Dupa ce Domnul Dumnezeu facu lumea – bine, rau, cum se pricepu mosul – se prezentara inaintea Lui toate creaturile pentru a-si primi calitatile si defectele. Lucrul e bine cunoscut si a fost povestit de multe ori in diferite chipuri. Ceea ce insa nu se stie este ca si ziarele, revistele, posturile de radio si televiziune – acelea care urmau sa existe de-a lungul istoriei in diverse locuri si in felurite momente – venira si ele, asezandu-se la o coada lunga. Asa ca, dupa ce pana si stridiile si libarcile isi capatara ceea ce li se cuvenea, veni si randul presei.

In fata iesi mai intai un post de televiziune, dispus sa dea in direct si un viol.

– Ai sa ai succes, spuse Domnul. Te va privi lumea seara de seara cu rasuflarea taiata, sa vada daca a aparut cine a disparut si viceversa. Dar te vor dispretui intelectualii!

– Bogdaproste!, raspunse postul incantat.

Se apropie apoi un alt post, cu trei capete, toate seci.

– Mie ce-mi dai, Doamne?, intreba el infrigurat pe trei voci.

– Sa faci din alba neagra si din neagra alba, sa spurci si sa lauzi pe cine vrea patronul si de rusine sa nu stii!

– Saru’mana, raspunse postul, sarutandu-i Domnului sfanta dreapta, asa, ca exercitiu prealabil.

Dupa un timp, iata inca un post, mai mic ceva, dar vioi si inscris in realitate.

– Eu ce primesc?

– Tu ai sa ai fete misto drept prezentatoare, dar nu prea istete. Ai sa ai si un director mintos, dar care se va pleca precum trestia dupa cum bate vantul...

– Nu ma sperie niciun vant!, multumescu-ti, Doamne.

Urmara rand pe rand si celelalte posturi si jurnale si reviste, toate primindu-si partea menita lor de Intelepciunea suprema: unele sa aiba bani multi, altele sa dea faliment repede, altele sa se vanda ieftin, altele sa aiba editorialisti valorosi pe care sa-i concedieze, altele sa lucreze in mod programatic cu nerozi; unele publicatii fura inzestrate cu darul de a injura fara perdea, foarte multe – cu cel de a minti continuu.

Una – o gazeta saptamanala – primi ambele aceste pretioase daruri in asemenea proportie mareata, incat avea sa devina candva un model de neegalat. Dar si numarul de procese in care urma sa fie antrenata avea sa ajunga la dimensiuni la fel de marete.

In sfarsit, la urma de tot, sosi si un saptamanal cam ponosit, dar cu intentii mari si cu orgolii si mai mari. (Nu-i dau numele, dar il cunoasteti – e dintr-o cifra repetata.)

– Mie ce-mi dai, Doamne?, intreba el.

– Acuma vii, cand tot ce-i bun am dat? Unde ai fost pana acum, spuse Domnul cu necaz, caci tinea la respectivul in taina.

– Pai, la redactie, la difuzare, la Rodipet, la banca, la un simpozion despre drepturile omului, la...

– Of, ce sa-ti mai dau? Tot ce-i bun s-a ispravit. Bani n-o sa ai, tiraj – meschin, sponsori pe sponci. Dusmani – din belsug. Te vor calca minerii, te vor injura gazetele puternice, cinci guverne vor incerca pe rand sa te dea afara din sediu. Unii te vor numi „barlogul lupilor“, altii iti vor striga ca esti „arondat Cotroceniului“, multi te vor ponegri. Pentru unii vei fi „elitist“; pentru altii – fara rost. Iata ce-ti dau!

– Frumos m-ai daruit, n-am ce zice! Poate gasesti totusi si ceva bun, raspunse revista, nu prea fericita.

– Vei dura 1001 numere si inca mult pe atat!, incerca Dumnezeu sa indrepte lucrurile.

– Cu mizeria prevestita mai inainte nu vad care-i pricopseala!, obiecta revista, care avea replica.

Domnul tacu putin, se gandi, se scotoci, privi apoi la ceas vazand ca e tarziu si ca musai sa incheie creatiunea universala inainte de Sabat. Zise in fine:

– Bine, iti mai dau ceva, dar nu stiu daca e de bine sau de rau, pentru ca toti ceilalti s-au uitat chioras la asta... Scoase o aratare palida si jigarita, parca stand sa-si dea duhul in orice clipa, dar cu ochii frumosi:

– Asta-i Libertatea. Hai, ia-o si du-te odata, ca e ora inchiderii!

Nota: Revista 22 a ajuns la 1000+1 numere si implineste 20 de ani de existenta.“Independenta, e singura revista care traieste din vanzari si are un "patron", Grupul pentru Dialog Social, la fel de independent ca ea, 22 si-a pastrat timp de 20 de ani libertatea. Ceea ce, putini au reusit”, se arata intr-un comunicat al conducerii publicatiei.