Presedintele Traian Basescu a vorbit, vineri, la Santierul Naval Constanta, despre cariera sa de comandant de nava si a spus ca petrolierul "Biruinta", pe care l-a condus, a fost "o scula magnifica", iar experienta acumulata atunci pe mare a facut din el un politician "greu de omorat", relateaza Mediafax.

Traian Basescu, la Santierul Naval ConstantaFoto: Agerpres

Seful statului le-a spus celor prezenti la ceremonia prilejuita de implinirea a 120 de ani de la infiintarea Santierului Naval Constanta ca recunoasterea profesionala a inceput din momentul preluarii navei "Biruinta", care i-a purtat noroc.

"Toata cariera mea si formarea mea ca om, ca individ al acestei societati, este legata de compania de navigatie, de Santierul Naval Constanta, iar cariera mea si recunoasterea profesionala au pornit in mod categoric de la petrolierul Biruinta, care, trebuie sa o spun cu bucurie, mi-a purtat noroc mie si echipajului meu, dar trebuie sa va spun ca si eu am sentimentul ca am purtat noroc acelei nave. Este singura din cele patru de 157.000 de tone care inca pluteste, nu a fost taiata. E adevarat ca nu mai transporta titei, dar este transformata in depozit si in mica rafinarie, se afla undeva pe coasta Africii de Vest, isi face treaba. Deci, a avut un corp bun, ca s-a investit in ea foarte mult si faptul ca are alta destinatie acum nu mai conteaza, din 1984 pana acum sunt 38 de ani. O nava construita aici de dumneavoastra, ingineri si muncitori, pluteste si acum, dupa 38 de ani. Sunt putine astfel de nave in lume", a spus Traian Basescu.

El le-a multumit oamenilor care au realizat petrolierul Biruinta, numindu-l o "scula magnifica".

"M-am intalnit cu oameni carora le datorez foarte mult pentru cariera mea profesionala si oameni pe care intotdeauna am incercat sa nu-i dezamagesc. Adica acea scula magnifica pe care mi-au dat-o, Biruinta, am ingrijit-o, am facut-o sa ajunga de fiecare data la destinatie, am dus-o intotdeauna in siguranta si va rog sa ma credeti, o spun apasat: nu exista lucru de care sa fiu mai mandru in viata mea decat ca am receptionat si comandat petrolierul Biruinta", a afirmat seful statului.

El a mai spus ca perioada in care a comandat nava "Biruinta" si viata pe mare au facut din el un politician "greu de omorat".

"Vreau sa stiti ca scoala vietii, asa cum am deprins-o comandand aceasta nava, imi este deosebit de utila si astazi. Viata pe mare, de asemenea, a adaugat capacitatea de a nu te considera infrant niciodata si aceste lucruri, aceasta parte a vietii mele a facut din mine un politician greu de omorat. Pentru ca ce te poate speria in politica in raport cu ceea ce ti se poate intampla pe mare? Nimic, niste vorbe sunt in politica, pe mare-i val, e furtuna, sunt incidente, e tehnica ce trebuie sa mearga, tehnica ce te mai poate lasa, trebuie sa ai un echipaj care sa faca sa functioneze tot timpul. Deci, viata mea s-a modelat dupa nave, iar definitiva forma a vietii mele, daca o priviti, are forma petrolierului Biruinta pentru ca exista o nava care a depasit orice limita de varsta si oricat ar fi de uzata, rezista", a mai spus Traian Basescu.

Seful statului a vorbit apoi despre perioada in care a condus petrolierul "Arges", amintindu-si cum nava a luat foc in Franta: "Am venit cu nava acasa, cu antenele de la radare topite, cu un proces in spatele nostru care pana la urma s-a terminat cu eliberarea navei, dar toti ne asteptam sa fie repercusiuni acasa. Acest om caruia ii datorez foarte mult, directorul companiei, domnul Buzatu, m-a chemat dupa acostarea cu Arges si m-a intrebat ce fac. I-am spus ca mi-as lua putin concediu, ca aveam nopti in care stingeam incendii, porneam pompele de incendii, nu trecuse socul acelei intamplari. Am plecat in concediu trei luni, am revenit la companie, ma asteptam sa trec la o nava mica de 1-2 tone, Arges fiind de 42.000 de tone, dar am preluat petrolierul Crisana, de doua ori mai mare ca Arges".

Traian Basescu a participat vineri, la celebrarea a 120 de ani de la infiintarea Santierului Naval din Constanta si a 10 ani de la privatizarea acestuia.

Presedintele Traian Basescu a conferit Ordinul "Meritul Industrial si Comercial" - in grad de Mare Ofiter Santierului Naval din Constanta, declarand ca acesta reprezinta pentru el nu doar un obiectiv industrial, ci o societate de care se simte legat sufleteste.

Basescu a primit cadou din partea conducerii Santierului Naval Constanta macheta celui mai recent tanc petrolier dezvoltat de santier. "Multumim pentru apreciere si pentru medalia aniversara. Va oferim modelul ultimului tanc dezvoltat de Santierul Naval Constanta", a declarat Gheorghe Bosanceanu, patronul Santierului Naval Constanta.

Aceasta este prima aparitie publica oficiala a presedintelui de la reintoarcerea la Cotroceni, in urma refendumului din 29 iulie.

In 1976, Traian Basescu a absolvit Institutul de Marina "Mircea cel Batran", Facultatea de Navigatie, Sectia Comerciala. Inceputul activitatii profesionale a lui Traian Basescu a avut loc tot in domeniul naval, acesta devenind Ofiter Maritim gradele III, II si I, pe nave de mare tonaj, la Navrom Constanta, iar in perioada 1981-1987 a fost capitan de cursa lunga si comandant al navelor Arges, Crisana si Biruinta.