In PNL va castiga candidatul sustinut de Dinu Patriciu. E ca incalzirea globala, ceva care nu poate fi demonstrat, nici combatut. E o fatalitate, o axioma, cum e Traian Basescu pentru PDL sau Ion Iliescu pentru PSD. Nimic esential nu se poate intampla in partidele lor fara ei. Il sustine Patriciu pe Antonescu sau pe Tariceanu? Neimportant. Se pare ca pe Antonescu. Cu el si cu Orban, viitorul liberalilor pare mai incert decat pretul petrolului. Si atunci, ce castiga liberalii dupa congresul extraordinar de vineri? Care e, de fapt, miza alegerii unui nou sef la PNL, cand ambele optiuni garanteaza baltirea partidului?

De unde stim ca Patriciu il sustine pe Antonescu? Dintr-un fior metafizic si cateva detalii semnificative. Functia de prim-vicepresedinte propusa de tandemul Antonescu-Orban a picat initial. Mirosea a Patriciu, dar nu suficient de tare. Ulterior, filiala Prahova, fieful celui mai bogat om din Romania, a anuntat public, de fata cu Tariceanu, ca functia de prim-vicepresedinte e o idee foarte buna. Confuzia s-a risipit pe loc. Toata lumea s-a dumirit.

La urmatoarea sedinta, conducerea PNL si-a corectat eroarea si a votat infiintarea functiei respinsa intitial, dorita doar de Antonescu si Orban. Apoi: unii lideri pe care Calin Popescu Tariceanu se sprijinea pana mai ieri, ca Theodor Melescanu, l-au lasat balta subit. Explicatia trebuie cautata pe statele de plata Rompetrol pe care a figurat, la fel ca multi alti liberali, si Melescanu. Atat avem: cateva detalii semnificative ca liberalii joaca dupa cum le canta Patriciu. Altfel, un simplu membru PNL, cum se prezinta in public de cate ori are prilejul.

Tariceanu a sperat, poate, ca acest biet membru de partid nu-i va intoarce spatele. S-a bazat, poate, pe amicitia sa cu Patriciu, a crezut ca nu-l va abandona. Cat a fost premier, s-a straduit sa-l ajute si in afaceri si in problemele sale cu justitia. Numai ca oamenii ca Patriciu n-au prieteni, nici datorii de platit. Au interese exprimate in cifre si un scop precis in viata. Altii le datoreaza lor aproape totul, inclusiv existenta de oameni politici.

Dar de ce-ar fi mai bun pentru Dinu Patriciu un Antonescu decat un Tariceanu? Cu oricare din ei, sageata partidului zace, in mainile sale de vanator feroce, la fel de bleaga si inutila cum se prezinta astazi. Antonescu stapaneste verbul, dar n-are carisma. Lui Tariceanu ii lipseau amandoua, plus ceva inteligenta politica. Amandoi au insa ceva in comun: sunt cei mai perseverenti lideri de rangul doi si vor sa conduca.

Teoria lui Patriciu despre partidul balama e, astazi, depasita de vremuri. In trecut, cand PDL si PSD actionau ca dusmani de moarte, teoria era buna si dadea roade fara eforturi prea mari. Liberalii puteau fi condusi de Tariceanu, de un sofer de la Rompetrol sau de un cazah de la Kazmunai gaz. Egal. Unul din cele doua mari partide rivale erau obligate sa treaca obligatoriu pe la liberali ca sa-si cumpere, ca de la benzinarie, aditivul lipsa din motorul puterii.

Coalizarea PDL cu PSD a defectat grav jucaria imaginata de Patriciu. Criza economica i-a dat peste cap lui Dinu Patriciu cea mai sofisticata dintre afacerile sale: liberalismul de imprumut cu dobanda mare. Coalitia interzisa in schema lui Patriciu a scos complet balamaua din joc. Statia lui de benzina a ramas fara clienti.

Ambitiile absurde ale lui Tariceanu au aruncat in aer aproape toate puntile catre putere. Cu tandemul Antonescu-Orban, sperantele renasc. Chiar daca pentru Traian Basescu adversarul lui Tariceanu nu este decat un politician cu parul vopsit si cu nume de floare, cel putin nu-l scoate din minti. Lui Orban chiar i-a laudat evolutia politica in campania pentru locale. Cu ei, refacerea unui dialog cu PDL si Palatul Cotroceni nu pare chiar imposibila.

Lui Patriciu nu-i foloseste la absolut nimic un partid in opozitie. E ca o sonda fara petrol, ca o canistra goala. Antonescu si Orban ar putea fi pionii care sa-l rebranseze la zacamintele din Marea Neagra a politicii romanesti, in caz ca marele carmaci se va decide intr-o buna zi sa arunce PSD peste bord. Patriciu stie ca poate pluti, ca duhul apelor, peste partide si guverne si fara Tariceanu. Ceva tot ramane insa nelamurit. Cu cine e mai rau sa guvernezi: cu PSD sau cu tandemul lui Patriciu?