Nicolae Banicioiu a primit aviz favorabil din partea comisiei parlamentare de sanatate, cu doar sapte voturi impotriva si trei abtineri.

Nicolae BanicioiuFoto: Agerpres

Intrebarile parlamentarilor au vizat toate proiectele puse pe masa de precedentul ministru, Eugen Nicolaescu. “Am tot curajul sa continui proiectele bune ale fostilor ministri”, a afirmat Banicioiu, accentuand cuvantul “bune” in declaratia sa.

Declaratiile ministrului desemnat al Sanatatii:

"Intentionez sa construiesc o echipa formata din personalitati ale sistemului medical romanesc. In momentul in care va fi complet alcatuita vreau sa vin in fata comisei de Sanatate si sa va o prezint pentru ca legatura de comunicare intre Parlament si Ministerul Sanatatii sa fie foarte buna.

Imi doresc o relatie foarte buna si cu CNAS si Academia de Stiinte Medicale. Din start vreau sa mai fac o precizare: sa nu va ganditi la o schimbare fundamentala a proiectelor ministrului Nicolaescu. Intentionez sa continui tot ce a fost prevazut in programul de guvernare USL. Am tot curajul sa continui proiectele bune ale fostilor ministri.

Evident in Sanatate sunt probleme ce trebuiau rezolvate de multa vreme. Sunt convins ca nerabdarea si a dumneavoastra si a populatiei va fi principalul meu dusman in perioada ce urmeaza. Va propun o abordare cu calm.

Despre scandalul vaccinului de la Cantacuzino: Sunt in posesia raportului preliminar a expertilor OMS si pana la asteptarea concluziilor finale sunt indreptatit sa cred ca anul viitor vom putea produce vaccin romanesc. Cauzele si vinovatii? Preferam sa va spunem toate concluziile cand vom avea raportul final.

Sunt pentru orice initiativa privata, caci asta sigur nu incurca sistemul public ci il ajuta. Din pacate initiativele private in sistemul sanitar nu au fost ajutate, au fost blocate de birocratia excesiva. Sustin aceste initiative.

Asigurarile private de sanatate: complementare si deductibile. Banuiesc ca acestea sunt cele doua principii. Eu am o parere personala, dar nu asta e important ci sa vedem ce e mai bine pentru Romania in situatia in care ne aflam. Sunt deschis discutiei si sunt convins ca vom gasi cea mai buna varianta.

Despre retragerea celor doua proiecte de interes pentru industria farmaceutica: le-am retras pentru ca eu consider ca ar trebui sa mai armonizam un pic parerea Ministerului. Proiectul propunea o modificare a modului de calcul a preturilor la medicamente. Eu aici caut bunele intentii ale tuturor si cred ca nimeni nu-si doreste sa creasca preturile si de aceea am dorit ca aceste chestiuni sa fie foarte bine intelese si discutate si le punem pe site si se vor concretiza in decizii. Deci nu a fost o retragere ci doar o amanare.

Avem un premier foarte deschis fata de subiectul sanatatii si alocarea banilor la sanatate a fost prioritara pentru domnia sa."