Alegerile la termen pot fi organizate in perioada 2 decembrie 2012 - 19 martie 2013, scrie europarlamentarul PDL Cristian Preda, care precizeaza ca orice convocare a scrutinului inainte de 2 decembrie inseamna alegeri anticipate, respectiv demisia actualului guvern.

Cristian Preda argumenteaza, pe blogul lui, ca mandatul actualului Parlament inceteaza pe 19 decembrie 2012, deoarece "Senatul si Camera si-au inceput existenta legala in a sasea legislatura pe 19 decembrie 2008, dupa ce se reunisera pentru intaia data cu patru zile mai devreme".

"Alegerile la termen nu pot fi organizate, deci, mai devreme de 2 decembrie a.c., fiindca noul Parlament trebuie sa se intruneasca in maximum 20 de zile dupa tinerea scrutinului. Cand Victor Ponta vorbea despre alegeri la termen in noiembrie, era neinformat", sustine el.

Orice data anterioara celei de 2 decembrie inseamna alegeri anticipate si presupune "demisia guvernului urmata de doua tentative esuate de a investi un nou guvern, apoi de dizolvarea camerelor".

"In schimb, data ultima la care pot avea loc alegeri pentru a saptea legislatura e 19 martie 2013, fiindca in Constitutie se spune ca un scrutin se tine in maximum 3 luni dupa ce se incheie mandatul Parlamentului in functie", precizeaza Cristian Preda.

Acesta mentioneaza ca isi bazeaza argumentatia pe articolele 63 si 70 din Constitutie, articolul 11 din Regulamentul Camerei deputatilor, articolul 14 din Regulamentul Senatului, ca si procesele verbale ale primelor sedinte din actuala legislatura.

Premierul Victor Ponta a declarat recent, la Realitatea Tv, ca alegerile parlamentare ar trebui organizate in luna octombrie, astfel incat noul Guvern sa isi poata promova in Parlament proiectul de buget cel tarziu in luna noiembrie, potrivit Mediafax.