Ceea ce numesc arheologia terorii implica un permanent recurs la memorie, in care amintirea noptii totalitare se intersecteaza cu istoria asa cum o scriu cei care urmaresc recuperarea si salvarea adevarului, nu prelungirea unor mituri vlaguite si, nu o singura data, nocive. Istoria presupune controlul surselor, respectul pentru bibliografii si pentru achizitiile dovedite ale comunitatii epistemice internationale. Salut aici exceptionalul site construit de cercetatorii de la IICCMER in colaborare cu Fundatia Soros, firma Seniorinteractive si Radio Guerrilla, cu sprjinul Fundatiei Konrad Adenauer, despre istoria comunismului din Romania.

Vladimir TismaneanuFoto: AGERPRES

Am fost invitat de catre dl. Lee Edwards sa scriu textul despre Romania pentru acel formidabil spatiu virtual care este theGlobal Museum on Communism. Ii indemn pe cititorii acestui articol sa viziteze acel Muzeu, embrionul unuia care, speram, va fi construit material cat mai curand. Pot compara asadar ceea ce s-a realizat, tot pe baza devotamentului unor oameni carora chiar le pasa, aici, in Statele Unite, cu ceea ce au realizat colegii de la Bucuresti. Nu am cuvinte care sa exprime suficient pretuirea mea. Sa precizez, este vorba de un proiect nascut din pasiune, nu din obligatii institutionale. Asa prind fiinta, de fapt, marile proiecte. Atunci cand fostii securisti elogiaza oribila, criminala organizatie pe care au servit-o (v. cartea lui Aurel Rogojan, seful de cabinet al lui Iulian Vlad, editorialist la ex-cotidianul nistorescian, publicata de Petru Romosan si Adina Keneres la editura Compania), un asemenea muzeu functioneaza ca un indispensabil si urgent memento. Cand fostii kaghebisti deplora prabusirea URSS, este vital sa stim in ce a constat utopia bolsevica. Cand neo-stangistii vor sa retesteze “ipoteza comunista”, este mai mult decat util sa stim care au fost efectele concrete, exterministe, ale aplicarii ei in sistemele de tip sovietic. Cand un publicist frivol si cinic vorbeste despre “glamor Gulag”, este important sa stim ca a fost Gulagul si cum se murea acolo. A face referinte stupide (Gulagul si mall-ul “capitalist”) despre milioane de morti tine de zona tembelismului moral.

http://www.globalmuseumoncommunism.org/

Nu avem (inca) Muzeul Dictaturii Comuniste (din ratiuni care ar trebui discutate separat), dar avem acest muzeu online, inteligent, dinamic, interactiv, informativ si plin de compasiune. Reconstituirea interogatoriilor Securitatii este rascolitoare. In curand, tot sub egida IICCMER, va fi postat site-ul inchisorii tacerii, penitenciarul de la Ramnicu-Sarat. Vedem aceste proiecte drept complementare cu admirabilul efort al Muzeului Memorial de la Sighet, cu demersul Memorialului Revolutiei de la Timisoara. Confruntarea lucida si responsabila cu trecutul traumatic tine de logica insasi a unei democratii viabile. Dovada: Germania, Polonia, Chile, Argentina, Africa de Sud. Contra-dovada: Rusia lui Vladimir Putin.

Citeste tot articolul si comenteaza pe Contributors.ro