Am repetat de cateva ori: “Criza trece, problemele raman“. Romania are nevoie de reforme, insa ideile de reforma raman pe un raft undeva, prafuite, scrie Emil Stoica pe blogul Jeopardy.

1. Birocratia nu s-a redus, dovada atitudinea statului in problema drepturilor de autor.

2. Clientelismul politic continua sa infloreasca. Asta ne face sa platim mult pentru servicii proaste si face ca activele statului sa nu produca neaparat pentru contribuabili.

3. Am avut o tragedie la maternitatea Giulesti, dar acum nu se mai aude nimic de reforma din sanatate

4. Azi a inceput scoala insa cum stam cu implementarea proiectului Miclea?

5. Predictibilitatea legislativa, fiscala, etc — nu au intrat in vocabularul guvernantilor

Sunt totusi cateva lucruri care se misca, declarativ intr-o directie buna, insa cu multe alte probleme:

6. Recalcularea pensiilor si verificarea celor pe caz de boala – este bine ca pensiile vor fi recalculate si cazurile de boala verificate. Insa nu am vazut un document care sa calculeze cum se vor acoperi gaurile din bugetul de pensii, mai ales cand generatia decreteilor vor iesi la pensie.

7. Justitia da cateva semne de independenta si profesionalism. Insa ramane la fel de birocratica si ineficienta.

8. Anumite active ale statului, de exemplu baza militara din centrul orasului Targoviste, va fi transformata in proiect ANL. Asta este o directie buna in ceea ce priveste folosirea activelor detinute de stat. Insa nu am vazut inca o lista a TUTUROR activelor statului, cat valoreaza (de exemplu sediul BNR are o valoare de inventar infima) si cum sunt folosite.

Comenteaza pe blogul Jeopardy.