Desi penitenciar vine de la „penitenta”, adica „regret”, „parere de rau”, Nutu Camataru, interlopul eliberat astazi din inchisoarea Jilava, parea a fi orice altceva, dar nu un om spasit. Superbul cal negru care l-a asteptat in fata inchisorii era un exemplar demn de garda calare a reginei Elisabeta a Marii Britanii. Porumbei albi au fost sloboziti in cinstea proaspatului eliberat. Toate, simboluri ale puterii si ale regalitatii. Cat de puternic mai este astazi Nutu Camataru nu putem sti, dar rege cu siguranta a ramas.

Condamnat pentru sechestrare de persoane, proxenetism si inselaciune, Nutu Camataru a petrecut doi ani in inchisoare. Fratele sau Sile este tot dupa gratii, intr-un dosar de crima organizata, iar fiul acestuia este inchis pentru trafic de droguri. Familia Camatarilor, a caror porecla vorbeste despre felul in care si-au dobandit averea, are in Bucuresti o gradina zoologica privata, precum se cuvine unei familii regale. Inima regatului lor se afla in cartierul Ferentari, iar numarul supusilor iubitori nu este cunoscut de nimeni. Caci da, supusii lui Nutu Camataru sunt iubitori.

Jurnalistul italian Roberto Saviano a lucrat ani buni sub acoperire pentru a-si documenta lucrarea. „Gomora” (ed. Univers, 2009) a devenit una dintre cele mai bune carti de non-fictiune publicate vreodata in Europa, subiectul principal fiind regatul organizatiei mafiote napoletane, Camorra. Intr-unul dintre capitole, Saviano descrie stupefiat atasamentul miilor de colaboratori ai Camorrei napoletane. Nimeni nu vrea sa vorbeasca, dar nu neaparat din frica, ci din fidelitate. Camorra are grija de toti membrii sai: de la cel mai umil soldat, pana la cei mai importanti locotenenti. Daca un membru este ucis in timpul unei operatiuni, familia victimei primeste o suma de bani – echivalentul unui ajutor social – din partea Camorrei. Venitul zilnic a mii de familii depinde de locul de munca oferit intr-una dintre fabricile ilegale ale organizatiei. In sudul Italiei, Camorra a depasit de mult nivelul unei organizatii mafiote, devenind un imperiu economic al carui varf de iceberg iese firav la suprafata economiei legale. In Europa, Camorra are in proprietate cateva dintre cele mai mari outlet-uri, iar in Romania derulau afaceri imobiliare la mijlocul anilor 2000, mai scrie Saviano. Cat despre legaturile politicienilor italieni cu mafia, acestea sunt deja celebre. Ce ofera Camorra membrilor sai? Un sistem economic si social paralel celui legal, creat cu ajutorul banilor murdari, dar in care „cetateanul” este ocrotit si sustinut atata timp cat nu tradeaza si nu considera murdar vreun ordin venit de sus.

Clanului Camatarilor i s-a dus vestea ca ar fi cel mai puternic clan interlop al Bucurestiului. Pe langa multi dusmani si numeroase victime, Camatarii au si prieteni iubitori. Un celebru manelist a compus o „melodie” special pentru Nutu Camataru. Cuvintele acestui cantec spun totul: „Asta e melodia lu’ Nutu. Vreau sa stie toata lumea, cine tine aproape de Nutu, cine ne cunoaste de Nutu, la melodia asta, ca a tinut mereu aproape, nu s-a vandut pana la moarte, pentru ca un om cu putere nu se vinde niciodata:

Hai sa ne traiasca Sefu’ / Ca el e descurcaretu’

pentru Nutu baaa

C-are bani are de toate / Ne tine pe toti in spate

pentru Nutu baaa

Nu se vinde pan’ la moarte / Ne face case palate

Sa-i dea Domnu’ sanatate”.

Urmeaza o serie de licitatii mai speciale, strigate de acelasi manelist: „Daca vine Nutu acasa maine, poimaine, tot el e seful Romaniei. 200 de euro de la Baltazar. 400 de euro pentru toti partizanii lui Nutu. 500 de euro de la Baltazar pentru toti cei ce-l asteapta pe Nutu”.

Nutu s-a intors astazi, pe un focos armasar negru, sa aiba din nou grija de toti cei care l-au asteptat. Cu un an in urma scria in ziarul inchisorii: “Uneori privesc trist in urma ca nu am ceva cu care adevarat sa ma mandresc ori sa ma bucure, care mindria mea este aceasta viata de OCNAS si HOT”. Nutu Camataru se poate mandri ca a reusit in meseria pe care si-a ales-o, cea de sef de clan mafiot. Are grija de supusii sai, are o avere impresionanta, cat despre legaturile sale cu politicienii romani... Chiar fratele lui Nutu, Sile Camataru, povestea admirativ intr-un interviu pentru Realitatea TV despre fostul sau coleg de serviciu, care a fost cat pe ce sa devina eminenta cenusie din spatele Presedintelui Romaniei. Este vorba despre Marian Vanghelie, „care era pe atunci un om ca si acuma: alergator, razboinic, luptator”. Vanghelie era seful unei masini care cosea fete de pantofi, iar Sile era sef cizmar. Numai Dumnezeu stie cat de adevarat e proverbul „cin’ se-aseamana se-aduna”.

Care sunt asemanarile si deosebirile dintre clanul Camatarilor si puternica Camorra? Pastrand proportiile, va rog pe dumneavoastra a judeca. Dar mai am o intrebare fara raspuns. Cati dintre noi, bugetari austeri sau angajati istoviti, ne-am vinde inima pentru ca Nutu sa ne ia in grija lui? In Napoli, spune Roberto Saviano, Camorra are in grija aproape 10.000 de italieni.