Inca n-au trecut patru luni intregi dupa ce Liviu Dragnea si-a dat jos propriul guvern, ca liderul PSD pare sa fi declansat atacul la premierul Tudose, instalat in vara dupa caderea lui Grindeanu. Toate informatiile obtinute de HotNews.ro, confirmate din mai multe surse, indica faptul ca s-au intetit conflictele intre cei doi, iar ultimul mare motiv de disputa ar fi refuzul premierului de a semna sesizarea la Curtea Constitutionala pe conflict intre puterile statului dupa ce DNA a inceput ancheta in dosarul Belina.

Dan TapalagaFoto: Hotnews
  • UPDATE 22.30: Premierul Mihai Tudose a admis, luni seara, la Sinteza Zilei, ca relatiile cu Liviu Dragnea s-au deteriorat si a anuntat o iminenta remaniere. Primii vizati ar fi ministri cu probleme penale protejati de liderul PSD. De acum, razboiul Dragnea - Tudose este pe fata, se desfasoara la vedere. Din momentul asumarii lui, Mihai Tudose nu mai are prea mult timp la dispozitie. Daca nu se misca repede, in maxim doua-trei zile de aici incolo, Dragnea se va replia si-l va scoate si pe el din joc. Pe Grindeanu l-a doborat din cauza ezitarilor. Asa se va intampla si cu Tudose daca nu joaca jocul puterii pana la capat. De acum, nu mai este cale de intoarcere. Ori revendica in mod explicit si fara ezitari toata puterea, inclusiv partidul, ori pleaca acasa. Este inca un moment in urma caruia Liviu Dragnea ori pierde totul, ori castiga totul.

Prin urmare, Dragnea este nemultumit de Tudose din acelasi motiv pentru care l-a dat jos pe Grindeanu: nu face suficient de multe pentru a-l scapa de justitie, de anchete, de procurori. Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a tot amanat legile justitiei, exasperand la culme partidul. Numai ca de aceasta data, liderul PSD nu mai poate forta din nou caderea guvernului in Parlament prin motiune de cenzura.

In primul rand, schimband al doilea premier in primele noua luni de guvernare, Dragnea si PSD recunosc public ca nu sunt in stare sa guverneze tara. Presedintele Klaus Iohannis va avea, deci, toata indreptatirea sa nu le mai dea un al treilea premier, iar PSD risca astfel sa piarda guvernarea din cauza intereselor personale ale unui singur om, incurcat in anchete si procese.

Greu de crezut, apoi, ca baronii din partid si aliatul sau din guvern, Calin Popescu Tariceanu, vor accepta sa se mai faca de ras a doua oara. In treacat fie spus, Tariceanu profita la maxim, ezitarile lui de a face sesizarea la CCR spun multe despre viitoarele negocieri cu liderul PSD pe funcii si acces la resurse. Pana una-alta, cu totii au vazut cum Dragnea conduce tara prin interpusii recrutati din clanul lui, cu oameni din Teleorman si cativa fideli. Nici un lider PSD pana la el n-a concentrat atata putere. De ce i-ar face jocurile mai departe daca tot nu castiga mare lucru?

Speculatiile pe marginea unui nou conflict izbucnit intre liderul PSD si seful Guvernului au luat amploare dupa ce sociologul Marius Pieleanu a prezentat public vineri datele unui sondaj de opinie realizat de Avangarde, care anunta prabusirea imaginii Guvernului si a premierului Tudose in ochii publicului de la o luna la alta. Unele voci au interpretat sondajul drept o declaratie clara de razboi facuta de Dragnea premierului sau neascultator. Neclar daca este asa sau nu, dar cert este ca liderului PSD ii vine manusa un sondaj care poate fi invocat oricand drept un bun pretext pentru inlocuirea premierului.

Cu putina inteligenta insa, Mihai Tudose poate oricand intoarce sondajul in favoarea lui. Cum sa nu se prabuseasca increderea intr-un guvern care mentine in randurile sale doi ministri suspectati de procurori ca au dat doua hotarari de guvern in mod ilegal pentru a trece lacul Belina de la Apele Romane la Consiliul Judetean Teleorman? In ce tara din lume mai exista atat de multi ministri incompetenti, care fac deliciul presei prin gafele si prostiile debitate in fiecare zi, vezi cazurile Pop sau Daea? Cum sa nu se erodeze imaginea guvenrului cand ministrul muncii, Olguta Vasilescu, reuseste sa faca o lege a salarizarii atat de proasta incat nemultumeste pe toata lumea, iar sindicatele ies in strada? Aici am ceva suspiciuni in legatura cu protestele sindicale, dar n-am dovezi ca au fost instrumentate politic in razboiul Dragnea – Tudose. Cum sa pastrezi in guvern un ministru al Transporturilor precum Razvan Cuc, care blocheaza orice proiect major?

Punand problema asa, premierul Tudose poate trece la o remaniere extinsa, schimband inclusiv o parte din oamenii liderului PSD pentru a-i mai taia putin din avant. Numai printr-o iesire simbolica de sub autoritatea lui Dragnea se va putea impune treptat in partid ca pol de putere. Altfel, va sfarsi exact ca Sorin Grindeanu, executat intr-o buna zi fara mila. Or, sansele lui de supravietuire sunt astazi ceva mai mari, dat fiind ca liderul PSD nu mai poate apela prea usor la o actiune in forta, din motivele explicate deja. Aceasta realitate ii da premierului o marja de miscare mult mai mare.

Din toate aceste motive, este de asteptat ca Liviu Dragnea sa schimbe tactica in privinta lui Tudose. Chiar daca partidul inteleg ca-i cere sa-l mazileasca, foarte posibil ca liderul PSD sa incerce, dupa ce i-a zgaltait putin scaunul, sa-l preia sub aripa lui protectoare. Sa nu uitam insa ca relatiile dintre Dragnea si Tudose s-au racit inca din primele saptamani de la instalare, cand premierul a revendicat public mai multa autonomie si a afisat ceva mai multa hotarare in actiune decat Grindeanu. Toate calculele sale de a se impune drept lider s-a spulberat insa in ziua in care procesul de la Inalta Curte a luat-o de la capat, dupa pensionarea unei judecatoare din complet.

Acel moment l-a salvat practic pe Liviu Dragnea de la pierderea iminenta a partidului, dovada ca l-a si demis in scurt timp pe ministrul apararii, Adrian Tutuianu, suspectat de complot. De atunci, liderul PSD reuseste cumva sa-si exercite autoritatea asupra guvernului prin interpusi, controland in forta partidul si colonizand institutii cheie cu fideli (vezi Curtea de Conturi). Pana si imaginea de la Inalta Curte cu bodyguarzii in jurul lui, desi devastatoare pentru Dragnea pe termen lung, prezinta tot un lider gata sa apeleze oricand la forta bruta pentru a-si proteja pozitia. Foarte posibil ca Dragnea sa pozeze acum in salvatorul premierului Tudose in tentativa de a-l convinge sa treaca de parta sa.

Insa daca faceti un pas in spate, veti constata lesne ca avem de-a face cu o mica sarlatanie. Pana una-alta, Liviu Dragnea exercita puterea prin interpusi si trebuie sa recurga la artificii de imagine, la actiuni in forta impotriva contestatarilor sai pentru a se mentine in fruntea haitei drept masculul alfa. De cele mai multe ori, reuseste. Cei care detin puterea nemijlocit, cum sunt premierul Tudose sau chiar presedintele Iohannis, se tem sa o exercite cu curaj, nu stiu, nu pot sau pur si simplu nu vor.

Cat timp poza mare va arata asa, sarlatania va mai tine inca, mult si bine. ​