- Cea mai importanta cauza: disparitia liderilor-locomotiva. Partidele defileaza cu figuri sterse, cu mediocritati, atat in pozitiile de lider, cat si pe liste. Oferta deplorabila, cu cateva exceptii. Prestatia partidelor, slaba. De ce te-ai uita la un film prost?
- Extragerea presedintelui Iohannis din peisaj. Seful statului in spatiul se manifesta discret daca ne raportam la modelul presedintelui-jucator din anii trecuti. Cu toata activarea din ultimele saptamani, presedintele nu exista in aceasta campanie.
- In absenta unor lideri puternici, decuplarea alegerilor prezidentiale de cele generale goleste si mai mult de emotie, prin depersonalizare, campania electorala. Murim de plictiseala.
- Lipsesc predicatele de forta, lozincile inspirate, mesajele puternice. PSD si-a conturat mai bine mesajul, prin cateva cuvinte cheie: clasa de mijloc, crestere economica, mai multi bani. PNL paraziteaza imaginea premierului Ciolos. In rest, zero imaginatie. S-a ajuns pana acolo incat pesedistii i-au acuzat pe liberali ca le plagiaza lozincile.
- PSD si Liviu Dragnea evita in mod evident conflictul, confruntarea, cuvintele tari de teama sa nu trezeasca electoratul de dreapta mobilizandu-l cu mana lor, cum au facut de fiecare data. Vor sa repete la nivel de tara strategia campaniei pozitive de la Bucuresti.
- Campania liberalilor se caracterizeaza prin lipsa curajului, derizoriu, abordarea de teme in registru minor, pe alocuri stupida. A se vedea din nou clipul cu Alina Gorghiu incercand sa convinga un pusti ca Ponta si Dragnea ii fura "senvisul" si copiaza. Cam asta e nivelul. Criza profunda de lideri la PNL.
- Ciolos face o campanie ceva mai curajoasa prin decizia guvernamentala corecta in zone sensibile. Vezi schimbarea regulilor la selectia managerilor de spitale, sanatatea fiind tema cheie, aflata sus pe agenda populatiei dupa Colectiv. Nu e clar daca participarea la mitingul PNL i-a facut bine sau rau si nici cum va reusi sa transfere ceva din popularitatea sa catre partid. Ca politician nu straluceste decat prin onestitate. Mare lucru, dar nu suficient.
- USR zboara mult sub radar. Nici vocea lui Nicusor Dan&co nu se mai aude prea tare pe tema coruptiei, desi ea reprezinta mai departe principala problema a vechilor partide. Jalea mare e in tara, unde USR n-are infrastructura deci nu se pune decat in doua -trei orase mari.
- Tema integritatii s-a diluat masiv in discursul politic. Populatia pare in continuare sensibila la mesajul anti-coruptie, dovada sustinerea masiva de care se bucura DNA, dar partidele nu se mai ating de subiect. PSD il evita din complexul de partid al coruptilor. PNL nu difera in mod fundamenal, doar la numarul de cercetati si capacitatea de organizare in furt. ALDE si-a facut brand din lupta impotriva justitiei.
- Cum in offline regulile sunt mai stricte, se simte o agitatie ceva mai mare pe net. O analiza comparativa a paginilor de Facebook ale Alinei Gorghiu, presedinte PNL, si Liviu Dragnea, presedinte PSD, arata ca ambele formatiuni prefera sa distribuie atacuri la adresa principalului adversar decat sa transmita informatii despre programul de guvernare.
- PSD isi concentreaza campania online in jurul etichetei #Indraznestesacrezi si isi promoveaza actiunile din campanie folosind videoclipuri si imagini care contin elemente grafice.
- De cealalta parte, PNL-ul comunica adesea prin imagini care nu par a fi realizate de profesionisti si distribuie inregistrari live pe Facebook, in care liderii partidului discuta cu utilizatorii retelei de socializare.
- Impactul mesajelor PNL de pe Facebook pare mult mai mic decat al celor PSD. Asta rezulta la o simpla analiza a numarului de comentarii, aprecieri si distribuiri a mesajelor. Diferenta apare in conditiile in care PNL inregistreaza un numar de fani mult mai mare decat PSD. (Alina Gorghiu - 117 mii pe FB, PNL - 247 mii; Dragnea - 97 mii, PSD - 56 mii)
- Avem si vesti bune. Asistam la prima campanie pentru generale fara moguli disperati sa-si puna premierul lor. Eliminarea mogulilor din jocul politic a curatat putin aerul facandu-l mai respirabil. Personaje ca Vantu, Voiculescu tensionau teribil perioadele de campanie prin agresivitatea atacurilor declansate la cei considerati adversari. (Ghita si RTV ne mai amintesc cum era) Televiziunile lor se comporta mai departe partinitor, dar par mai temperate in abordarea campaniei.
- Anchetele DNA care au vizat inclusiv finantarea partidelor au inchis robinetul de bani negri pompati de candidati si partide in industria electorala. De aici, o multime de efecte: mai putine atacuri la comanda, mai putina isterie, mai putine sondaje manipulatoare, mai putine pungi cu zahar si ulei. S-au rarit binisor si evenimentele cu mici si bere, circul ambulant obisnuit a tras oblonul. Amintiti-va cum aratau campaniile acum cativa ani, cat de tare ne agresau cheltuielile obscene facute intr-o tara, totusi, saraca.
- Temele externe practic nu se discuta si nici n-au prea contat vreodata in campaniile din Romania, chiar daca acum s-au intamplat mutatii importante atat in politica europeana, cat si in cea americana.
Moartea pasiunii

În spatele cifrelor (și al scandalurilor politice). Mărturii despre suferință și deznădejde în pandemie: „I-am dat prima palmă copilului”
S&P modifică perspectiva la stabilă, de la negativă/ De ce ar trebui să ne intereseze ratingul
Înapoi la „dreptul forței”. Rusia și China pariază riscant pe declinul și neputința Americii de a le înfrunta
INTERVIU Pentru noi, roboții sunt soluții la probleme. Am învățat cum să primim un refuz și cum să câștigăm încrederea celor care investesc în noi / Doi elevi, despre pasiunea lor
Vaccinarea nu este suficientă. Economist român care locuiește la Londra, despre “lecția britanică”
PNL e mort politic ,parca nu ar fi condus.
USR face figuri ca Nicusor nu negociaza cu nimeni dupa alegeri ,poate ne explica cum mama naibii sa faci majoritate altfel.
In aceste conditii sa nu ne miram ca PSD va castiga .
1. Un Parlament mai suplu:
1.1 Parlament unicameral cu 299 aleși, care se poate dizolva automat prin demisia simultană a jumătate plus unul din parlamentarii prezenți la ședință.
1.2 Dizolvarea voluntară a parlamentului va face posibilă reformarea acestuia imediat după modificarea legilor actuale, conform voinței populare.
1.3 Toate legile si regulamentele care privesc aleșii centrali si locali vor fi revizuite pentru a asigura accesul cetatenilor la decizia politica si pentru a creste reprezentativitatea romanilor din afara tarii. O singura camera a Parlamentului, 260 parlamentari din RO + 39 pentru diaspora.
2. Un Parlament mai eficient:
2.1 Sa fie informatizat procesul legislativ, transparent online, unde alesii vor putea lucra din teritoriu, obligatoriu 6 zile/ saptamana; 48 saptamani/an, transparent.
2.2 Nelivrarea contributiilor la actele normative pe care le au ca sarcina parlamentarii, sa produca incetarea raporturilor lor de serviciu public.
2.3 Program de reducere a structurilor parlamentare. Audit extern obligatoriu, urmat de masuri implementate, reevaluare periodica.
3. Un Parlament mai curat:
3.1 Nu mai exista imunitate în fața legilor penale iar parlamentarii care sunt condamnati pentru fapte penale, chiar si cu suspendare, vor returna banii publici primiti ca salarii si nu vor mai avea dreptul de a ocupa o pozitie platita din bani publici. Statul va putea recupera banii platiti, astfel incat demnitarii sa fie motivati sa fie onesti si devotati institutiei.
3.2 Vor fi reglementate mai exigent conflictele de interese, incompatibilitatile si abuzul de pozitie politica. ANI trebuie sa detina competente de a dispune operativ sechestre pe bunuri si valori, daca identifica fapte cu impact asupra intereselor legitime ale statului.
3.3 Sa fi corectate salariile si pensiile speciale ale alesilor, pe principiul contributivității.
Sau credeti ca dvoastra sinteti proaspeti?
Nu mint politicienii mai mult decit jurnalistii :P
Un fel de "ride ciob de oala sparta".
Ce pasiune, ce entuziasm? Astea ar mai lipsi, ar fi culmea tupeului sa mai joace si comedia pasiunii, e suficient ca o joaca pe cea a responsabilitatii. Doar fraierii mai cred in cele doua partide mai mari. Ca sa faca fatza PSD, expertul in minciuna si manipulare, PNL se foloseste de Ciolos. Nu stiu daca ii va reusi smecherua.
Soarta partidelor mai mici va fi sa li se subordoneze, daca intra in parlament. USR si ANR au ceva-ceva de spus. USR pare un partid mai cerebral, dar prea sec. ANR ar avea mai mult realism si energie, dar a primit o lovitura uriasa prin acuzatiile la adresa liderului, care par niste facaturi, dar n-au fost inca demontate.
Dl Tapalaga este nedrept cu Ciolos care, desi pana acum doar cam atat a aratat, nu este doar onest. Este foarte destept si chiar are nerv. Mi-a placut cum a rectionat ieri, la intrebarile acuzatoare ale unor ziaristi. In cateva propozitii, a demolat propaganda mincinoasa a lui Ponta, in ce priveste autostrazile. Greseala lor a fost ca nu au facut asta de la inceput/
Daca i s-ar da parghia necesara, poate ca Ciolos ar rasturna sandramaua nociva pe care au construit-o Romania guvernarile anterioate peste. Din pacate, „parghia” e subreda si cred ca nu el va folosi parghia, ci parghia il foloseste pe el.
Sunt absolut convins ca Ciolos prim-ministru sustinut de parlament ar/va fi cu totul si cu totul altceva. Dar mai e mult pâna departe, caci sansele ca dreapta sa obtina majoritatea în parlament pe 11 decembrie sunt aproape nule...
Din pacate, MM nu s-a descotorosit complet de eticheta de colaborator al fostei securitati care i s-a pus, probabil o lucratura, ca sa-l elimine.
Ceilalti? Odata ce ne-am lamurit ca toti sint o apa si-un pamint, ca sint numai dupa ciolan, ca oriunde te uiti vezi doar leper puse pe furat, cum sa fi pasionat?
In plus impunerea discursului politically correct face ca pasiunea sa nu isi aiba rost. Si despre Crimeea daca ai vorbi ar trebui sa o faci in termini clari, Fermi, dar scaldati ca nu se stie,..... poate negociem ceva, fara vehementa oricum si politicos.
Asta l-a facut pe Trump presedinte - a iesit din tipare dind pe goarna exact ce si cum gindeste. A stirnit pasiuni.... a cistigat adepti.
Pacat
Oare nu vedeti furtuna imoralitatii la nivel global, ploaia de imoralitati pe retelele de socializare si noile initiative politice, de cand a castigat Trump? Chiar nu vad ce importanta mai au evenimentele din afara noii revolutii. Nici nu sunt sigur ca ar trebui sa votez in Romania pentru valorile liberale traditionale, democratie si stat de drept. Poate ne salveaza mai repede un regim mafiot uslamist. Ar fi pe placul cuplului Trump-Putin. Poate scapam cu capetele plecate si in viata. Cine se poate opune cuplului Trump-Putin? Nu mai exista o putere trans-oceanica care sa salveze Europa. Nu are cine sa salveze America.
Traim vremuri cumplite. De aceea nu sunt deloc sigur ca mai are rost lupta anti-copruptie din Romania. Dimpotriva, numai un regim romanesc profund mafiot ar putea fi pe placul lui Trump. Poate scapam cu viata.
prin proxi. dna lucreaza intens, kodrutza dragutza lucreaza tare. la vedere.
apropos, a copiat la doftorat, au ba ?!
Asta e tot. E normal.
Anormal este sa inventezi o mie de minciuni ca sa te voteze cineva indiferent de ce ai facut in ultimii 4 ani.
Concentrare, relaxarea mușchilor, pupat de cruciulițe- in așteptarea gongului. Începe marele meci pe viață și moarte intre Soros si Putin, pe ringul numit Romania.
Soros "democratul" de categoria musca pe căciulă și Putin 'țarul" de categoria pană în fund, se vor bate pe centura ocolitoare a Vestului. Dacă câștigă Soros, centura va fi dincolo de Prut. Dacă nu, pe la granița austriaca.
ca restul frazei e fantezie cu rahat
Fiind nascut (destul de) inainte de '89, permiteti-mi sa va spun ceea ce vad ca parintii dvs. nu v-au spus: in '90 era ideea ca "Ratiu si Campeanu aduce mosierii si ne suge sangele". Si a functionat !!!
"Jos Legionarii!"
"Bosorogii fara dintzi vrea sa fie presedintzi"
"Liberali si tzaranisti punetzi mana si muncitzi"
"Ratiu si Campeanu, sa treaca oceanu'"
"Noi muncim, nu gandim"
"IMGB face ordine"
" Nu vrem Kent, nu vrem valuta, vrem ca Roman sa ne...."
"Jos mosierii"
"Sa vina minerii!"
"Iliescu apare, soarele rasare" - replica la asta era bestiala: "Cine a stat 5 ani la rusi, nu poate gandi ca Bush"
"Iliescu nu ceda, muncitorii toti te vrea !"
"Nu lasam noi osu`, domnului Coposu` !"
"Moarte intelectualilor"
"Iliescu nu ceda, tara te va apara"
"Iliescu sa fii tare, cum a fost Stefan cel Mare"
Exista o problema majora cu acest gen de confruntare: pe termen lung, nu duce nicaieri. Niciun razboi nu a fost castigat vreodata stand doar in defensiva.
Strategii partidelor stiu si ei asta. De aceea, cel mai probabil este ca isi pastreaza munitia pentru asaltul final, cand impactul este maxim.
Daca facem o retrospectiva a ultimelor runde de alegeri, vedem ca mereu mutarea decisiva s-a produs in ultimele zile: dezvaluirea vizitei lui Geoana la Vantu, scandalul cu impiedicarea votarii in diaspora etc.
Nu vad de ce in acest an situatia ar fi altfel.
Observ ca toata lumea critica toata lumea, dar nimeni nu are si propuneri clare, sa intelegem si noi, cei mai putin initiaiti teoretic, dar patiti practic, care este varianta ce ami buna?
Nimeni nu a prezentat (deci nu a facut - pana acum in Romania) un program pe termene clare (scurt - mediu - lung) astfel incat sa inteleaga toata lumea ca salariile bugetarilor nu pot creste inainte ca economia reala sa produca banii necesari. Banii vin din productie si productia se dezvolta daca sunt antreprenori. Antreprenorii vin daca sunt conditii sa se dezvolte, adica: INFRASTRUCTURA, legislatie stabila, politici fiscale predictibile.
Nimeni nu face asta. Toti promit salarii mai mari fara sa gandeasca si cum se poate face asta. Ca doar nu dau de la ei...
Daca nu se judeca in mod rational, nimeni, niciodata nu va putea - oricat de charismatic, inteligent, binevoitor ar fi, sa faca bani fara productie. Poate doar sa cumpere o masina performanta de tiparit bani.
Si, revenind la subiectul analizei, ce ne asteptam sa se intample? Ce conteaza ca PSD are mesajul mai bine conturat? Care mesaj? Sa avem incredere? In cine? In Dragnea (condamnat definitiv), in Tariceanu (care, parerea mea, ar trebui sa se pensioneze, urgent) sau poate in Ponta reloaded? Cine i-a oprit, in 26 de ani sa faca ceva in tara asta? Sa o faca ceea ce ne tot promit.
La PNL, nu inteleg cum, cu atatia economisti buni, produc numai rateuri. Cu sau fara slogan, ar trebui sa ne arate care este (evident, daca este) diferenta intre ei si PSD. Ce vedem? Nimic.
Nu cred ca are nici cea mai mica importanta pe cine alegem. Fara ratiune si programe, va fi la fel. Sau Nu, va fi mai rau, pentru ca situatia internationala se deterioreaza si pomanageala nu prea mai merge. Nu ne mai sustine nimeni, asa lenesi si fara viziune. Nici chiar America, cu toat scutul lor antiracheta.
Cam asta e. As vrea sa pot vota sa nu votez pe nimeni.
-Dom Becali, care este programul partidului dv?
-Programu? Pai la noi e deschis de la 9 dimineata la 9 seara!
In concluzie, nu este vorba de lipsa unui lider din echipele vechi, este vorba de lipsa unei ECHIPE NOI.
Toul miroase a vechi, a mucegai, este deja etichetat.
Ma duc la vot doar ca sa nu mai iasa UDMR-ul cu procente mari si sa trag indirect si un sut in fluierul piciorului PSD-lui, nu ca sa aleg o echipa sau un lider, pentru ca oricum nu am puterea asta si nu prea am ce sa aleg.
A te duce la vot, "ca sa nu iasa ailalti", nu este prea pasionant. NU se vede PERSPECTIVA.
Pacat ca USR nu are forta, pentru ca USR-ul este singurul partid care nu are toata vopseaua acoperita cu rugina si stricaciune.
La asta mai contribuiti si voi presa, pentru ca faceti partizanat cu cine da mai mult. Ba chiar indraznesc sa spun ca sunteti suparati, de fapt, nu ca nu exista pasiune, ci ca nu se castiga prea mult in lipsa pasiunii noastre...
Doamne'ajuta!
Eu unul asta o să fac!
:)
toti politicianii actuali sunt doar niste lb triste,redusi ideologic la macanelile merkel& ue.
gandindu-ma retrospectiv, lui basescu i s-ar fi potrivit la fix noul val al nationalismului de dreapta. acelasi stil abrupt,direct,fara political corectness,gen trump.
din pacate si basescu e epuizat politic.
unicul salvator pare sa fie ponta. care a fost surprins de baietii de la timesnewroman cu salamul sasesc al calului lui mihai viteazu. in gura.
ps: usr e o glumita de hipsteri. cu exceptia clotildei, care se pare ca e singura care are fix ce-i trebuie cavalerului.
de fapt si marie le pen e tot frantuzoaica.
1. Un Parlament mai suplu:
1.1 Parlament unicameral cu 299 aleși, care se poate dizolva automat prin demisia simultană a jumătate plus unul din parlamentarii prezenți la ședință.
1.2 Dizolvarea voluntară a parlamentului va face posibilă reformarea acestuia imediat după modificarea legilor actuale, conform voinței populare.
1.3 Toate legile si regulamentele care privesc aleșii centrali si locali vor fi revizuite pentru a asigura accesul cetatenilor la decizia politica si pentru a creste reprezentativitatea romanilor din afara tarii. O singura camera a Parlamentului, 260 parlamentari din RO + 39 pentru diaspora.
2. Un Parlament mai eficient:
2.1 Va fi informatizat procesul legislativ, care va fi transparent online, alesii vor putea lucra din teritoriu, obligatoriu 6 zile/ saptamana; 48 saptamani/an, transparent.
2.2 Nelivrarea contributiilor la actele normative pe care le au ca sarcina parlamentarii, va produce incetarea raporturilor lor de serviciu public.
2.3 Program de reducere a structurilor parlamentare. Audit extern obligatoriu, urmat de masuri implementate, reevaluare periodica.
3. Un Parlament mai curat:
3.1 Nu va mai exista imunitate în fața legilor penale iar parlamentarii care sunt condamnati pentru fapte penale, chiar si cu suspendare, vor returna banii publici primiti ca salarii si nu vor mai avea dreptul de a ocupa o pozitie platita din bani publici. Statul va putea recupera banii platiti, astfel incat demnitarii sa fie motivati sa fie onesti si devotati institutiei.
3.2 Vor fi reglementate mai exigent conflictele de interese, incompatibilitatile si abuzul de pozitie politica. ANI trebuie sa detina competente de a dispune operativ sechestre pe bunuri si valori, daca identifica fapte cu impact asupra intereselor legitime ale statului.
3.3 Vor fi corectate salariile si pensiile speciale, pe principiul contributivității.
(deciziile cheie se iau la Paris, Berlin, etc si se implementeaza prin intermediul administratorilor nationali).
... ci cu alesii nostrii . QED.
Relaxeaza-te, sunt convins ca-ti gaseste Soros un loc caldut undeva la un ong de-al lui, dar mai asteapta nitel: Soros e putin ocupat cu alti fartati de-ai lui sa-l torpileze pe nea Trump. Intretimp Tapalaga, fa ce ti-au ordonat stapanii tai si spala-ti audienta pe creier dandu-te capitalist liberal si progresist.
Români din Diaspora, NU vă lăsați păcăliți că veți putea vota masiv acolo !
VOI trebuie să fiți prezenți aici, acasă, Duminică 11 Decembrie !
Alăturați-vă nouă, celor care dorim cu adevărat Reforma, celor care am arătat la alegerile locale că putem susține un Partid Nou, cu politicieni competenți !
VOI, cei care trimiteți miliarde de euro acasă, trebuie să veniți în țară pentru a vă proteja investiția !
În caz contrar există șanse foarte serioase ca România să devină ”roșie”.
PNL nu face campanie deci va trăda din nou.
PSD face promisiuni care nu pot fi realizate !
În timp ce, la ușa din față, Dragnea ne aruncă câte o sută de lei exact așa cum făcea Ceaușescu înainte de a dispărea, în teritoriu Marii Granguri pnl-iști stau la tiră cu cei psd-iști și își negociază sferele de influență conștienți fiind că vor avea nevoie unii de ceilalți în viitoarele sesiuni ale unui parlament al USL-ului Ultimei Șanse.
Miza aceste sinistre înțelegeri este atacarea sistematică a DNA pe care îl vor dilua până la desființare.
Abia atunci va fi România Roșie din nou !
Nu mai este mult până când corporațiile străine vor începe să caute debușeuri în alte locuri, oripilate fiind de perspectiva ”înroșirii” României.
Diaspora, dați un semnal puternic ! Acum !
Dar aveti dreptate, PNL si PSD nu au locomotiva...
Cum nu mai sunt moguli de presa?
Nu-I vedeti dar ii simtiti...
Nu se poate sa nu vedeti ca Realitatea si A3 il sfarteca pe Basescu...!
Romnaia TV joaca dublu...
B1 priveste...
Ziarele il ignora pe TB cu exceptia momentelor care ar putea genera cititori de scandal..
Mai priviti scena politica poate va revine speranta... si redeveniti ce erati inainte ....
Nu va mai vaicariti atat ...