1. Pentru ca a fost decis de unul dintre candidatii in alegeri. Cum am spus unor ONG-uri avantate, asta nu e o incalcare a Constitutiei si nu este nici fraudare, pre sau post sau cum o fi. Dar nici normal nu este, e o prerogativa mult prea puternica pentru a fi folosita in felul acesta. Ma astept ca o viitoare revizuire a legii fundamentale sa corecteze asta, eventual dupa modelul dizolvarii parlamentului: nu se poate face in ultimele luni de mandat prezidential. Pana atunci, insa, pot enumera motivul acesta pentru a fi impotriva referendumului, scrie Doc, pe blogul lui.
  2. Pentru ca suprapunerea referendumului cu alegerile in care participa unul din candidati e de natura sa afecteze tema politica supusa consultarii populare. E o tendinta naturala ca adversarii directi ai candidatului Basescu sa se pozitioneze antagonic si fata de tema de campanie care se intampla sa fie proiectul politic al presedintelui Basescu. Daca tema e prea populara, optiunea va fi ignorarea ei in dezbatere. Am citit raportul OSCE care spunea ca tema referendumului domina aceste alegeri. Cum asa? Poate ca domina afisele unui candidat, dar cam atat.
  3. Pentru ca as fi vrut ca la referendum sa se ajunga (dupa modelul schimbarii sistemului de vot) in urma unui calendar prezentat din vreme si explicit de presedinte, astfel incat sa existe mai intai o sansa data politicienilor de a rezolva pe cai ordinare aceasta problema.
  4. Pentru ca referendumul e un instrument extrem de puternic care trebuie folosit EXCLUSIV in situatii extraordinare. Or, in acest caz, tinand cont de ce spuneam mai sus, nu e deloc sigur ca am ajuns la o astfel de situatie extraordinara. Iar precedentul suprapunerii referendumului cu alegerile in care participa initiatorul nu face decat sa afecteze in rau acest criteriu. 

Citeste restul articolului si comenteaza pe Inventarul Stricaciunilor Politice.