Presedintele Fortei Civice, Mihai Razvan Ungureanu, a declarat, intr-un interviu pentru HotNews.ro, ca pana acum doua – trei saptamani credea intr-un candidat unic al dreptei la prezidentiale, insa acum spune ca, din cauza dinamicii politice, exista riscul ca in turul I sa fie doua-trei optiuni. MRU spune ca alianta cu PNTCD s-a destramat din cauza ca “pseudo-partenerul” politic n-a fost consecvent cu propriile declaratii iar fuziunea cu PMP n-a avut loc deoarece nu mai era timp pentru formalitatile legale. Ungureanu acuza “calcule meschine, personale” care impiedica un candidat unic al dreptei. “PSD-ul este interesat si in fragmentarea optiunilor de candidatura la prezidentiale.”, a mai spus MRU.

MRU in studioul HotNewsFoto: Hotnews
  • MRU: Exista riscul sciziunii PNL la jumatatea anului. Plus o scena de film: Pavelescu il suna din greseala pe Ungureanu . Intreaga scena aici: Momente vesele din opozitie

Rep: De ce n-a mers alianta cu PNTCD?

MRU: A fost ceva ciudat aici, totul a pornit bine in martie 2013 si apoi, pe seama unor pretexte, PNTCD si-a ales propriul drum. Am pierdut foarte mult timp, tinand alaturi un pseudo-partener care n-a fost consecvent cu propriile declaratii sau mai bine zis n-am reusit noi sa vedem ca exista un calcul suplimentar si ascuns in raport cu Forta Civica. FC are un sef care e bine plasat in sondaje si o structura pe cale sa se nasca, cu mai putina experienta decat structurile altor partide.

Rep: Dar stiti ce vi se reproseaza dvs. ca lider?

MRU: Ei, aroganta. Toata lumea imi spune ca sunt arogant.

Rep: Si inca ceva: ca lucrati singur, ca nu puteti face echipa.

MRU: Nu-i asa. Totusi, vin dupa experienta din administratie in care am lucrat doar cu echipe. Nu poti sa faci lucruri bune nici intr-un minister, nici intr-un serviciu de informatii, nici ca prim ministru daca lucrezi de capul tau, singur. Contraargument la aceasta chestiune e modul cum am colaborat cu partenerii mei de guvern. (...) Asa a functionat totul, ca o echipa, n-am avut nici o defectiune ca echipa pe parcursul celor 78 de zile de guvernare. Dar au fost simpatice reactiile din partidele care-i sustineau pe tinerii ministri, carora li s-a reprosat indepartarea de partid, neascultarea fata de mentori, nerecunostinta, inganfare, aroganta, cand ei isi faceau treaba conform juramantului.

Rep: Am auzit despre o scena destul de comica petrecuta prin decembrie cu dl. Pavelescu vorbind despre dvs la telefon nu foarte prietenos crezand ca vorbeste cu altcineva, dar va apelase pe dvs. E adevarat?

MRU: Mai exista si scaderi omenesti.

Rep: Deci, s-a intamplat.

MRU: Da, s-a intamplat. O luam ca o anecdota.

Rep: Asta a pus cruce oricarei apropieri de PNTCD, presupun.

MRU: Nu, nu, ca nu raportam relieful unei relatii personale la ce se poate intampla intre partide. Asta ar fi o dovada de aroganta, nu. Relatia cu PNT-ul poate fi discutata dupa europarlamentare, acum suntem pe cai diferite.

  • MRU despre “talentul norvegian de a face politica” al Elenei Udrea

Rep: Doamnea Udrea, PMP, spune ca fuziunea nu s-a putut face din cauza orgoliilor unora ca Ungureanu.

MRU: Depinde ce intelegem prin orgoliu. Eu cand aud chestia cu orgoliul imi aduc aminte ca, na, tot hotul tipa ca e pagubas. Nu e vorba de orgoliu de aici, ci de o chestiune foarte clara pe care o explic istoric. Noi am avut discutii cu cei care incepusera sa construiasca PMP-ul, cu domnii Tomac, Baconschi, Petrescu, Papahagi si altii, incepand cu septembrie anul trecut. Discutii in care am analizat diferite scenarii. Pornisem de la un principiu ca partidele trebuie sa fuzioneze la un moment dat. Juridic, acest lucru era imposbil sa se intample pe durata anului 2014. Ar fi insemnat tribunal, nenumarate probleme generate de mersul dosarului prin instante. Si atunci, celalalta optiune ar fi fost o alianta electorala. Alianta politica la fel ar fi trebuit sa stea prin tribunal, sa intarzie. Dar aceste discutii nu au fost niciodata negocieri. Negocierile inseamna echipe tehnice, care stau fata in fata, si iau fiecare detaliu cap la cap. Mai mult, a existat o atmosfera pozitiva apropierii de actiune atat intre militantii nostri cat si ai celuilalt partid. Noi am crezut atunci ca ideea fuziunii prin absorbtie care s-a vehiculat la masa e doar un .....

Rep: Viol politic, asa i-ati spus parca.

MRU: Asa i-am spus la un moment dat, da, cu gluma, cu zambet.

Rep: Elena Udrea a spus ca nu se pricepe la violuri, poate dvs.

MRU: Da, nu stiu, oricum raspunsul asta nu-l consider demn de un om politic, in general, si e bine sa ne stapanim cand e vorba de talentul norvegian de a face politica. Trebuie sa fim calmi, ca santurile nu trebuie sa se transforme in prapastie, ca dupa aceea nu mai faci politica. Dar eu sunt ingaduitor, inteleg, si in aroganta mea cea mare am loc de dialog pentru toata lumea.

Rep: Desi, daca faceati fuziunea acum erati pe afis cu doamna Udrea tractand lista.

MRU: Nu stiu, nu stiu ce ar fi iesit dupa.

Rep: Apropo, nu e o greseala totusi ca v-ati pus in fruntea listei de candidati? Daca FC nu va depasi pragul de 5% ar fi o mare problema pentru viitorul candidat la prezidentiale. Pai, n-ai reusit sa intri in PE, ce mai vrei de la prezidentiale?

MRU: Nu cred asta. Sunt doua lucruri complet diferite. Lupta pentru PE este de structuri de partide, iar lupta pentru prezidentie e lupta de personalitati, de indivizi. Pana pe 25 mai vorbim de partide, dupa 25 mai vorbim de persoane, de insi. Asta e una la mana. Doi: nu este neaparat relevant, de vreme ce absenteismul va fi foarte mare. Dar n-am cum sa nu privesc cu atentie si cu speranta alegerile din 25 mai. Pentru FC e un examen dificil, pe care lumea din partid il priveste cu maturitate si suficienta energie. Si raportarea la rezultat: sigur intru in PE ascunde aroganta, nu doar asa poetic. Si daca este un procent pe care-l castigi ca partid datorezi respect tuturor celor care s-au uitat la tine si te-au sustinut politic votandu-te. Un proiect inseamna foarte mult, poate sa insemne 50.000 de voturi. Tot respectul pentru cei care o fac. Ca este un procent, trei sau cinci, respectul care trebuie sa-l ai e cam aceleasi si sa le multumesti celor care au venit catre tine.

  • MRU despre un posibil candidat unic al dreptei in turul I: Acum sunt circumspect

Rep: Vedeti un candidat unic al dreptei dupa europarlamentare?

MRU: Pana in urma cu trei-patru saptamani as fi zis da, acum sunt circumspect.

Rep: Ce s-a schimbat?

MRU: In primul rand dinamica politica din Romania. Din decembrie 2012 am spus ca e nevoie de unitate de actiune a fortelor de dreapta, necesitatea si urgenta determina aceasta intelegere. Raspunsurile au fost nu ne intereseaza, ne vedem de partidul nostru sau lasa ca discutam dupa europarlamentare. Adevarul e ca aceasta intarziere a jucat in favoarea PSD, PSD fiind interesat de fragmentarea dreptei. PSD-ul este interesat si in fragmentarea optiunilor de candidatura la prezidentiale. Eu vad ca exista tendinte in conducerile unora dintre partide de a acomoda relatia cu PSD-ul, pregatindu-se pentru raul cel mai mic cum ar veni.

Rep: La ce partid, la PDL, la PMP?

MRU: La vad peste tot,peste tot pentru vad oameni din pacate lideri de partid care spun in cazul in care daca ajungem in situatia de a alege intre Ponta si Antonescu alegem raul cel mai mic. Cand pleci la batalie cu ideea ca alegi raul cel mai mic, esti infrant. Nu mergi la batalie niciodata cu gandul ca pierzi. Mergi cu gandul ca te duci sa castigi. Si este o filozofie paguboasa, este filozofia anului 2000, cand am avut de ales intre Iliescu si Vadim Tudor. Adevarata filozofie este cum alegem intre bine si rau. Raul este clar: ceea ce-i la putere astazi. Are fata, nume, identitate, biografie.

Rep: Binele nu mai e atat de clar.

MRU: Ei, aia e. Intre rau si bine sau, intre bine si mai bine. S-ar putea ca turul I sa ne prinda cu doua-trei optiuni la prezidentiale.

Rep: Predoiu va candida din partea PDL. Doamna Udrea va candida din partea PMP?

MRU: Chiar nu stiu.

  • MRU: Exista riscul sciziunii in PNL dupa jumatatea anului

Rep: PNL va avea candidat pe Antonescu sau Iohannis?

MRU: Deocamdata Antonescu. Puneti-mi intrebarea inca o data la jumatatea acestui an.

Rep: Dupa europarlamentare?

MRU: La jumatatea acestui an, dupa iulie.

Rep: De ce dupa iulie?

MRU: Exista in PNL doua curente de opinie in momentul acesta fata de viitorul PNL, optiunile PNL pana la sfarsitul anului. Un curent care spune noi cu ai nostri si ne strangem in cetate de vreme ce am iesit de la guvernare si este relativ majoritar in structura centrala de conducere a PNL. Si un curent care cauta reacomodarea cu PSD-ul, la nivel local. Acolo unde PSD-ul e adevarat puternic, unde exista presedinti de CJ de la PSD care conditioneaza optiunea politica a alesilor, primarilor, senatorilor etc. Nu stiu care dintre cele doua tendinte va fi decisiva, din cauza asta lasam raspunsul pentru jumatatea acestui an dupa ce, probabil, in urma alegerilor din 25 mai vor fi avut deja o intalnire a biroului politic national.

Rep: Deci vedeti o ocazie ca USL sa se refaca.

MRU: Nu, vad o ocazie ca PNL-ul sa fie supus unei mari incercari. Sciziunea.

Rep: Sciziunea?

MRU: Da.

Rep: Ruperea intre aripa pesedistilor...

MRU: Intr-o aripa PNL pura, dura, de centru dreapta.

Rep: Cu Iohannis in frunte sau cu Antonescu in frunte?

MRU: Greu de spus. Sa stiti ca nu exista presedinte de partid in spatele caruia sa nu creasca pofticiosi.

Rep: Alt presedinte de partid.

MRU: Exact.

Rep: In spatele dvs n-am vazut. Asta-i marea dvs "calitate" care vi se reproseaza, ca nu lasati sa creasca nimic, nici un pofticios.

MRU: Pai nu stiu. Eu v-as provoca sa veniti sa-i intrebati pe cei care lucreaza alaturi de mine in BPN si sa-i intrebati cum va impacati cu presedintele partidului.

Rep: Inapoi la PNL.

MRU: Da...Iar celalalt candidat votat de Forta Civica sunt eu, si deocamdata suntem trei.

  • MRU: Multi au calcule meschine, personale

Rep: Tariceanu incurajat de PSD sa candideze? Il vedeti aruncat in cursa sa confuzeze dreapta asa putin?

MRU: Cred ca dupa declaratia recenta a lui Victor Ponta e putin probabil sa exista varianta Tariceanu.

Rep: De ce?

MRU: Pentru ca presiunile care sunt asupra presedintelui de partid sunt foarte mari.

Rep: Si, si. Sa candideze Victor Ponta din partea PSD si Tariceanu sa-si anunte o candidatura independenta pe dreapta.

MRU: Doar pentru a rupe voturi?

Rep: Da.

MRU: Sigur ca se poate si asa ceva. Orice manevra de acest gen joaca in defavoarea unui unic candidat la prezidentiale din partea Fortei Civice, PDL-ului, PMP-ului, PNT-ului chiar. Altfel spus, astept sa vad ce construieste PSD-ul, pentru ca absolut orice ar face, inclusiv ca l-ar arunca pe Victor Ponta in fata, la prezidentiale, e un motiv in plus pentru a incerca sa venim in turul I cu un sigur candidat nu cu doi sau trei.

Rep: Slabe sperante, putin probabil ca se va intampla asa. In turul doi va fi candidat unic dar sa vedem cat se sustinut va fi de toate partidele de dreapta. Vedem ca sunt orgolii foarte mari.

MRU: Dar nu-i problema de orgolii, multi au calcule mescine, strict personale. Si liderii au calcule de partid. Cand cineva vine si spune faci cu mine fuziune prin absorbtie e calcul de partid, nu personal. Si tu spui nu, si atunci vine micul joc retoric, esti orgolios nu vrei, in fine.

Rep: Aud ca bateti tara in lung si-n lat...

MRU: Deja de un an de zile.

Rep: Cat timp o sa mai faceti asta? Exista riscul sa pierdeti din vizibilitate. Stiti cum e in politica, nu apari, nu existi.

MRU: E adevarat, dar nu am mijloacele finaciare pentru a putea castiga ospitalitate garantata din partea vectorilor media nationali. Prin urmare merg printre oameni, cred ca si asa trebuie facuta, in principal asa trebuie facuta politica: relationand direct cu alegatorii. In acelasi timp dand atentie factorilor media la nivel local, unde dezbaterile sunt de multe ori de o calitate superioara decat cele pe care le vedem la statiile nationale.