UDMR considera ca decizia Inaltei Curti prin care liderul deputatilor Uniunii, Mate Andras Levente, a fost condamnat la sase luni de inchisoare cu suspendare este "deosebit de bizara", reprezentantii organizatiei declarandu-se convinsi ca acesta "nu a incalcat nicio norma juridica in vigoare".

Potrivit unui comunicat transmis, marti, de UDMR si semnat de liderul formatiunii, Kelemen Hunor, sentinta instantei supreme de condamnare a lui Mate Andras este "deosebit de bizara", citeaza Mediafax.

"UDMR nu intelege de ce Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) l-a condamnat la sase luni de inchisoare cu suspendare pe deputatul Mate Andras Levente, deputat de Cluj, liderul grupului parlamentar UDMR din Camera Deputatilor. Cu toate ca aceasta sentinta nu este definitiva, noi o consideram deosebit de bizara, constienti de faptul ca, in acest caz, a fost luata deja o decizie a autoritatilor judiciare si anume neinceperea urmaririi penale. Uniunea este solidara cu Mate Andras Levente, un politician care de multi ani isi duce activitatea in interesul comunitatii. UDMR asteapta decizia finala a Inaltei Curti in acest caz. Pana atunci, consideram ca acest coleg al nostru beneficiaza de prezumtia de nevinovatie", a aratat Kelemen.

Liderul UDMR s-a declarat convins ca Mate Andras nu a incalcat nicio norma juridica in vigoare.

"Avem incredere ca deciziile Justitiei sunt luate in conformitate cu reglementarile juridice si constitutionale si in spiritul deciziilor Curtii Constitutionale cu privire la interpretarea corecta a normelor care reglementeaza incompatibilitatea, conflictul de interese si statutul demnitarilor publici", a spus Kelemen Hunor.

Deputatul UDMR Mate Andras Levente a fost condamnat la sase luni de inchisoare cu suspendare, de instanta suprema, in dosarul in care este acuzat ca si-a angajat sotia la Parlament, iar aceasta a obtinut astfel venituri de 5.508 lei.

Judecatorii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie au dispus ca deputatului sa ii fie suspendata pedeapsa pe un termen de incercare de doi ani si sase luni, care se va socoti de la data ramanerii definitive a hotararii. De asemenea, potrivit deciziei instantei, lui Mate Andras Levente i-au fost interzise mai multe drepturi.

Hotararea de luni a ICCJ nu este definitiva si poate fi contestata la Completul de cinci judecatori al instantei supreme.

In septembrie 2013, deputatul UDMR Mate Andras Levente a fost trimis in judecata de procurorii Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie, care l-au acuzat de conflict de interese.

"Mate Andras Levente, in calitate de deputat in cadrul Parlamentului Romaniei, a formulat cererea de angajare a sotiei sale la Camera Deputatilor si apoi a avizat contractul de munca pe perioada determinata in baza caruia s-a realizat in mod direct un folos material pentru sotia sa in cuantum de 5.508 lei", arata Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Dosarul a fost deschis dupa ce, in septembrie 2011, Agentia Nationala de Integritate a sesizat Parchetul instantei supreme sa cerceteze un posibil conflict de interese in cazul deputatului Mate Andras Levente.

Mate Andras Levente a propus angajarea si a avizat contractul individual de munca privind angajarea sotiei sale, Erzsebet Mate, in perioada 16 martie 2010 - 1 ianuarie 2011, in cadrul Biroului Parlamentar - Circumscriptia electorala nr. 13 Cluj, arata atunci ANI.

Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat nerespectarea regimului juridic al conflictului de interese constituie temei pentru eliberarea din functie, precum si interdictia de a mai ocupa o functie sau o demnitate publica pe o perioada de trei ani de la data ramanerii definitive a raportului, ori, dupa caz, constituie abatere disciplinara si se sanctioneaza potrivit reglementarilor aplicabile demnitatii si functiei respective, preciza ANI.