Domnul Bogdan Glavan, profesor de economie, face o analiza economica a fenomenului moastelor din Romania. "Am vazut astazi cu ochii mei aglomeratia de pe Dealul Mitropoliei. Cu ochi de economist, vreau sa zic, si ma grabesc sa va transmit impresii. Avem de-a face clar cu o problema economica. Ori de cate ori cantitatea ceruta depaseste cantitatea oferita, apare imbulzeala", scrie Dan Selaru pe blogul sau.

Nici nu este de mirare, acolo unde pretul este zero, asa cum este in cazul moastelor. Conform manualului de economie, pe termen scurt, exista doua solutii:

1. Solutia “de piata”, presupune cresterea pretului, astfel incat accesul la bunul respectiv sa fie restrictionat strict la cei care doresc sa plateasca pentru a-l avea. In cazul nostru, ar trebui pus un pret pe vizitarea moastelor.

2. Solutia „administrativa”, presupune rationalizarea consumului, dupa principiul „sa se dea cate una ca sa ajunga la fiecare”. Concret, in ceea ce priveste moastele, rationalizarea poate lua una din urmatoarele forme:

• limitarea timpului de vizitare (maxim doua inchinaciuni per capita)

• limitarea celor care le pot vizita (interzis minorilor si celor peste 99 de ani; un singur membru de familie; interzis celor fara studii teologice; acces nelimitat din doi in doi ani – in anii cu sot, femeile, in anii fara sot, barbatii s.a.m.d.)

• descurajarea cererii prin stabilirea diferentiata a impozitului pe venit in functie de frecventa cu care indivizii viziteaza moastele etc.

Citeste continuarea si comenteaza peblogul lui Dan Selaru.