Premierul Victor Ponta a anuntat luni ca Executivul isi va asuma raspunderea in Parlament pe legea proprietatii. Premierul a precizat ca abia asteapta o motiune de cenzura din partea opozitiei in ceea ce priveste angajarea raspunderii pe legea ce va viza despagubirile. "Tot sunt ei cei mai de dreapta acum, toti comunistii si securistii sunt cei mai de dreapta acum la PDL. Deci daca tot sunt de dreapta, sa vina sa faca motiune de cenzura sa nu dam oamenilor banii si sa ne condamne CEDO la opt miliarde de euro, de abia astept".

''Miercuri il discutam (n.r. proiectul) in prima lectura in sedinta de Guvern, luni (n.r. lunea viitoare) il voi prezenta conducerii USL deoarece modalitatea de prezentare pe care o doresc ca prim-ministru este aceea a angajarii raspunderii Guvernului. Voi merge in fata Parlamentului, voi angaja raspunderea Guvernului pentru solutionarea acestei probleme care exista sigur de 20 de ani, dar care in special dupa anul 2005 a necesitat o solutionare in conditiile in care avem mii de cauze pe rolul Curtii Europene a Drepturilor Omului si in conditiile in care trebuie, odata pentru totdeauna, reglementat modul de acordare si perioada de acordare a despagubirilor'', a spus Victor Ponta, la finalul sedintei USL, citat de Agerpres.

El a amintit faptul ca ultima lege in ceea ce priveste despagubirile a fost adoptata prin angajarea raspunderii de catre alianta PNL-PD, potrivit Mediafax.

"Daca cei de la PDL nu sunt de acord cu solutia pe care noi o propunem, trebuie sa vina sa spuna ca au ei opt miliarde de euro pe care sa-i dea inapoi maine", a afirmat Ponta.

Premierul a precizat ca abia asteapta o motiune de cenzura din partea opozitiei in ceea ce priveste angajarea raspunderii pe legea ce va viza despagubirile. "Tot sunt ei cei mai de dreapta acum, toti comunistii si securistii sunt cei mai de dreapta acum la PDL. Deci daca tot sunt de dreapta, sa vina sa faca motiune de cenzura sa nu dam oamenilor banii si sa ne condamne CEDO la opt miliarde de euro, de abia astept".

Premierul a precizat ca vor fi mentinute principiile pentru "restituire in natura, reesalonare, impozitarea celor care au drepturi litigioase".

"Adica inteleg ca trebuie sa dam la proprietari, dar la cei care au facut o afacere din asta... Parerea mea e ca e un bussines, si in bussines nu poti sa castigi 100%", a mai explicat Ponta.

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a intervenit intreband jurnalistii: "Dar de ce nu lasati sa discutam totusi chestiunea asta dupa ce avem un consens pe ea?".

Liderul PNL a fost intrebat daca nu exista consens in USL in ceea ce priveste legea pentru restituirea proprietatilor.

"Domnul prim-ministru v-a anuntat foarte respectuos inca de la inceputul acestei conferinte de presa ca va prezenta unei discutii si unei decizii politice in USL acest proiect al Guvernului. Nu e vorba ca sunt divergente, dar e vorba de faptul ca noi nu am stabilit o forma finala despre care sa comunicam public", a explicat Antonescu.

Ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, anunta in 23 ianuarie, la Palatul Victoria, ca pana in luna aprilie Guvernul isi va angaja raspunderea pentru un proiect de lege privind regimul juridic al restituirii proprietatilor.

"Pana in luna aprilie, Guvernul isi va asuma raspunderea pe o lege privind regimul juridic al restituirii proprietatilor", a anuntat, atunci, Liviu Voinea.

El a precizat ca, pentru despagubirea fostilor proprietari, in proiectul de buget pe acest an sunt prevazute doar sumele aferente unor hotarari judecatoresti definitive si executorii, de aproximativ 500 milioane lei.

Conform datelor prezentate recent de Guvern, Romania a achitat deja despagubiri pentru terenuri si constructii nationalizate in cuantum total de 5 miliarde euro si mai exista solicitari de plata pentru inca 8 miliarde euro.

Persoanele care au cumparat drepturi litigioase pentru imobilele nationalizate, in cadrul proceselor de restituire a bunurilor, vor fi obligate sa achite un impozit pe diferenta dintre suma platita pentru acele drepturi si cea incasata de la stat pentru proprietate sau valoarea imobilului respectiv.

Guvernul a adoptat, saptamana trecuta, un memorandum privind urgentarea elaborarii noilor reglementari in domeniul restituirii proprietatilor, intocmit de ministrul delegat pentru Buget, document in care se fac propuneri pentru incadrarea in termenul acordat de CEDO statului roman pentru solutionarea problemei restituirii proprietatilor.

Potrivit deciziei Guvernului, pana la finele anului 2015 Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor urmeaza sa revada toate dosarele solutionate, inclusiv cele pentru care s-au platit despagubiri in numerar, si sa analizeze cauzele care au determinat nerestituirea bunurilor in natura sau prin echivalent, in compensare cu alte bunuri.

Totodata, pana pe data de 30 ianuarie 2013 Comitetul interministerial privind procesul de reformare a legislatiei si procedurilor din domeniul restituirii proprietatilor trebuia sa elaboreze si sa prezinte pentru prima lectura proiectul de lege privind reglementarea restituirii proprietatilor.

Fiecare minister urma sa transmita Ministerului Finantelor Publice situatia imobilelor retrocedate, a celor nou construite si, dupa caz, situatia cheltuielilor cu chiriile pentru sedii, iar Ministerul Educatiei va transmite situatiile mentionate si pentru unitatile de invatamant preuniversitar de stat.

Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor estimeaza totalul despagubirilor la 8,7 - 9 miliarde euro.

Miza mare a procesului nu sunt casele si terenurile nationalizate de la populatie, care ar fi reprezentat doar o mica parte din sumele de plata, ci despagubirile pe care statul ar putea fi obligat sa le plateasca pentru culte si minoritati.

Fostul ministru al Finantelor Publice Bogdan Dragoi a declarat in primavara anului trecut pentru Mediafax ca din totalul de 70 de miliarde lei estimat, care ar reprezenta echivalentul in bani al proprietatilor nationalizate daca toate acedstea nu ar putea fi restituite in natura, mai mult de jumatate ar reveni cultului romano-catolic, care a depus cereri de retrocedare pentru 88.000 de imobile.

De altfel, guvernul Ungureanu a incercat sa promoveze o lege de limitare a despagubirilor fostilor proprietari, dar a retras proiectul de lege, sub presiunea societatii civile si a UDMR, precum si pentru ca exista riscul ca actul normativ sa fie declarat neconstitutional.

La acea vreme, Ministerul Justitiei a sustinut restituirea in natura a proprietatilor nationalizate si esalonarea pe o perioada foarte lunga a despagubirilor banesti si a respins total propunerea initiala a Finantelor, de limitare a despagubirilor.

Se pare ca Guvernul Ponta are in vedere chiar aceasta solutie, respectiv restituirea in natura a cat mai multor imobile si terenuri si esalonarea pe o perioada mai lunga a despagubirilor banesti, mai scrie Mediafax. Surse guvernamentale sustineau insa ca s-a pus si problema constituirii unui nou Fond Proprietatea.

Birocratia uriasa si numarul ridicat de procese la CEDO fac necesara modernizarea acestei legi. Statul isi administreaza ineficient cu mare dificulattate fondul imobiliar, fiind pus in imposibilitatea de a colecta la bugetul local veniturile cu titlu de chirie. In actuala forma a legii, actiunile in evacuare se finalizeaza, prin hotarare irevocabila, in cel mai fericit caz, dupa 2-3 ani, insa pretentiile financiare rezultate din ocuparea abuziva sunt imposibil de recuperat pe motivul ca persoana fizica sau juridica abuziva se afla in incapacitate de plata. In acest fel, bugetul local este prejudiciat pe parcursul a 2-3 ani de incasarea unor venituri bugetare cu titlu de despagubiri.

De asemenea, agentii guvernamentali ai Romaniei la Curtea Europeana a Drepturilor Omului spun ca problemele legate de dreptul de proprietate ocupa mai mult de jumatate din numarul de condamnari, astfel ca se impun modificari legislative.

Liviu Voinea a precizat in ianuarie ca, pana in luna aprilie, "guvernul isi va asuma raspunderea pe o lege privind regimul juridic al restituirii proprietatilor".

Intrebat daca au fost prevazute in proiectul de buget sumele necesare pentru despagubirea fostilor proprietari, avand in vedere ca termenul limita pentru rezolvarea acestei probleme este luna mai, Voinea a declarat: "Pentru despagubirea fostilor proprietari sunt prevazute doar sumele aferente hotararilor judecatoresti definitive si executorii, aferente acestui an, in suma de aproximativ 500 de milioane lei. Pana in luna aprilie, dupa cum a anuntat si primul ministru, Guvernul isi va asuma raspunderea pe o lege privind regimul juridic al restituirii proprietatilor; drept urmare, detaliile acelei legi vor fi facute publice la momentul respectiv".

Intr-un comunicat transmis redactiei, Asociatia pentru Proprietatea Privata (APP) protesta impotriva faptului ca in proiectul de buget nu sunt prevazute despagubiri pentru fostii proprietari, desi Guvernul ar trebui sa prezinte cel tarziu in aprilie 2013 un proiect de despagubiri conforma deciziei CEDO. APP aminteste ca Guvernul a adoptat recent un memorandum intocmit de ministerul pentru Buget care stabilescte ca pana la 30 ianuarie trebuie elaborat si prezentat in prima lectura proiectul de lege privind reglementarea restituirii proprietatilor.

"Tinand sema de faptul ca acest proiect urmeaza sa cuprinda si masuri de despagubire, ne asteptam ca proiectul de buget pe anul 2013 sa prevada si cheltuielile legate de aceste despagubiri. Am fost surprinsi, deoarece nu am gasit astfel de cheltuieli specificate in proiect", sustine APP in comunicat.

Curtea Europeana pentru Drepturile Omului a pronuntat, in octombrie 2010, prima hotarare pilot impotriva Romaniei in cauza Maria Atanasiu si altii impotriva Romaniei, care suspenda practic cauzele asemanatoare de pe rolul CEDO si obliga astfel statul roman ca in termen de 18 luni sa ia masuri pentru remedierea problemei retrocedarilor. Termenul a expirat in iulie 2012, dar a fost prelungit la cererea Guvernului pana in 12 aprilie 2013.

Premierul Victor Ponta a declarat, la sfarsitul lui 2012,ca plafonarea la 15% a despagubirilor pentru case nationalizate, propusa de Guvernul Ungureanu, nu este o solutie sustenabila deoarece creeaza o discriminare clara, iar singura solutie este esalonarea platilor "pe un termen important de ani" si reverificarea multor dosare.

Asociatiile de proprietari sustin insa ca nu au gasit in bugetul pe 2013 sume destinate despagubirilor. "Am transmis Ministerului Finantelot Publice, Directia de Comunicare , Re-latii Publice, Mass Media si Transparenta o cerere de precizare, aceasta a ramas fara raspuns. In consecinta ne vedem siliti sa plecam de la premisa ca un punct referitor la aceste despagubiri nu a fost prevazut in proiectul de buget pe anul 2013", se mai arata in comunicatul APP.