O decizie a parlamentarilor referitoare la proiectul Rosia Montana trebuie sa se ia in cunostinta de cauza, cel mai probabil gasindu-se resurse pentru a fi asigurata din partea celor doua Camere prezenta lor in aceasta zona, a afirmat sambata presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, potrivit Agerpres.

Intrebat daca Parlamentul va facilita deplasarea unor experti la Rosia Montana, in conditiile in care niciunul dintre membrii comisiei speciale care se ocupa de acest caz nu este specialist, Zgonea a spus ca acest lucru va fi posibil daca va exista o cerere a comisiei catre Birourile permanente.

"Normal ca vom aproba oameni de valoare care sa-i ajute pe parlamentari in luarea deciziei. (...) Pentru noi este important ca membrii comisiei speciale sa nu ia decizia privind la televizor si stand intr-un scaun pe un fotoliu caldut in Parlamentul Romaniei. Si cred ca se gasesc resurse financiare in cele doua camere pentru a le asigura transportul si cazarea fiecarui parlamentar care vrea sa ia o decizie in cunostinta de cauza. (...) Cred ca deciziile importante se iau la fata locului, ascultandu-i pe cei care au nevoie de un loc de munca, care cred intr-un astfel de proiect si, daca il respingem, ce punem in loc? Cum generam locuri de munca in aceasta zona, cum facem ca in judetul Alba, in acea zona (n.r. - Rosia Montana) si in alte localitati, sa putem sa investim sutele de milioane pentru protectia mediului, dar sa generam si locuri de munca", a argumentat Zgonea, intr-o declaratie de presa sustinuta la Alba Iulia.

El a adaugat ca guvernele anterioare ar fi putut sa ia o decizie in acest sens.

"Nu este o responsabilitate a noastra sa judecam trecutul, este responsabilitatea noastra sa vedem care sunt obligatiile statului roman si ce poate sa faca Parlamentul Romaniei. Daca nici Parlamentul Romaniei nu este in stare sa ia o decizie si ne facem ca mergem mai mult la televizor, atunci avem o problema. Cred ca in acest moment parlamentarii romani cred ca trebuie sa fie constienti sa voteze in cunostinta de cauza proiectul Rosia Montana", a subliniat presedintele Camerei Deputatilor.

Intrebat despre despagubirile pe care statul roman le-ar putea suporta, el a aratat ca este prematura discutia asupra unui astfel de subiect si a anuntat ca a solicitat ca saptamana viitoare sa fie prezenti la toate grupurile politice ministrii Mediului si Marilor proiecte, Rovana Plumb si Dan Sova, astfel incat sa fie generate dezbateri pe tema proiectului Rosia Montana.

Intrebat daca este pregatit PSD sa-si asume tot ceea ce va insemna acest proiect, cu riscurile si pierderile politice, Zgonea a aratat ca "Guvernarea are intotdeauna si opozitie".

"Intotdeauna cand ai plecat din opozitie ai speranta ca partid politic sa ajungi la guvernare. Alianta pe care am facut-o cu PNL si cu PC, asa cum spuneam la momentul respectiv, daca vreti contestatarii nostri eterni din politica romaneasca, a fost tocmai in interesul Romaniei si al romanilor. Este foarte bine ca in ziua de azi, in 2013, sunt voci impotriva unui anumit proiect. Dar pentru noi este important sa-i convingem pe toti ca am gasit cea mai buna solutie. Asta ne obliga atunci cand suntem la guvernare. Restul lucrurilor se rezolva prin dialog, prin consens, prin a-i asculta pe toti. Daca sunt foarte multi cei care doresc o securitate ecologica a zonei trebuie sa vedem care sunt conditiile pe care trebuie sa le impunem celui care vrea sa investeasca in aceasta zona, si nu numai aici, peste tot unde vrem sa facem locuri de munca. Pentru ca, pana la urma, asta este obligatia noastra daca vrem sa fim guvernanti ai unei Romanii europene. Trebuie sa guvernam constient, trebuie sa generam locuri de munca", a argumentat social-democratul.

Intrebat daca tema proiectului de exploatare de la Rosia Montana poate sa fie "marul discordiei care sa rupa USL", Valeriu Zgonea a raspuns negativ.

"Nu. Cred ca Rosia Montana este unul dintre sansele noastre sa redam parlamentului puterea de a fi ceea ce scrie in Constitutie - exprima suveranitatea poporului roman, si ca este unica autoritate legiuitoare. Ca aici este locul in care se fac dezbateri, in care se iau deciziile importante pentru statul roman. Daca n-am face acest lucru poate ca am scadea mai rau decat am fost in perioada 2008 - 2012 ca incredere sub 8 %. Si cred ca in acest moment este important pentru noi sa generam aceasta dezbatere, sa-i vad pe cei din Piata Universitatii venind la Rosia Montana si explicandu-ne ce doresc ei de la acest proiect, de ce sunt impotriva lui. Ca, pana la urma, toti nu vrem decat un singur lucru: dimineata cand ne trezim, sa putem sa avem sansa sa avem un loc de munca, sa mergem la locul de munca, sa ne facem datoria, sa ne intoarcem cu bani acasa, sa ducem copilul la scoala (...). Asta este ceea ce cred eu", a subliniat Zgonea.

El a mentionat in context ca a fost prezent la sedinta in care presedintele PSD, premierul Victor Ponta, le-a transmis un mesaj foarte clar deputatilor partidului: "Votati in cunostinta de cauza, cum va dicteaza constiinta, ganditi-va ce am promis in 2012, asigurati-va ca in textul de lege exista toate acele masuri care permit sa imbinam masurile cu cei care sunt pro si cei care sunt contra acestui proiect Rosia Montana".

"Victor Ponta si Crin Antonescu au dat asigurari, inainte de castigarea alegerilor locale, ca angajamentele internationale ale statului roman vor fi pastrate. La momentul respectiv exista o manipulare media ca USL nu va sustine angajamentul cu FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala. A fost o dezbatere suficient de puternica. (...) Cei trei copresedinti USL au asigurat toate institutiile internationale ca un guvern al USL va pastra angajamentele internationale. Asta este obligatia noastra. Cei care au gresit in trecut, cei care au incalcat legislatia privind acest contract, daca el este nelegal, daca asa va constata comisia speciala, vor trebuie sa plateasca in fata statului roman. Dar eu nu vreau ca romanii sa plateasca inca o generatie pentru o decizie emotionala", a mai spus presedintele Camerei Deputatilor.