Olivia Steer a fost invitata sa vorbeasca despre vaccinuri la Mihai Gadea. Singura in platou. Singura in platou in ziua in care s-a anuntat izbucnirea unei epidemii de rujeola, boala care poate fi prevenita prin vaccinare. In luna in care un studiu tocmai a anuntat ca Romania este tara cu cea mai dramatica scadere a ratei vaccinarii din lume. Dar nu, de aceasta data nu Olivia Steer este de vina.

Vlad MixichFoto: Cristian Stefanescu

Gâdea nu a pus nici măcar o singură întrebare informată. A tăcut când Steer a spus că vaccinurile produc autism - un fals dovedit de zeci de cercetări derulate de-a lungul a zeci de ani în care au fost incluşi sute de mii de copii.

A tăcut la toate teoriile conspiraţioniste emise de Olivia Steer. A tăcut la toate falsurile emise de Olivia Steer, printre care afirmaţia că poliomielita, o maladie care a ucis şi schilodit milioane de copii, era doar o banală răceală înainte de introducerea vaccinurilor.

A tăcut la toate ipocriziile Oliviei Steer, care predică împotriva vaccinării dar refuză să spună dacă şi-a vaccinat proprii copii.

Dar nu, de această dată nu Olivia Steer este de vină; până la urmă ea are dreptul la o opinie, oricât de falsă ar fi aceea. În schimb, Mihai Gâdea trebuia să-şi facă meseria. Trebuia să pună întrebările corecte şi relevante, iar dacă nu era în stare trebuia să aducă un invitat care să fie capabil de asta. Nu a făcut-o. În timp ce Gâdea clama dreptul sacrosant al fiecăruia de a-i fi ascultată opinia, în studioul emisiunii sale nu era prezent niciun medic. În timp ce Gâdea declama respectul său pentru ştiinţă, în studioul său nu era prezent niciun om de ştiinţă.

Munca a sute de mii de inventatori geniali, cercetători, oameni de ştiinţă, medici curajoşi a fost aruncată în ridicol. Decenii de creativitate, transpiraţie şi sacrificii făcute pentru binele nostru, al tuturor, au fost călcate în picioare pentru câteva minute de audienţă şi popularitate. Faptele - sutele de mii de vieţi salvate de vaccinuri - au fost relativizate, bagatelizate.

Un tip care şi-a demonstrat în direct incompetenţa în jurnalism a făcut un interviu cu o tipă care nu are absolut nicio competenţă în subiectul despre care vorbeşte (şi admite deschis asta). Iar România s-a uitat la ei şi o parte (mi-e teamă să-mi imaginez câţi) i-a crezut. Asta deşi nimeni din acea parte a României nu-şi repară maşina la un bucătar, nu se coafează la un strungar şi nu-şi trimite copilul să facă meditaţii de matematică cu un pictor.

Am ajuns pe vârful tele-imbecilizării. Şi nu vom ieşi de aici nevătămaţi. Indiferent că suntem pro-vaccin, anti-vaccin sau că nu ne pasă.