Traian Basescu va putea spune oricand ca Victor Ponta nu poate fi premier pentru ca a refuzat mandatul atunci cand era mai greu, comenteaza europarlamentarul PDL Cristian Preda, pe blogul sau, declaratiile facute duminica seara, la B1 Tv, de seful statului.

"Traian Basescu introduce in ecuatia politica un element care va conta enorm in dezbaterea electorala din acest an. Un refuz e un refuz. Presedintele va putea spune oricand ca Ponta nu poate fi premier pentru ca a refuzat mandatul atunci cand era mai greu", scrie Cristian Preda.

Acesta se intreaba de ce a ramas tacut Victor Ponta: "N-a inteles oare Victor Ponta ce ii spunea seful statului? Nu poate recunoaste acum ca propunerea l-a amutit?".

In opinia sa, interviul de la B1 Tv contine insa o tema mai importanta, "desi ideea a fost prezentata de presedinte sub forma unei profetii".

"Mai precis, Traian Basescu a afirmat ca PDL are sansa de a forma guvernul si la toamna doar daca va aduna mai mult de jumatate din mandatele USL, adica mai mult decat fiecare din cele doua partide care alcatuiesc alianta opozitiei, PNL si PSD convenind ca vor avea locuri eligibile fifty-fifty.

Ideea reia ceea ce Traian Basescu a mai spus in trecut, si anume ca va chema la negocieri partide, nu aliante. Dar afirmatia presedintelui mai face ceva, si anume semnaleaza dificultatea USL de a obtine la final un rezultat echilibrat care sa nu dea vreunuia din partide mai multe mandate decat are celalalt. Asta e ceva foarte greu de proiectat. Politic vorbind, e o otrava pentru USL.

Traian Basescu a anuntat astfel ca va lupta pana la capat pentru propria supravietuire politica. Adversarii ar trebui sa-l ia in serios. Ametiti de sondaje, ei nu mai vad prea bine 'realitatea efectiva', cum spunea Machiavelli.

Desi nu mai dispune de popularitate, seful statului e un actor politic la fel de redutabil ca-n trecut", sustine Cristian Preda.