Dragnea l-a santajat direct pe Ciolos in Parlament cu motiunea de cenzura daca nu face frumos in fata PSD. Liberalii se agita si ei in culise pentru bucati din agentii si companii de stat. UNPR vrea si el cite ceva. TV-urile si-au inceput campaniile de presa ca sa-si multumeasca finantatorii. Partidele isi freaca miinile. Au instalat un guvern care le pare slab si instabil, pe care il vor santaja permanent. Aici e marele pericol pentru Ciolos: sa intre in politica drept marele reformator si sa iasa imblinzit. Singura lui sansa e sa petreaca fiecare zi la Guvern ca si cum ar fi ultima zi. Si sa nu se uite la televizor, pentru ca publicul care i-a facut posibila aparitia nu e acolo.

Cristian PantaziFoto: Hotnews

Da, Ciolos va face greseli, a si facut citeva mari. A facut si citeva compromisuri: prezenta lui Vasile Dincu la cererea lui Dragnea, eliminarea alegerilor locale in doua tururi din programul de guvernare (chiar daca mentionarea initiala parea mai degraba fantezista, realist vorbind). Dar trebuie sa-si explice toate deciziile, bune sau rele, si lumea va intelege daca le-a facut pe barba lui, nu minat de la spate de interese necurate. Dan Tapalaga a explicat cit de importanta e comunicarea in cazul unui guvern tehnocrat.

Peste Ciolos si oamenii lui vor veni zilnic presiuni inimaginabile de la politicienii care vor acum sa para in Opozitie, dar sa fie de facto la Putere. Va fi obligat sa faca mici compromisuri ca sa nu aiba toata activitatea complet blocata. Esential e sa nu faca marile compromisuri, cele care il vor scoate rapid de pe orbita reformatoare. (Un compromis urit este acceptarea cresterii cu 10% de la 1 decembrie a tuturor salariilor bugetarilor. Imi mentin parerea ca aceasta crestere avea logica doar dupa refrma administratiei).

Guvernul Ciolos trebuie sa inteleaga ca nu are nici o datorie fata de Parlament. PSD si PNL erau obligati sa il voteze, chiar daca punea copii de gradinita pe post de ministri. Altfel, partidele mergeau in pas alergator spre anticipate, pe fondul urii populare care i-ar fi spulberat.

Ciolos nu are nici o datorie fata de Dragnea, Serban Nicolae, Iulian Iancu, Vasile Blaga, Alina Gorghiu, Teodor Anastasiu, Marian Petreache, Gabriel Oprea ori Eugen Nicolicea. Toti incearca acum sa rupa cite o halca din guvernare, sa-si pastreze oamenii pe posturi, sa dea o mica lovitura in legile care-i supara.

Ciolos are doua datorii.

Una fata de el insusi, sa nu-si distruga imaginea in cele 3 luni, 6 luni sau 12 luni pe care le va petrece ca premier. Are o reputatie de aparat, si nu si-o va apara daca va incerca sa astupe scandalurile iscate de televiziunile care vor sa-si serveasca patronii, ci daca isi va face treaba bine.

A doua datorie e fata de cetateni. Ei au facut posibila caderea guvernului Ponta. Cetatenilor (pe care-i va gasi in piata sau pe net) trebuie sa le explice fiecare decizie pe care o ia, fiecare scandal iscat de impotrivirea fata de baronii mari si mici din partide. Acesti cetateni nu mai sint demult telespectatori, ei au simtit ca TV-urile sint distorsionate (Paranteza: pina si publicitarii incep o mica revolutie legata de modul in care aloca banii din publicitate catre emisiuni si televiziuni toxice)

Ciolos va avea probleme uriase cu proiectele de lege. Pentru orice proiect trimis in Parlament, va trebui sa promita ceva la schimb partidelor. Aici e forta PSD si PNL.

Dar Ciolos a facut azi un mic anunt, fara potential de breaking news, care ar putea schimba regulile jocului. A anuntat un mecanism de consultari si dezbateri publice pe marile proiecte. Asta poate insemna presiune populara pe un Parlament reticent in a trece marile proiecte guvernamentale.

Un alt atu este reforma administratiei. Dragnea a trimbitat vestea ca premierul i-a promis ca nu va face epurare in administratie. Ma indoiesc ca Ciolos i-a promis ca-i va tine in posturi pe toti atirnatorii de partid, pe toti sinecuristii. E esential sa inceapa trierea lor, asa va da semnalul ca e stapin in propria ograda. Sigur ca PSD va reactiona, va ameninta cu motiunea de cenzura, dar oare ii da mina lui Dragnea sa forteze iar anticipatele?

Un alt atu este guvernanta companiilor de stat. Prea multe dintre ele sint in continuare feude ale partidelor. Aici trebuie intrat in forta. Vine o perioada de 3 luni, pina la viitoarea sesiune parlamentara (atunci mai poate fi depusa o noua motiune de cenzura) pe care Ciolos o poate folosi drept fereastra de oportunitate. Va avea sau nu curaj sau o foloseasca? Depinde de el si de oamenii lui. Iata-i pe cei care vor avea sarcina cea mai dura:

Costin Borc, ministrul Economiei. Are in subordine zeci de companii de stat si agentii guvernamentale cu mare potential de crestere. Venit din privat, de la conducerea unei multinationale, dar si cu experienta guvernarii CDR, Borc poate face diferenta daca se tine tare in fata partidelor.

Victor Grigorescu, ministrul Energiei. Aceeasi situatie, minus experienta vasta a lui Borc. Grigorescu trebuie sa dovedeasca ca a crescut pe forte proprii, nu pe spatele numelui tatalui sau, fost secretar de stat in guvernul Nastase.

Raluca Pruna, ministrul Justitiei. Am vazut deja la audieri cum hienele au mirosit-o sa vada cit e de puternica si daca poate face fata unui asalt decisiv. Sigur ca sint multe de rezolvat in sistem, sigur ca de la penitenciare la curtile de apel supraincarcate de dosare e mult de munca. Dar reusitele sale nu vor insemna nimic daca nominalizarile la DNA si Parchetul General vor fi rezultatul unui tirg politic.

Anca Paliu Dragu, ministrul Finantelor, trebuie sa tina in friu baronii si pe reprezentantii lor. "N-am" trebuie sa-i intre in vocabular. Poate pregati, in fine, legislatia pentru noile redevente.

Adrian Curaj, ministrul Educatiei, trebuie sa ia in serios problema plagiatelor. Poate incepe cu cazurile Ponta si Oprea, cele mai mari scandaluri de integritate din domeniul universitar.

Dan Costescu, ministrul Transporturilor. Are in fata un moment crucial pentru infrastructura: trecerea intre exercitiile financiare europene si demararea noilor proiecte in cadrul Master Planului de Transport. Peste toate, insa, o restructurare a marilor companii din subordine nu trebuie sa mai astepte: CNADNR a aratat pana acum ca nu este capabila, prin conducerea actuala, sa gestioneze marile proiecte rutiere.

In tot acest guvern e si un personaj-cheie, putin vizibil, care are insa rolul imens de a-l proteja pe Ciolos. Ioan Dragos Tudorache e scutierul lui, omul care trebuie sa-l ajute sa negocieze cu marii rechini ai politicii. Atentie la el, are un rol mai mare decit ne imaginam in acest moment.

Acestia sint oamenii decisivi din guvernul Ciolos. Nici unul nu pare sa aiba in vedere o viitoare cariera politica. Despre Ciolos au aparut informatii ca s-ar pregati sa preia PNL la anul, motiv pentru care liderii liberali il privesc cu maxima circumspectie. Dar premierul are o singura sansa sa preia PNL: daca mandatul lui va fi unul curat, fara compromisuri de neacceptat cu partidele. Si daca asta inseamna un mandat de doar 3 luni, mai bine asa si o iesire din scena cu capul sus. Altfel, un mandat de premier in genunchi nu foloseste nimanui, cu exceptia liderilor politici detestati de toata lumea.