Premierul Victor Ponta l-a propus, luni, pe Bogdan Stanoevici (56 de ani) pentru portofoliul de ministru delegat pentru Romanii de Pretutindeni in viitorul Cabinet. De profesie actor, Stanoevici a revenit in Romania in 2011, dupa ce a locuit timp de 22 de ani in Franta. In luna decembrie, numele lui Bogdan Stanoevici era vehiculat pentru preluarea conducerii Centrului National al Cinematografiei (CNC), dupa interimatul lui Mihai Ioan Kogalniceanu. De asemenea, in februarie, au existat zvonuri ca acesta ar urma sa fie numit la ICR Berlin.

Bogdan StanoeviciFoto: facebook.com/bogdan.stanoevitch

Bogdan Stanoevici s-a nascut pe 22 ianuarie 1958, la Bucuresti, si a absolvit Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica "Ion Luca Caragiale" din Capitala in 1982.

In anii '80, el a interpretat o serie de roluri principale in teatru si in film - precum cele din "Noi, cei din linia intai" de Sergiu Nicolaescu (1985) sau "Sania albastra" de Ioan Carmazan (1987) - si era unul dintre cei mai cunoscuti membri al grupului SONG. (Vezi un interviu pentru Romania libera)

Cu doar cateva luni inainte de Revolutie, in mai 1989, Stanoevici a plecat din tara si s-a stabilit prin casatorie in Franta, unde si-a continuat cariera de actor. Potrivit Agerpres, a inceput cu scheciuri pentru televiziune, la Canal Plus, parodiind procesul lui Ceausescu, la moda in 1990. A aparut in emisiuni de televiziune si jucat pe scenele de teatru franceze. In Franta, a mai jucat in filme ca: "La Ferme" de Mathieu Zeitindjioglou (2001), "Quicksand" de John Makenzie (2001), "Toronto R-V" de Andra Nicols (2004).

El s-a restabilit definitiv in Romania in anul 2011, dupa ce a revenit in tara cu ocazia premierei filmului israelo-franco-roman "Misiunea directorului de resurse umane", in regia lui Eran Riklis. (Vezi un interviu acordat Formula As despre motivele revenirii in Romania)

In tara, Stanoevici a mai jucat in mediumetrajul lui Lucian Pintilie "Tertium non datur" (2006) si in lungmetrajul "Portretul luptatorului la tinerete" de Constantin Popescu (2010). In prezent, joaca un rol principal in lugmetrajul "Cel ales", realizat lui Cristian Comeaga.

Numele lui Bogdan Stanoevici era vehiculat din luna decembrie a anului trecut ca urmand sa fie numit in functia de presedinte-director general al Centrului National al Cinematografiei (CNC), dupa interimatul lui Mihai Ioan Kogalniceanu. De asemenea, in februarie, au existat zvonuri ca acesta ar urma sa fie numit la ICR Berlin.