Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat vineri ca nicaieri in lume nu este prevazut in legislatie ca politicenii si magistratii sa fie supusi unor teste psihologice si de inteligenta, desi, in opinia sa, acest lucru "ar fi distractiv", transmite Agerpres.

Intrebat daca ar fi de acord cu testarea psihologica si de inteligenta a magistratilor si politicienilor, propunere despre care s-a vorbit in CSM, Antonescu a raspuns ca el, personal, nu are nimic impotriva.

"Eu, personal, da, sunt de acord si chiar daca nu le impune legea, ne putem intalni si face una. Dar din punct de vedere al legislatiei, atrag atentia ca nicaieri in lume nu exista o asemenea legislatie. Din punctul meu de vedere, sigur, ar fi distractiv, asa incat nu am de ce sa refuz", a afirmat Antonescu, inainte de inceperea sedintelor forurilor de conducere ale partidului.

CSM analizeaza posibilitatea introducerii in legislatie a unor prevederi care sa permita aplicarea efectiva in practica a unor dispozitii existente privind suspendarea din profesie a magistratilor care sufera de boli psihice si supunerea acestora evaluarilor comisiilor medicale de specialitate.

Astfel, CSM a elaborat un proiect de propunere pentru modificarea Legii 303/2004 privind statutul judecatorilor s procurorilor in vederea eficientizarii art. 62 si 64, care reglementeaza situatiile de suspendare din profesie a magistratilor care sufera de boli psihice.

Concret, CSM vrea ca legea sa reglementeze si un mecanism efectiv prin care magistratii aflati intr-o astfel de situatie sa poata fi constransi sa se prezinte in fata comisiei medicale de expertiza pentru a se stabili daca sufera de boli psihice.

Propunerea vizeaza o suspendare provizorie si facultativa din profesie pana la data la care magistratul respectiv se prezinta in fata comisiei medicale si are un certificat eliberat de aceasta.