Iti scriu tie, tanarului revoltat de coruptia care ucide, scepticului vesnic nehotarat, cinicului scarbit de politica. Acum un an si ceva ai maturat in strada un guvern arogant, sfidator si ai trimis vechile partide pe tusa. O tragedie cumplita te-a convins ca resemnarea, indiferenta si abandonul in fata raului se intorc impotriva ta in chip dureros. Am vazut cu totii mai limpede legatura directa dintre hotie si moarte, dintre politicienii ticalosi si falimentul din administratie sau spitale. Ai inteles atunci ca nu mai ai timp, ca trebuie sa faci ceva. Abia atunci ai realizat, poate, ca nu-i de ajuns sa te plangi, ca like-ul sau dislike-ul pe Facebook reprezinta mult prea putin, o falsa participare.

Dan TapalagaFoto: Hotnews

Ai trait, sunt convins, satisfactia de a vedea politicienii tremurand de frica strazii, batand in retragere cu promisiunea ca se vor schimba. Si te-ai simtit cumva puternic, important. Ai aflat cum fiecare individ conteaza daca si numai daca se implica in mod real. Multi am gandit la fel, a fost unul din putinele momente cand a renascut speranta. Te-ai retras apoi asteptand cu nerabdare marea schimbare. Unii ti-au promis ca nimic nu va mai fi ca inainte, ca mica revolutie de dupa Colectiv a zdruncinat sistemul din temelii.

De atunci, s-au intamplat prea putine. Nu, nu te grabi. N-as spune ca a ramas totul la fel ca inainte, ar fi nedrept. Unii dintre voi ati avut curajul sa faceti pasul in politica. Ati renuntat la jobul bine platit, la cariera si ati intrat in politica, incasand cu stoicism mocirla mediatica aruncata in fata. Jos palaria! Tot respectul pentru curajul vostru.

Am avut sansa sa vedem ca se poate guverna si altfel decat strict pentru indestularea unei clientele lacome de partid. Am luat o gura de aer proaspat, cu figuri oneste si dispuse sa-si sacrifice cariera pentru a face ceva util. Au dezamagit si ei? Desigur. Cativa din cauza propriei incompetente, dar cei mai multi sabotati si subminati continuu de vechii politicieni setosi de revansa. Un intreg sistem corupt de putere - din care nu lipseste presa mogulilor – ataca furibund.

Dar parca uitam prea repede! Au revenit cu prea mult tupeu tocmai cei care ne-au furat viata si banii! Ei, marii borfasi, vor sa profite din nou de neatentia ta. Tocmai ei! I-ai observat? S-au strecurat tiptil, in varful picioarelor, cu toate cohortele lor de penali prin spatele tau, pacalindu-i pe ceilalti.

Ceilalti, pentru care Colectiv n-a insemnat niciodata mare lucru. Ceilalti nu vad legatura intre un politician corupt si un politist mort, intre catastrofele de dupa tragedie si dezastrul din spitale. Ceilalti vor astepta mereu firimituri de la masa borfasilor si se vor multumi cu atat. Lor, cumparatorilor de iluzii ieftine, coalitia raului inviat dupa Colectiv vrea sa le vanda inca o mare gogoasa. Iar ceilalti sunt multi, nu te repezi sa spui ca-s si prosti. Nu e doar vina lor ca au trait o viata intreaga in mizerie, minciuna si manipulare.

Priveste putin in jur cu mintea limpede. In mai putin de un an le-a disparut frica, respectul fata de morti si nu mai dau doi bani pe juramintele ca se vor schimba. Presa de afara scrie in aceste zile tocmai despre aceasta ironie amara, despre o posibila revansa a celor alungati de la putere. Proscrisii de acum un an sunt pe cale sa castige. Cum e posibil asa ceva, de unde atata amnezie? La televiziunile din tara nu vei auzi niciodata asa ceva, se tem sa nu trezeasca din nou furia strazii.

Unii au facut eforturi vizibile sa-si curete partidele, altii doar au mimat cu talent primenirea iar cativa nici macar nu s-au obosit sa se prefaca. Au aparut forte noi, unele curate, altele toxice. Dar situatia arata pe ansamblu cam prost. Cei mai periculosi se pregatesc sa cucereasca puterea. Ce vor face cu ea din prima zi? O vor folosi sa scape de justitie, sa-si salveze pielea si averile dosite prin companii offshore sau tari exotice.

Cei care te-au insultat si sfidat continuu, tocmai ei au din cate se pare marea sansa! Maestri relativizarii si manipularii, te-au batjocorit in toate felurile in ultimul an pentru a te aduce in stadiul de a-ti fi rusine de ce-ai facut acum un an.

Te-au ironizat cu formula “tinerii frumosi si liberi”, te-au acuzat de complicitate la crima cu premeditare, au demonizat tehnocratii acuzandu-i ca lucreaza pentru straini, in solda lui Soros si ca nu le pasa de Romania. Uite, in timp ce scriu toate astea tipa la televizor ca tragedia Colectiv a fost o mare conspiratie criminala pusa la cale de Soros! Au intrecut orice limita, dar nu le pasa pentru ca se simt din nou pe cai mari. Fac orice pentru a te tine de ziua votului in casa coplesit de sentimentul vinovatiei, speriat de asaltul penalilor si eventual convins ca politicienii corupti nu pot fi invinsi. Crezi ca puterea lor este mai mare decat a ta?

Mergi duminica la vot! Nu-i lasa sa se intoarca! Ai de terminat ce ai inceput dupa Colectiv.