Plafonarea la 15% a despagubirilor pentru case nationalizate, propusa de Guvernul Ungureanu, nu este o solutie sustenabila deoarece creeaza o discriminare clara, iar singura solutie este esalonarea platilor "pe un termen important de ani" si reverificarea multor dosare, spune premierul Ponta, citat de agentia Mediafax.

"Ar fi o discriminare clara intre cei care au primit 100% pana acum si cei care 'domne, uite astazi va dam doar 15%'. Deci, aia nu era o solutie care se putea sustine. Pe de alta parte - am spus-o tot timpul in campanie, nu o spun doar dupa campanie - sa afirm ca putem da anul acest 8 miliarde de euro ar fi fost o mare minciuna si o aberatie. Nu se poate pune problema decat de esalonare pe un termen important de ani si reverificare a multora dintre dosare, pentru ca s-au facut abuzuri si afaceri", a spus Ponta, joi seara, la RTV.

El a sustinut ca Romania a platit deja 4 miliarde euro pentru imobile nationalizate.

Premierul a amintit in acest context ca autoritatile au transferat catre Fondul Proprietatea, administrat privat, cate 20% din actiuni la mai multe companii de stat de importanta strategica si a aratat astfel ca, in opinia sa, Legea 247/2005, in baza caruia a fost efectuat acest transfer, a fost "cel mai mare rau care puteam sa-l facem Romaniei", dar care nu mai poate fi solutionat decat printr-o solutie inteligenta de aplicare.

In primavara acestui an, Guvernul Ungureanu a anuntat ca vrea sa limiteze la 15% din valoarea reala a bunului despagubirile care vor fi platite de stat fostilor proprietari pentru proprietatile nationalizate si sa elimine posibilitatea restituirii in natura. De asemenea, plata urma sa fie efectuata esalonat pe o perioada intre 10-12 ani, termenul de depunere a dosarului fiind unul de decadere si stabilit la maximum 90 zile.

Varianta a fost avansata in contextul in care Guvernul a fost obligat de Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) sa modifice Legea proprietatilor nationalizate, prin stabilirea unui nou sistem de plata a despagubirilor pentru aceste proprietati.