustin. Eu il voi vota pe domnul Iohannis. Marele pericol pentru Romania, in acest moment, este Victor Ponta."

Monica Macovei i-a trimis miercuri o scrisoare lui Klaus Iohannis cu "cerintele minimale pentru statul de drept din Romania."

Principalele cerinte ale Monicai Macovei adresate lui Klaus Iohannis in scrisoare sunt pastrarea directiei Romaniei catre vest, in principal pastrarea parteneriatului strategic cu SUA si NATO, sa nu promulge legea gratierii si amnistiei si sa declanseze un referendum national pentru eliminarea imunitatii parlamentarilor.

Monica Macovei ii mai cere lui Iohannis, in scrisoare, sa isi ia angajamentul de a respecta independenta justitiei si de a face tot ce ii sta in putinta pentru recuperarea prejudiciilor din marile dosare de coruptie si evaziune fiscala, dar si sa respinga proiectele de tip Rosia Montana.