Presedintele Traian Basescu a ajuns, vineri, la Santierul Naval Constanta, unde participa la celebrarea a 120 de ani de la infiintarea santierului si a zece ani de la privatizarea acestuia, fiind prima aparitie publica oficiala a acestuia de la reintoarcerea la Cotroceni, transmite Mediafax.

Basescu a ajuns la Santierul Naval Constanta la ora 13.00, la ora transmiterii acestei stiri avand loc ceremonia.

Intrebat de jurnalisti de cand nu a mai fost la Santierul Naval Constanta, el a spus ca de un an.

Aceasta este prima aparitie publica oficiala a presedintelui de la reintoarcerea acestuia la Cotroceni, in urma refendumului din 29 iulie.

Santierul Naval Constanta celebreaza 120 de ani de la infiintare si zece ani de la privatizare.

Santierul Naval Constanta, decorat de Traian Basescu

Presedintele Traian Basescu a semnat joi un decret de decorare a Santierului Naval din Constanta, informeaza un comunicat de vineri al Administratiei Prezidentiale.

"Astfel, cu prilejul aniversarii a 120 de ani de existenta, in semn de inalta apreciere pentru contributia deosebita la dezvoltarea economica si cresterea prestigiului Romaniei in domeniul constructiei, intretinerii si exportului de nave, domnul presedinte Traian Basescu confera Ordinul "Meritul Industrial si Comercial" - in grad de Mare Ofiter Santierului Naval din Constanta", se arata in comunicatul Presedintiei.

***

Santierul Naval Constanta (SNC) SA se numara printre cele mai mari santiere de constructii si reparatii de nave din Europa. Inregistrarea Ministerului pentru Lucrari Publice din 1892 care face referire la Atelierul de Reparatii din Portul Constanta este considerata "certificatul de nastere" al Santierului Naval Constanta. Pana in anul 1950, principalele activitati ale Santierului Naval erau axate pe reparatii de nave. Din anul 1950, pe langa activitatile de reparatii nave, SNC a inceput si un program de constructii, fiind marita semnificativ suprafata santierului. A fost construit un nou atelier de prelucrare si au fost achizitionate echipamente si instalatii noi. In continuare, Santierul Naval Constanta a fost supus unui program de investitii, iar suprafata totala a ajuns la 74 de hectare si a inceput constructia celor doua docuri uscate. SNC a devenit un furnizor principal pentru vrachierele mari (55.000/ 65.000/ 165.000 tdw), cat si pentru petroliere avand capacitati de 85.000/ 150.000 tdw) pentru clienti romani si straini. Dupa 1990, toate navele construite la Santierul Naval Constanta au fost livrate catre armatori straini. In plus, piata navelor mari a fost gradual inlocuita cu piata navelor de dimensiuni mici, nave specializate (containeriere, nave combinate Ro-Ro & containerier, nave pentru transport GPL, nave platforma de aprovizionare).

De la 1 octombrie 2002 Santierul Naval Constanta a fost complet privatizat. Santierul Naval are un capital de 162,49 milioane lei, pachetul majoritar de actiuni (94,8 la suta) fiind detinut de firma Resource International, inregistrata in Insulele Marshall. La companie mai detin actiuni SIF Moldova (2,02 la suta) si SIF Transilvania (0,73 la suta).

Anul trecut, santierul a avut pierderi de 10,46 milioane de lei (de la un profit de 7,05 milioane lei in 2010), la venituri de 211,5 milioane lei, si o cifra de afaceri de 67,4 milioane lei, potrivit datelor transmise de companie Ministerului Finantelor.

Compania repara si construieste nave de pana la 200.000 tdw. Pana in prezent santierul a livrat nave cu capacitate totala de peste patru milioane tdw si a investit din anul 2003 mai mult de 25 millioane dolari pentru modernizarea facilitatilor de productie si a infrastructurii.