În ultima săptămână, Balcanii au fost mai prezenți ca de obicei pe agenda politicii externe românești. Mai întâi, președintele Traian Băsescu a făcut o vizită de stat la Belgrad, unde a avut două principale obiective: îmbunătățirea relațiilor economice cu Serbia și, totodată, a statutului minorității românești (vlahe) din această țară. Apoi, câteva zile mai târziu, premierul Emil Boc a participat la summitul Inițiativei Central Europene, tot la Belgrad, unde a discutat despre două posibile proiecte româno-sârbe: o nouă hidrocentrală pe Dunăre (Porțile de Fier 3) și construcția unei autostrăzi Timișoara-Belgrad.

Marian ChiriacFoto: Arhiva personala

Relațiile bune cu Serbia – la nivel economic, dar și politic – rămân așadar o prioritate a politicii externe românești. Lucrul acesta avea să fie accentuat și de Traian Băsescu care avea să declare că, în total acord cu poziția Belgradului, România nu a recunoscut și nu recunoaște independența Kosovo.

“Un lucru extrem de important pentru noi este legat de evoluția situației din provincia sârbă Kosovo. România nu a recunoscut și nu recunoaște independența Kosovo și credem că o soluție negociată, în care sârbii din Kosovo, în orice caz, trebuie să aibă sentimentul că instituțiile sârbești îi servesc și îi protejează, trebuie să existe”, a declarat Traian Băsescu, citat de Mediafax.

Băsescu a mai spus că, pentru moment, “nu există nicio analiză care ar putea spune că România ar trebui sau ar putea să recunoască Kosovo”. “Ne menținem poziția afirmată încă de la începutul acestei dispute. Nu avem condiții pozitive pentru Kosovo”, a conchis șeful statului român.

Chiar dacă evită să discute la timpul viitor („nu am recunoscut și nu recunoaștem…“), mi-aș permite, totuși, să îl contrazic pe președintele Băsescu. Există deja argumente în favoarea recunoașterii Kosovo (exprimate în analize serioase), iar în plus apar semnale că în curând România – ca stat membru al Uniunii Europene – va trebui să își reafirme oficial poziția față de independența Kosovo și, eventual, să și-o revizuiască.

Fac aceste afirmații bazându-mă pe câteva din ideile unei conferințe desfășurată săptămâna trecută la Priștina, intitulată „Kosovo meets EU” și unde, pe lângă toți oficialii albanezi de rang înalt, au fost prezenți ambasadori, diplomați și analiști din principalele țări europene, inclusiv din cele care nu recunosc independența Kosovo.

Conferința este parte a unei campanii declanșată de guvernul de la Priștina – cu sprijin financiar britanic – ce își propune extinderea relațiilor diplomatice și economice ale Kosovo, implicit recunoașterea țării de către toate statele UE. Kosovo a încheiat totodată un controversat contract de lobby cu o firmă americană, cu aceleași obiective. Amănunte aici.

Citeste tot articolul si comenteaza pe Contributors.ro