Ieri, la o sezatoare organizata de Institutul Social Democrat Ovidiu Sincai, dl Adrian Nastase a anuntat ca va lua taurul de coarne si va solicita Parlamentului trimiterea dosarelor sale in instanta. Ironic ca de obicei, acesta a tinut sa sublinieze importanta momentului prin urmatoarea declaratie: „sper ca din acest moment, statul condus de Traian Basescu si Emil Boc sa functioneze, penitenciarele sa nu mai lase criminalii pe drumuri, nationala Romaniei sa se califice in Africa de Sud si turismul ecumenic sa triumfe in Romania”.

Am spus de cateva ori ca voi continua sa scriu critic la adresa acestui politician pana in momentul in care va renunta sa se mai ascunda dupa fustele PSD si se va prezenta in fata justitiei pentru a-si dovedi nevinovatia. Omul a facut acest pas iar eu, pentru a ma tine cuvant, voi lasa la o parte criticile si ma voi rezuma la a scrie cateva cuvinte despre situatia creata de declaratiile fostului presedinte al PSD.

Acum, fiind mai suspicios din fire, ma intreb ce motive are dl Nastase sa faca acest gest curajos (total necaracteristic) si de ce a decis sa iasa la rampa exact in acest moment. In urma cu cateva zile, toata presa a sarit in aer cand in Comisia Juridica a Camerei Deputatilor, PSD-ul a facut scut uman in jurul lui AN reusind printr-un vot la limita sa il scape pe acesta de rusinea unei anchete.

La doua zile dupa acest vot, dl Nastase socheaza opinia publica anuntand ca se va prezenta de buna voie in fata justitiei, o miscare oarecum ilogica in conditiile in care ani de zile s-a ferit ferit de bratul lung al legii.

Sunt absolut convins ca acest gest nu este unul facut la repezeala si nici pe gratis iar din punctul meu de vedere sunt posibile doua scenarii: ori UE a conditionat ridicarea monitorizarii pe justitie de trimiterea in instanta a domnului Nastase (iar aceasta declaratie vine in sprijinul unui asemenea scenariu), ori dl Nastase tinteste mai departe, in sensul ca doreste sa participe la prezidentiale fara balastul imaginii de prim-corupt al tarii.

Potrivit Tratatului de aderare la UE, clauza de salvgardare poate fi aplicata timp de maxim trei ani dupa aderare dar nu exista niciun termen-limita pentru monitorizare ceea ce inseamna ca, incepand cu 1 ianuarie 2010 vom scapa oricum de clauza de salvgardare insa ar fi de-a dreptul rusinos pentru coalitia aflata la putere ca nici dupa trei ani de la aderare sa nu scapam de monitorizare si in acest sens, nu m-as mira sa existe o intelegere intre PSD, PDL si Presedinte pentru ca fostul Prim Ministru sa fie sacrificat la schimb cu ridicarea monitorizarii dar atentie, nu vorbim de condamnarea acestuia ci doar de trimiterea sa in judecata. Procedand astfel, si dl Nastase le da peste nas celor care i-au reprosat ca fuge de justitie, si dl Basescu se poate lauda cu scoaterea Romaniei de sub monitorizarea UE. In acest caz, circul de la Comisia Juridica a fost de ochii lumii, fiind menit doar sa ii ofere ”stimabilului” ocazia de a isi mai spala imaginea publica prin anuntul de ieri.

In al doilea scenariu, dl Nastase are tot interesul sa scape de acuzatiile de coruptie daca doreste sa candideze la presedintie iar din aceasta perspectiva, desi este putin probabil ca pana la alegeri sa avem un verdict din partea justitiei, disponibilitatea acestuia de a isi demonstra nevinovatia ii va convinge multi dintre cei care se vor prezenta la alegeri sa ii acorde increderea.

Insa, indiferent de motivele care l-au determinat pe fostul Prim Ministru sa ia aceasta decizie, ma intreb ce vom face daca justitia il va declara pe dl Nastase nevinovat? Spre cine ne vom indrepta atentia in momentul in care actualul prim-corupt al tarii se va dovedi a fi curat ca lacrima? Cine va deveni noul simbol al coruptiei in Romania?

Cati dintre voi s-au gandit la asta?

Citeste si comenteaza pe khris.