Propunerea USL de modificare a Codului Muncii a fost adoptata de Senat, prin procedura tacita, anuntul fiind facut miercuri, in plen, de presedintele de sedinta. Proiectul USL urmeaza sa fie trimis Camerei Deputatilor, care este decizionala, informeaza Mediafax.

Propunerea USL de modificare a Codului Muncii a fost adoptata tacit pe 28 septembrie, anuntul formal fiind trecut pe ordinea de zi a plenului de miercuri.

Initiativa a fost depusa de opozitie dupa ce Guvernul si-a asumat raspunderea, in primavara, pe propria varianta de modificare a Codului Muncii.

  • Modificarile propuse de opozitie

PSD si PNL, impreuna cu mai multe sindicate, au elaborat un proiect de lege prin care se stabileste, in primul rand, obligativitatea negocierilor colective pentru unitatile cu mai mult de 21 de angajati.

Varianta elaborata de opozitie a Codului Muncii prevede ca perioada maxima de proba este de 90 de zile calendaristice pentru functiile de executie si 120 pentru functiile de conducere. Pe durata perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta fara preaviz, dar cu o notificare scrisa.

In propunerea opozitiei, pe durata reducerii si/sau a incetarii temporare a activitatii unei firme, angajatii implicati beneficiaza de o indemnizatie de cel putin 75% din salariul de baza corespunzator functiei ocupate.

O alta prevedere stabileste ca un contract de munca pe perioada determinata nu poate fi incheiat pe o perioada mai mare de 36 de luni.

In textul USL, munca suplimentara poate depasi durata de 48 de ore pe saptamana - durata maxima legala - cu conditia ca media orelor de munca, calculata pe o perioada de referinta de 4 luni calendaristice, sa nu depaseasca 48 de ore pe saptamana.

Durata concediului neintrerupt propusa de PSD si PNL ar fi de cel putin 10 zile.

Nivelurile salariale minime se stabilesc, in varianta PSD-PNL, prin contracte colective de munca.

Munca la negru ar urma sa fie pedepsita cu amenda intre 10.000 si 20.000 de lei pentru fiecare angajat.

Intre aceleasi parti se pot incheia succesiv cel mult trei contracte individuale de munca pe durata determinata, durata cumulata a acestora neputand depasi 36 luni, in caz contrar, ultimul contract se considera incheiat pe perioada nedeterminata.