Noul guvern roman este deplin angajat fata de participarea si obligatiile Romaniei de membru deplin al NATO si crede ca toate angajamentele Romaniei trebuie respectate si declarate foarte clar la Summitul de la Chicago din 20-21 iunie, a declarat joi premierul Victor Ponta, dupa intrevederea cu secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, transmite Agerpres.

Ponta a afirmat ca Romania este angajata deplin fata de strategiile Aliantei Nord-Atlantice si a dat asigurari ca tara noastra este un membru "serios, de incredere si predictibil" al NATO.

Referitor la procesul de tranzitie din Afganistan, in contextul in care mai multe state aliate si-au anuntat intentiile sau chiar deciziile de reducere sau reconfigurare a prezentei cu trupe in teren, oficialul roman a spus ca astfel de decizii sunt luate potrivit cerintelor constitutionale de catre Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT)'', dar a dat asigurari ca ''noul guvern impartaseste opiniile presedintelui si guvernelor precedente potrivit carora Romania trebuie sa-si indeplineasca total angajamentele din Afganistan''.

"Nicio decizie a noastra nu va fi luata unilateral, ci in deplina coordonare cu partenerii nostri si potrivit calendarului care a fost convenit impreuna de toti aliatii NATO," a adaugat Victor Ponta.

La randul sau, secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a salutat angajamentul Romaniei ca membru al Aliantei, subliniind ca tara noastra stie ca ''securitatea este nepretuita''. El a dat ca exemplu participarea Romaniei in misiunile din Afganistan si Kosovo.

Rasmussen a reluat afirmatiile potrivit carora sistemul de aparare antiracheta al Aliantei nu este indreptat contra Rusiei si de aceea nu se justifica eventuale masuri ofensive contra NATO sau a statelor aliate, in urma deciziei organizatiei nord-atlantice de a dezvolta un sistem de aparare eficienta a populatiilor statelor membre contra pericolului reprezentat de rachete.

''Am spus partii ruse ca sistemul nostru nu este tehnic proiectat pentru a ataca Rusia, astfel ca din punct de vedere tehnic (un atac) nu este posibil. Politic, nu intentionam sa atacam Rusia. Vreau sa fiu clar - este ridicol sa ne gandim ca am avea vreo intentie sa atacam Rusia. Nu consideram Rusia un inamic. Acum 15 ani, Rusia si NATO au convenit, intr-un document comun numit Actul fondator, ca nu vor folosi forta una contra celeilalte. NATO inca este angajata fata de acea declaratie clara si sper ca si Rusia inca este angajata fata de acea declaratie din 1997. (...) Cea mai buna cale prin care Rusia poate obtine ceea ce ea numeste garantii este sa coopereze activ cu noi pentru ca poate vedea singura ca sistemul nostru nu este indreptat contra Rusiei, acesta este mesajul meu clar'', a afirmat oficialul NATO.

Anders Fogh Rasmussen a adaugat ca se asteapta ca, la Summitul de la Chicago, Rusia sa participe la reuniunea consacrata misiunii ISAF din Afganistan, desi pana acum nu a primit vreun raspuns din partea Moscovei cu privire la cine o va reprezenta la respectiva intalnire.