Primarul Radu Mazare a anuntat ca a crescut cu 10% subventia la incalzire si ca vor fi mai multi beneficiari, el spunand ca facilitatile sunt valabile doar in 2014 si ca depind de actiunile pe care primaria le va primi in Portul Constanta, desi legea in acest sens a fost declarata neconstitutionala, potrivit Mediafax.

Primarul Constantei, Radu Mazare, a declarat, luni, la finalul sedintei Consiliului Local, ca persoanele care primeau subventie pana acum vor plati cu 10 la suta mai putin pentru caldura in 2014, iar acestora li se adauga de acum si cei care castiga 1.800 de lei pe membru de familie sau 2.100 de lei pentru persoanele singure.

"Discutam numai despre subventia din 2014, ca sa fie clar, noiembrie si decembrie, cand factura la incalzire o sa scada cu 10 la suta pentru cei care sunt persoane singure si au venit de pana in 2.100 de lei si pentru familiile care au venitul pe membru de familie pana in 1.800 de lei", a afirmat Radu Mazare.

El a sustinut ca decizia ramanerii acestei subventii sau chiar a cresterii in 2015 depinde de actiunile pe care municipiul Constanta le detine la Administratia Porturilor Maritime Constanta.

"Despre ce se va intampla anul viitor depinde de foarte multe lucruri. Stiti ca PNL si PDL au atacat si au si obtinut la Curtea Constitutionala anularea legii prin care Consiliul Local are 20 la suta din port, bani de unde si acordam subventii. Au obtinut aceasta anulare pe motiv ca legea a fost prost facuta pentru ca in ea scria ca se dau procentele catre Consiliul Local, si nu catre municipiul Constanta, o chichita. Noi putem sa dam subventia anul asta pentru ca am incasat dividendele pe anul trecut, pe 2013, dar la anul nu vom mai avea ce incasa pentru anul 2014, ca atare va trebui sa diminuam bugetul sa vedem unde umblam, inclusiv la subventie", a sustinut primarul Constantei.

El a mai spus ca Parlamentul poate modifica legea respectiva in 45 de zile, asa cum a precizat Curtea Constitutionala ca este necesar, dar ca doreste ca, in loc de 20 la suta din actiuni, municipalitatea sa primeasca 33 la suta din actiuni.

"In 45 de zile Parlamenteul poate modifica sa spuna ca cei 20 la suta revin municipiului, si nu Consiliului Local. Pot sa faca in 45 de zile sa treaca acolo si ca municipiul va detine 33 la suta, nu 20 la suta, numai ca aceasta lege trebuie votata de Parlament daca noi, PSD, mai avem majoritate acolo si daca presedintele Romaniei, care va fi, o sa o promulge. Daca va fi cel al ACL, categoric uitati si de ce am avut pana acum", a afirmat primarul Constantei.

El a mai spus ca va avea o discutie si cu premierul Victor Ponta, pentru ca municipiul Constanta sa primeasca 33 la suta din actiunile de la Administratie Porturilor Maritime Constanta: "O sa am o discutie sa vad daca in reformularea legii o sa trecem 20 la suta sau 33 la suta. Daca ma intrebati pe mine, probabil 33 la suta o sa trecem. Zilele astea merg eu la Bucuresti ca sa discut. El o sa vina in Constanta intre tururi".

Primarul Constantei a mai sustinut ca in cazul in care municipiul va primi 33 la suta din actiunile APMC, atunci, pe langa aceasta reducere de 10 la suta la factura pentru persoanele subventionate in 2015, se va adauga inca una de 15 la suta. Daca insa municipiul Constanta nu va mai primi nici cele 20 la suta din actiuni pe care le detinea la port, atunci reducerea de 10 la suta va disparea in 2015, urmand sa ramana reducerile acordate in iarna trecuta.

Costul unei gigacalorii in municipiul Constanta este de 358, 54 de lei. Aceasta suma este platita integral doar de catre persoanele cu venituri pe membru de familie peste 1.800 de lei sau 2.100 de lei pentru persoanele singure, ceilalti primind diverse subventii, in functie de venituri.

Curtea Constitutionala a decis, joi, ca este neconstitutionala trecerea la Consiliul Local Constanta a unui pachet de peste 1,3 milioane de actiunile detinute de stat la Administratia Porturilor Maritime Constanta, ceea ce reprezinta 20% din capitalul social.

CC a admis astfel exceptia de neconstitutionalitate ridicata de Avocatul Poporului cu privire la dispozitiile Legii 216/2008 privind transmiterea cu titlu gratuit a unui pachet de 1.369.125 de actiuni detinute de stat la Compania Nationala "Administratia Porturilor Maritime" Constanta catre Consiliul Local al Municipiului Constanta.

Avocatul Poporului arata, in sesizare, ca prin actul normativ criticat se aduce atingere dreptului de proprietate al statului si al unitatilor administrativ-teritoriale, astfel cum este prevazut de articolul 136, alineatul 2 din Constitutie, intrucat titularii dreptului de proprietate nu pot fi decat statul si unitatile administrativ-teritoriale, respectiv comune, orase, municipii si judete, iar nu consiliile locale sau consiliile judetene, care sunt autoritati deliberative.

In prezent, Ministerul Transporturilor este actionar majoritar la Administratia Porturilor Maritime Constanta, cu 60%, iar Fondul Proprietatea si Primaria Constanta detin fiecare cate 20% din capital.

Guvernul si Primaria Constanta vor ca Ministerul Transporturilor sa cedeze 13% din actiuni Consiliului Local si sa listeze pe bursa un pachet de 14% din titluri. Posibilitatea cresterii participatiei Primariei Constanta a starnit numeroase critici din partea operatorilor portuari si a sindicatelor din port, dar si in mediul politic de la nivel central.

Premierul Victor Ponta declara, in 12 august, ca transferul de actiuni de la Portul Constanta la municipalitate este un proiect care va fi dus la bun sfarsit.