Judecatorii Curtii Constitutionale a Romaniei s-au reunit vineri dimineata, in jurul orei 9:00, pentru a discuta cererea de suspendare din functie a presedintelui Traian Basescu, anunta Agerpres. CCR urmeaza sa dea un aviz consultativ in procedura de suspendare a sefului statului. Avizul consultativ privind cererea de suspendare a presedintelui Traian Basescu este asteptat in jurul orei 12:00.

Potrivit art. 42, alineat 1 din Legea nr. 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, "CCR da aviz consultativ pentru propunerea de suspendare din functie a presedintelui Romaniei".

Presedintele Curtii Constitutionale, primind cererea de avizare, va desemna un judecator-raportor (art. 42, alineat 3).

Avizul cu privire la suspendarea din functie a presedintelui Romaniei se emite de catre Curtea Constitutionala in urma dezbaterii propunerii de suspendare si a dovezilor prezentate.

Presedintelui Romaniei i se va aduce la cunostinta data fixata pentru dezbatere pentru ca acesta sa poata da explicatii cu privire la faptele ce i se imputa.

Avizul Curtii Constitutionale se comunica presedintilor celor doua Camere si presedintelui Romaniei (art. 43, alineatele 1-3). Plenul reunit al Parlamentului, intrunit in sesiune extraordinara, a decis joi ca avizul consultativ privind cererea de suspendare a presedintelui Traian Basescu trebuie sa fie dat pana vineri, la ora 12:00.

Cererea de suspendare a presedintelui Traian Basescu a fost prezentata joi in plenul Parlamentului, la sedinta fiind prezent si seful statului. De altfel, Traian Basescu a anuntat ca ar dori sa participe si la sedinta de vineri a legislativului, in care se va dezbate suspendarea.

Traian Basescu se confrunta pentru a doua oara cu un vot de suspendare a sa din functie, dupa cel din 19 aprilie 2007. Decizia de atunci a Legislativului, luata cu 322 de voturi "pentru" si 108 "impotriva" din cei 430 de parlamentari prezenti, a condus pentru prima data in istoria post-decembrista la organizarea unui referendum prin care cetatenii cu drept de vot au fost chemati la urne sa se pronunte daca il mai doresc presedinte pe Traian Basescu.

Atunci, presedintele Basescu nu a fost prezent in plenul Parlamentului la prezentarea si dezbaterea cererii de suspendare.