L-a mai lovit in plin un scandal, dar nici acesta n-a lasat urme. Nici acuzatiile recente de plagiat, cu probe indubitabile, nu i-au convins pe liberali. Partidul se apropie de ziua sondajului intern cand vor stabili daca merg mai departe cu Busoi sau schimba rabla din mers in cursa pentru Primaria Capitalei. La jumatate lunii februarie vom afla, cel mai probabil, cum a crescut ca Fat Frumos, de la 4% la 20%, dovada zdrobitoare ca promite. Dupe ce-l bat in cuie, prietenul sau influent va continua sa-l sustina din rasputeri. De ce cred ca sunt slabe sperante ca Busoi sa fie schimbat? Este candidatul perfect. Dar nu pentru liberali.

Dan TapalagaFoto: Hotnews

Presedintele Iohannis si prietenii influenti din jurul lui pariaza pe un calcul gresit. Ei spun asa: daca impunem la Primaria Capitalei un candidat artificial, fara harisma si personalitate, pe scurt, ceva manevrabil si controlabil, nu riscam sa apara un competitor serios pe piata. Al doilea mandat al presedinelui nu trebuie amenintat de nimic. Daca punem paiate pe post de lideri, avem parte de liniste. De ce gandesc ei asa?

Pentru ca politicianul care castiga la o adica primaria Capitalei dispune de cea mai mare legitimitate obtinuta prin vot dupa seful statului. Prin urmare, de ce si-ar bate Iohannis cuie in talpi crescand un posibil rival intern? In treacat fie spus, cred ca asa gandesc toti cei ajunsi la Cotroceni, de la Iliescu la Basescu. Si ei au intrat ulterior in coliziune cu propriul candidat la primaria Capitalei. Iliescu cu Geoana, Basescu cu Blaga. Chiar daca au pierdut, acestia au prins gustul reflectoarelor.

In caz de castig, situatia se complica teribil. Daca este un politician adevarat, puternic si hotarat, urmatorul pas firesc este sa preia sefia partidului. Ajuns aici, se poate si mai sus. Primaria Capitalei reprezinta, deci, o posibila rampa de lansare spre varful politicii, chiar spre Cotroceni. Presedintele Iohannis nu are nevoie de un politician ambitios, capabil sa-i puna in pericol al doilea mandat. Din acest motiv, Busoi este candidatul perfect in viziuinea lui Iohannis si al oamenilor din jurul lui. Daca pierde, nici o paguba. Daca castiga, foarte bine. Si-l imagineaza cineva candidat la prezidentiale in 2019?

Daca din greseala ajunge primarul Bucurestiului, Busoi va stapani un buget de un miliard de euro. Baietii care il sustin azi vor avea, deci, un motiv suplimentar de bucurie. Asadar, si pentru sistem ar fi candidatul perfect, nu doar pentru Iohannis.

De ce este acesta un calcul total eronat? Busoi nu poate fi impus la primaria Capitalei fiind mult prea slab. Daca vom avea alegeri intr-un singur tur, pierde la sigur. In doua tururi, greu de imaginat o coalizare a dreptei in jurul lui. Apoi, publicul non-PSD este cu totul altceva, mai dificil, nu inghite orice. Or, Busoi taraste dupa el niste scandalul infernale si un profil foarte dubios.

Risca sa fie chemat la DNA oricand in dosarul finilor abonati la despagubiri, scandalul de plagiat se va umfla implacabil, aparitiile la Antena 3 mai mult enerveaza decat conving, in fine, omul dispune de toate datele sa arunce partidul in aer in plina campanie.

Am vazut cum aroganta puterii si solutiile de laborator, care mai si put a incompetenta si coruptie, sunt respinse tot mai violent de marele public. Ce refuza totusi sa inteleaga Iohannis, Mihalache si Helvig este exact ce n-au inteles din aroganta Ponta, Oprea si Maior cand erau pe cai mari. Suntem in alta lume, in care manipularile clasice prin TV nu mai tin.

Apoi, in varianta ca Busoi pierde, Iohannis nu castiga liniste. Este o iluzie. Un PSD ajuns la putere in primaria Capitalei, la sectoare si mai mult de jumatate din administratia din tara se va pravali ca un tavalug la parlamentare. Un PSD castigator pe linie - si linistea lui Iohannis s-a incheiat.

Altfel spus, interesele PNL nu coincid deloc la alegerile locale cu cele ale presedintelui Iohannis. Nici interesele generale ale societatii nu se suprapun, la faza asta, cu ale lui. Klaus Iohannis a dovedit deja absenta oricarei viziuni politice cand, inca de la primele intalniri cu liberalii avute la Cotroceni,le-a dat ca tema sustinerea alegerilor intr-un singur tur.Avea atunci de rezolvat o situatie partiulara la Sibiu, fara sa se gandeasca o clipa la efectele la nivelul tarii. Liberalii au votat alegeri intr-un singur tur din cauza ca asa le-a cerut-o seful statului la inceputul anului. Eroare majora.

Exact asta se intampla acum cu sustinerea lui Busoi. Presedintelui Iohannis ii convine de minune sa ajunga primar un politician slab, care nu-i va da batai de cap chiar daca va junge jupan si in PNL-ul. In situatia absurda in care va castiga primaria, desigur. Asadar, o eventuala revenire la doua tururi nu-l prea deranjeaza pe seful statului, deoarece Busoi s-a dovedit mult prea mototol si greu de vandut publicului intr-un singur tur. In doua, ar mai avea o sansa. Strict teoretic, evident.

Daca au putin curaj si viziune pe termen lung, liberalii ar trebui sa-l retraga cat mai e timp. Inca pot imagina solutii onorabile din afara partidului, daca in interior nu gasesc. Inca se mai poate evita un dezastru. Aici nu e vorba doar de primarie, ci si de sectoare, de semnalul dat la nivelul tarii in perspectiva parlamentarelor din toamna. Toate depind in mare masura de forta viitorului candidat la primaria Capitalei. Inca nici un partid nu si-a desemnat oficial candidatul, asa ca n-ar fi o mare tragedie o schimbare de plan in acest moment. Intrebarea este daca liberalii au curaj sa-si urmeze propriul interes, nu socotelile foarte personale ale presedintelui Iohannis sau ordinele cazone din afara partidului.