Ministrul german de finanţe, Wolfgang Schäuble, cere o participare a băncilor private la eforturile de salvare a Greciei. Guvernul german intră astfel în conflict cu partenerii europeni şi cu Banca Centrală Europeană. Se porneşte un joc periculos fără rezultat previzibil.

Laurentiu Diaconu-Colintineanu Foto: Hotnews

Avertismentul ministrului german este cât se poate de clar: fără bani suplimentari, Grecia va intra în incapacitate de plată. “Vom fi martorii primului faliment statal din zona Euro”, a scris Schäuble într-o scrisoare citată, printre alţii, de Süddeutsche Zeitung.

Unul dintre cei cărora li se adresează documentul este preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE) Jean-Claude Trichet. Scrisoarea a fost primită şi de ceilalţi miniştri de finanţe din zona Euro. Schäuble cere ca investitori privaţi să fie implicaţi în salvarea Greciei. De facto este vorba despre o restructurare a datoriei greceşti, deci modificarea condiţiilor creanţelor. Până de curând, Schäuble însuşi declara că o asemenea măsură este riscantă.

Dilema salvării Greciei

Finanţele statului sunt atât de precare cum nu au fost niciodată. De ce?! Pentru că la pachetul de salvare participă cu finanţare şi Fondul Monetar Internaţional. În statutul acestei instituţii este prevăzut însă că Fondul nu poate acorda bani unui stat dacă acesta nu este solvabil pentru următoarele 12 luni. Grecia ar trebui să ruleze din nou obligaţiuni la bursă anul viitor. Dar cu randamente de 15%, gândul este iluzoriu.

Şi dacă Atena nu va reuşi să tranzacţioneze din nou titluri de stat, atunci pachetul de salvare de 110 miliarde Euro nu va fi suficient pentru a acoperi nevoile ţării.

Restructurare uşoară, nu Hair Cut

Cum anume îşi imaginează ministrul Schäuble acest plan, nu a conturat exact. Cert este doar că îşi doreşte o împărţire echitabilă a poverii între contribuabili şi bănci private. Iar restructurarea nu va presupune un procent de pierdere din partea investitorilor. Săptămânalul german Spiegel a aflat din surse apropiate ministrului că guvernul nu cere renunţarea la sumele investite. Un Hair Cut de 50%, de exemplu, ar însemna că finanţatorii şi-ar recupera doar jumătate din banii puşi la dispoziţia Greciei.

În schimb, investitorilor li s-ar putea cere să accepte dobânzi preferenţiale sau achitarea datoriilor la un termen amânat faţă de preverile iniţiale.

Schäuble a precizat de asemenea că o restructurare nu ar însemna încetarea creditării Greciei. Agenţiile de rating au avertizat însă că o restructurare – fie ea şi uşoară – ar echivala cu falimentul statal pe pieţele de capital. Grecia nu ar mai putea atrage niciun cent de pe pieţele europene, iar un asemenea scenariu trebuie evitat cu siguranţă.

Populism electoral

După ce până de curând ministrul german de finanţe era unul dintre cei mai mari opozanţi ai unei soluţii de restructurare, brusc foaia s-a întors. Partenerii europeni – fie ei state sau BCE – nu privesc măsura cu ochi buni. Dar pentru că în interiorul Germaniei presiunea creşte, ministrul reacţionează.

Citeste tot articolul si comenteaza pe Contributors.ro