Țările europene au obligația morală și juridică de a asigura protecția și libertatea refugiaților din interiorul și din afara continentului nostru: UE a adoptat recent un pachet de reforme legislative importante care va garanta mai bine drepturile celor care fug de persecuții. Acesta va asigura Uniunii un sistem european comun de azil.

Cecilia MalmstromFoto: Comisia Europeana

Comisia Europeană, Parlamentul European și Consiliul au depus eforturi de-a lungul multor ani pentru a defini un cadru juridic cuprinzător pentru tratamentul acordat solicitanților de azil. Acordul recent privind reforma sistemului de azil al UE reprezintă o realizare majoră, o recunoaștere a voinței politice și a hotărârii celor implicați în negocieri adesea dificile, care au durat aproape cinci ani. Acesta este un mod de a ne reaminti că valorile pe care se întemeiază UE consacră respectarea drepturilor omului și statul de drept. Acordul demonstrează că, chiar și în perioade de criză economică, promovarea dreptului la azil se află în centrul eforturilor Uniunii de a construi un spațiu de libertate și justiție.

Până în prezent, politica noastră de azil a fost o construcție imperfectă și incompletă. Diferențele semnificative în ceea ce privește soluționarea cererilor de azil în întreaga UE, condițiile materiale în care persoanele care solicită azil sunt primite și drepturile procedurale care le sunt acordate au subminat credibilitatea și eficacitatea sistemului nostru în materie de azil.

Acest lucru este nedrept atât pentru solicitanții de azil, cât și pentru țările care îi primesc, și constituie unul dintre principalele motive pentru care un număr mic dintre statele noastre membre primesc o cotă disproporționat de mare parte din totalul solicitanților de azil. În UE, 70 % din totalul cererilor de azil sunt depuse doar în 5 state membre — mai mari, precum Franța, Germania si Marea Britanie, dar și mai mici, precum Belgia și Suedia.

Cadrul juridic adoptat de curând constă în norme comune detaliate care introduc criterii clare aplicabile pentru evaluarea cererilor de azil, proceduri mai eficiente și condiții mai bune de primire pentru solicitanții de azil.

Se introduc garanții specifice pentru anumite categorii de persoane vulnerabile, în special pentru minori și pentru victime ale torturii sau ale violenței, și acum este recunoscut în mod expres faptul că statele membre ar trebui să evite detenția solicitanților de azil.

Iar pentru cei cărora li se acceptă cererea de azil și, prin urmare, li se acordă protecție internațională, noile norme armonizează beneficiile aferente unui astfel de statut, în special în ceea ce privește drepturile de ședere consolidate și facilitarea accesului la locuri de muncă și la asistență medicală.

Aceste schimbări vor trebui acum să fie puse în aplicare în întreaga Uniune, pentru a se asigura că standardele comune sunt puse în practică. În anii următori, eforturile noastre se vor concentra pe măsuri concrete pentru a asigura standarde ridicate în întreaga UE.

Uniunea Europeană are responsabilitatea nu doar de a respecta valorile umane pentru cetățenii proprii, dar și de a-și îndeplini rolul de membru marcant al comunității internaționale pentru ca persoanele care încearcă să se refugieze din calea persecuțiilor și a conflictelor să fie primite în bune condiții. Avem obligația de a trata orice persoană într-un mod uman și — în cazul în care se consideră că aceasta are dreptul la protecție — de a-i oferi perspectiva unei vieți decente și posibilitatea de a contribui la dezvoltarea societății noastre de aici, din Europa. Am convingerea că acest cadru juridic al politicii europene comune în materie de azil, asupra căruia tocmai s-a convenit, va contribui la transformarea acestei aspirații în realitate.