Spuneam cu ceva timp in urma ca PDL a inceput sa coboare pe tobogan, coborare care este, dupa parerea mea, ireversibila. Mai spuneam ca sunt trei alternative pentru electoratul de dreapta. Fiecare are argumente pro si contra, puncte forte si puncte slabe. Primele doua alternative analizate au fost PNL si PNTCD. Astazi vom vorbi de a treia alternativa: un nou partid politic, scrie Claudiu Minea pe Jeopardy.

Inainte de a trece la argumente, trebuie sa spun ca sunt mai greu de gasit argumente puternice (atat pro, cat si contra) la crearea unui nou partid de dreapta. Alternativa este una mai putin rationala, mai degraba instinctuala, generata de convingerea ca “asa nu se mai poate si trebuie sa facem ceva”.

Argumente PRO:

1. Un nou partid pentru un nou inceput

Societatea romanesca este intr-o criza morala profunda. Un nou partid, care sa porneasca de la zero, fara pietre de moara, este o varianta atragatoare. Este varianta unei despartiri complete de trecut si de toata clasa politica actuala.

Ca orice noua initiativa, ar beneficia de entuziasmul inceputului. Energiile pot fi canalizate intr-o directie pozitiva, fara a fi necesara apararea trecutului.

2. Posibilitatea atragerii persoanelor care nu au fost implicate in politica

Un nou partid ar putea reprezenta o alternativa atractiva pentru cei care nu au fost implicati pana acum in politica. Dupa 20 de ani de la caderea regimului comunist, exista generatii intregi (persoane pana in 35-40 de ani) care nu au avut nici o legatura cu comunismul. Pentru multi dintre ei, comunismul este o poveste, asa cum sunt spre exemplu cele 2 razboaie mondiale sau unirea principatelor romane.

3. Posibilitatea de a face lucrurile bine de la inceput

Inexistenta trecutului ofera posibilitatea de a gandi un nou partid pornind de la o foaie de hartie alba. Se poate stabili un standard de “calitate” a membrilor.

Argumente CONTRA:

1. Poporul/electoratul roman

Primul si cel mai important argument contra infiintarii unui nou partid politic de dreapta este dat de insusi poporul/electoratul roman. Noi, romanii, ca indivizi sunt extraordinari. Dar ca grup (de la comunitate locala la nivel national) suntem mediocri. Ori un partid este, intr-o masura mai mica sau mai mare, o copie a poporului/electoratului. Este iluzoriu sa credem ca vom putea avea un partid exceptional altfel decat din mijlocul unui popor/electorat exceptional. Ori nu este cazul.

Nu este imposibila crearea unui partid exceptional, cu oameni exceptionali, dar nu la nivel national. Un astfel de partid este condamnat la a ramane mic. Este semnificativ in acest sens ceea ce s-a intamplat cu URR (Uniunea pentru Reconstrutia Romaniei), un partid cu adevarat exceptional, dar care a adunat la alegerile parlamentare din 2004 doar 36.000 de voturi la nivel national.

2. Dificultatea mentinerii standardelor morale

Crearea unei structuri vaste intr-o perioada scurta de timp face improbabila, chiar imposibila, atragerea numai a oamenilor de calitate. Mai ales daca noua miscare trezeste un oarecare interes in randul electoratului, asta va atrage aventurieri politici si marginalizati din actualele partide politice. Un singur “mar stricat” va avea un impact mediatic mult mai puternic decat 10 “mere bune”. Tocmai pentru ca standardele morale sunt mai ridicate.

3. Lipsa structurilor la nivel national

Sigur ca structurile se pot crea. Dar asta cere timp si resurse materiale. Pe care un nou partid politic le poate atrage sau nu.

4. Masinarie electorala nerodata/inexistenta

Nu trebuie neglijat ca multe comunitati locale mici (sate si mici orase de provincie) sunt captive unui baron local. Guvernarile PSD si PDL au creat mici structuri locale cu tenta medievala (atunci cand nu sunt de-a dreptul mafiote). In aceste comunitati, oamenilor de buna credinta le este pur si simplu teama sa iasa in fata. In plus, in aceste comunitati votul este controlat, uneori chiar fraudat de-a dreptul. Lupta este in mod evident inegala…

5. Devalorizarea mesajului schimbarii

In 20 de ani, romanii au auzit de nenumarate ori ca un partid este agentul schimbarii. In cadrul electoratului de dreapta s-a instalat o neincredere sanatoasa in oamenii politici, astfel incat exista o doza mare de reticenta in a mai accepta pe cineva care nu are un istoric.

Concluzii despre un nou partid politic-alternativa la PDL

In buna masura, construirea unui nou partid de dreapta este un demers similar cu reconstructia din temelii a PNTCD. Este o varianta radicala a ruperii de trecut.

Daca la nivel de principii sau discurs lucrurile sunt relativ simple (si realizabile) dificultatea majora este reprezentata de crearea structurilor la nivel national si a unei masinarii electorale capabila sa se opuna marilor partide actuale. Sa nu uitam ca au trebuit sa treaca mai bine de 15 ani pana cand un partid (PDL) a reusit sa isi creeze structuri comparabile cu marele partid de stanga (PSD). Dreapta s-a opus cu succes stangii doar cand a reusit sa creeze aliante (CDR, Alianta DA), care au beneficiat de sprijinul sau cel putin de bunavointa societatii civile si a presei.

Au mai existat in ultimii 20 de ani cateva incercari de a crea un nou partid de dreapta. Partidul Aliantei Civice (PAC) a plecat cu enormul capital de incredere al Aliantei Civice, pentru a fuziona intr-un tarziu cu PNL. Partidul Alternativa Romaniei (PAR), devenit ulterior Uniunea Fortelor de Dreapta (UFD) a sfarsit de asemenea prin a fuziona cu PNL. Uniunea pentru Reconstructia Romaniei (URR) a fuzionat cu PNTCD. Toate au avut un impact in cadrul electoratului de dreapta, dar nu au reusit sa creeze structuri sustenabile, care sa le impinga peste pragul de 10%.

Este posibil ca ceva sa nu fi fost potrivit. Poate timingul. Poate liderii nu au fost bine alesi. Poate nu a existat masa critica. Poate altceva. Dar nu avem de unde stii daca de data asta va fi diferit, indiferent cate studii de piata s-ar face inainte.

Personal, cred ca un nou partid de dreapta poate apare doar daca va aparea o conjunctura exceptionala, de genul celeia care a permis aparitia partidului Forza Italia. E necesara o decredibilizare atat de puternica a partidelor actuale care sa creeze masa critica pentru o schimbare radicala. Pe de alta parte, privind in istorie, nu prea gasim momente in care poporul roman sa fi reactionat atat de radical. Mai ales ca sistemul social are acum un mare debuseu pentru eliberarea tensiunii: e foarte usor sa pleci din Romania, dezamagit de situatia politica… Atat de mare, incat s-a putea ca populatia Romaniei sa se reduca semnificativ, pentru o lunga perioada de timp, iar marele partid de dreapta asteptat sa se transforme intr-un mare exil tacut.

Citeste si comenteaza pe blogul lui Emil Stoica.